Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Güçlendirme perdesi başlık bölgesi düşey donatıları

Merhaba
İdeCAD Statik'te güçlendirme perdelerinin başlık bölgelerindeki düşey donatılarının katlar arasında sürekli devam ettirme seçeneği yok mu?
 
Mevcut durumda kırmızı renkli donatıların katlar arasında sürekli olmadığı görülüyor:
1697839422461.png

oysa olması gereken aşağıdaki gibi kırmızı renkli donatıların katlar arasında sürekli olmasıdır:
1697839494735.png

Çünkü: Deprem yönetmeliğimizde Madde 15.10.5.1’de şu ifade geçer: “perde uç bölgesine eklenecek düşey donatıların katlar arasında sürekliliği sağlanacaktır.” Bu süreklilik ankrajlarla değil, donatının bizzat kendisinin sürekli olması anlamına gelir. İdeCAD'te bu yapılamıyor mu? Bunu da AutoCAD'de elde mi çizmemiz gerek?
 
perde uç bölgesine eklenecek düşey donatıların katlar arasında sürekliliği sağlanacaktır.” Bu süreklilik ankrajlarla değil, donatının bizzat kendisinin sürekli olması anlamına gelir.
bu ifade; "boyuna donatının kesilmeden kullanması zorunludur" anlamına gelmez.. burada amaç kuvvet aktarımının sağlanmasıdır, bunu ankrajlarla da pekala yapabilirsiniz... arayüzlerde meydana gelecek ilave tesirler karşılandığı sürece ankraj kullanmanızda mahsur yok.. programın bu anlamda vermiş olduğu çizimleri de rahatlıkla kullanabilirsiniz... ancak bu durum sizi tatmin etmiyorsa 2d olanaklarla yapılabileceğini de biliyorsunuz zaten...

iyi çalışmalar...

Not: bildiğim bir çok yazılımda ve piyasa uygulamalarında ankrajlarla süreklilik sağlanmaktadır..
 
Eğer yönetmelikte başlık bölgesindeki donatıların sürekliliği hakkında özellikle böyle bir uyarı yapmışsa ve söylediğiniz gibi bu ankrajlarla sağlanabiliyorsa, gövde (orta bölge) için hiçbir ankraj yapmaya gerek yok demektir, çünkü yönetmelik oraya yönelik bir uyarı yapmamış. Ayrıca Tasarım Gözetim Uzmanları (TGUA) sizin gibi düşünmüyorlar.
 
bu sonuca nasıl vardınız anlamadım... ne demek gövde bölgesi için ankraj yapmaya gerek yok? yönetmeliğin ilgili maddesini ekliyorum.

151051.PNG

güçlendirme perdesi uygulama adımlarını detaylarını anlatarak konuyu uzatmak istemem ancak konu "ankraj/süreklilik" ekseninde olduğundan kısaca açıklamak isterim...

güçlendirme perdesi içinde başlık bölgeleri oluşturuyorsanız bu başlık donatılarının sürekliliğini ister yönetmelik.. belirli bir kısmı beton içine gömülü ankraj yapmak yerine bir üste çıkan donatı yerleştirin demek ister.. ki yıllardır bu ankrajların gömülü yapılabileceği yazıldı çizildi ve uygulandı.. burası ayrı konu, artık kısmi gömülü ankraj istenmiyor denebilir...

görsel üzerinde daha net anlaşılacaktır..
1. donatıların sürekliliği için yeterli kenetlenme sağlayacak ilave donatılar kirişi delip geçmiştir.. hem başlıkta hem gövdede... bu donatıların ara yüzeyde meydana gelecek ilave tesirleri karşılaması zorunludur.. (sarı ve yeşil renk)

guclendirme detay 1.PNG

2. ankrajların kısmi gömülü olmasından kasıt, aşağıdaki görselde.. perde başlıkları için bunun yapılması istenmemiş diyebilirsiniz...

donatı sureklilik.PNG

Ayrıca Zekai Celep Hoca'nın danışmanlığını yaptığı bir kaç tezden örnek çizimleri de ekliyorum...

Tez 1.PNG Tez 2.PNG

Tasarım gözetim uzmanlarının Size neyi hangi bağlamda dediğini bilmeden bir şey demek istemiyorum ancak kasıtları kesinlikle "biz delgeç yapılmış ilave donatıyı kabul etmeyiz" değildir.. zira projeniz özelinde bir durumdan bahsetmiş olabilirler...

TBDY ve literatürü incelediğimde ve üzerine uzun bir uygulama tecrübesini de eklediğimde anladığım bu... yıllardır yapılagelen de bu.. TGUA bunun yanlış olduğunu düşünüyorsa bunca literatüre ne diyeceğiz? uygulaması hiç de pratik olmayan getirdiğiniz yaklaşımı nasıl pratize edeceğiz? bu gibi sorular da cevaplanmalı..

iyi çalışmalar...
 
TGUA aynen "biz delgeç yapılmış ilave donatıyı kabul etmeyiz" diyor ve donatının, tıpkı manto donatılarında olduğu gibi katlar arasında sürekli geçmesini istiyor. Hatta bunun için bana gönderdiği örnek uygulama projesinde, gövdedeki düşey donatılar bile katlar arasında sürekli geçmiş, ankraj hiç uygulanmamış. Bu kişiler, ÇŞB'ndan bu belgeleri alırken ciddi elemelerden geçtiler. Yarın bir sorun yaşanması durumunda belki bilirkişi olarak karşımıza bu kişiler çıkacaktır.
Buradan benim anladığım; yönetmelik yoruma açık ifadelere izin vermemeli.
Bilgi için teşekkürler
NOT: Zekai Celeb hocanın yönettiği tezin görsellerindeki gücendirme perdesinde başlık bölgesi yok. Delgeç donatı tüm kesit boyunca uygulanmış.
 
Geri
Üst