V11.13 kullanıma sunulmuştur.

güçlendirme projesi etriye ve çiroz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan etriye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

etriye

Üye
öncelikle iyi çalışmalar dilerim ...

elimde bir tane projesi 83 yılında yapılmış olan tip lojman projesi var programa kolon kiriş ebat ve boyutlarına uygun olarak projedeki donatılarla aynı olacak şekilde girip donatıları kilitle sekmesinden kilitledim. ancak çirozlar ve etriyelerde bir nebze sıkıntı yaşadım.bazı kolonlarda çift etriye mevcut örneğin kare kolonlarda kare ve eşkenar dörtgen şeklinde çift etriye mevcut çirozlar ise 2 şer atlamalı şeklinde bunu programda nasıl girebilirim yada böyle bir seçenek yok mu

NOT:Kolon aplikasyon planından objeleri bir kat parçala deyip çiz sekmesinden çiroz yada etriye çizerek bu şekilde yapabiliyorum ancak betonarme sekmesinden bunu yapmanın bir yolu varmıdır....

şimdiden cvplarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

etriye":2w2afwwq' Alıntı:
öncelikle iyi çalışmalar dilerim ...

elimde bir tane projesi 83 yılında yapılmış olan tip lojman projesi var programa kolon kiriş ebat ve boyutlarına uygun olarak projedeki donatılarla aynı olacak şekilde girip donatıları kilitle sekmesinden kilitledim. ancak çirozlar ve etriyelerde bir nebze sıkıntı yaşadım.bazı kolonlarda çift etriye mevcut örneğin kare kolonlarda kare ve eşkenar dörtgen şeklinde çift etriye mevcut çirozlar ise 2 şer atlamalı şeklinde bunu programda nasıl girebilirim yada böyle bir seçenek yok mu

NOT:Kolon aplikasyon planından objeleri bir kat parçala deyip çiz sekmesinden çiroz yada etriye çizerek bu şekilde yapabiliyorum ancak betonarme sekmesinden bunu yapmanın bir yolu varmıdır....

şimdiden cvplarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

Merhaba,

Performans analizi açısından; önemli olan mevcut elemanların kesme kapasitelerini programa verebilmektir. Kolonlarda "mevcut enine donatı kapasitesini" sağlayabilecek miktarda etriye tanımlamanız yeterli olacaktır. Performans analizi sırasında kolon çirozlarını dikkate da alıp/almama şansınız var. Bu seçenek sadece etriye düzenlemesi yapmanıza olanak tanır. (ya da seçenek işaretli ise 8 enine donatı için, 25fi koşuluna göre kapasiteleriniz otomatik artar)

Ayrıca elemanlarda etriye sıklaştırması olup olmadığını programa bildirmeniz önemlidir. (Kolon ayarlarında)

Çizim açısından ise kolon aplikasyonunda etriye çiz/çiroz çiz ile istediğiniz düzeni yapabilirsiniz. Ancak bunlar sadece 2 boyutlu değişiklikler olacaktır.

İyi çalışmalar

Merhaba,

Performans analizi açısından; önemli olan mevcut elemanların kesme kapasitelerini programa verebilmektir. Kolonlarda "mevcut enine donatı kapasitesini" sağlayabilecek miktarda etriye tanımlamanız yeterli olacaktır. Performans analizi sırasında kolon çirozlarını dikkate da alıp/almama şansınız var. Bu seçenek sadece etriye düzenlemesi yapmanıza olanak tanır. (ya da seçenek işaretli ise 8 enine donatı için, 25fi koşuluna göre kapasiteleriniz otomatik artar)

Ayrıca elemanlarda etriye sıklaştırması olup olmadığını programa bildirmeniz önemlidir. (Kolon ayarlarında)

Çizim açısından ise kolon aplikasyonunda etriye çiz/çiroz çiz ile istediğiniz düzeni yapabilirsiniz. Ancak bunlar sadece 2 boyutlu değişiklikler olacaktır.

İyi çalışmalar[/quote]

öncelikle ilginiz için teşekkür ederim...hakan bey Performans analizi sırasında kolon çirozlarını dikkate da alıp/almama şansınız var. böyle söylemişsiniz ...bunu programda nereden yapıyoruz açıklayabilme şansınız var mı teşekkürler iyi çalışmalar dilerim....

etriye":shdy5kif' Alıntı:
hakan bey Performans analizi sırasında kolon çirozlarını dikkate da alıp/almama şansınız var. böyle söylemişsiniz ...bunu programda nereden yapıyoruz açıklayabilme şansınız var mı

Analiz ayarları, Güçlendirme sekmesi... Performans analizini çalıştırdığınızda da ekrana gelir.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    52.8 KB · Görüntüleme: 5,299
yanlış aksettim kusura bakmayın bu kısmı biliyorum... demek istediğim mesala betonarme kolon sekmesinde kolonlar başlığı adı altında donatı sabitle kolon adı kat kolon genişliği uzunluğu ve etriye sekmeleri var etriyelerimizi burdan ayarladık diyelim ama çiroza bir müdahale edilemiyor doğru biliyorum değilmi??

doğrusal performansda vr hesabında çirozu dikkate alma dediğimiz takdirde çiroz dikkate alınmıyor ama hangi çiroz çünkü sistemde tanımladığımız bir çiroz yok...burada tanımlı değil ama o dönemin deprem yönetmeliğindeki (75 -97 -2007 hangisiyse) çirozu mu baz alıyor program ?? örnek verecek olursak 2007 yönetmeliğinde çiroz hesabı sizin şu adresteki yazınızda da bahsettiğiniz üzere
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
bu şekilde yapılmakta; 1975 yönetmeliği seçilirse o zamanda o zamanın yönetmeliğine göre mi çiroz detaylandırılması yapılacaktır....

NOT:1975 yönetmeliği hakkında fazla bir bilgim yok şimdiden bu konudaki eksiğimi görmezden gelirseniz sevinirim:):)

ilginize tekrardan teşekkürler

Rica ederim... Kolon betonarme diyalogunda "mevcut enine donatı kapasitesini" karşılayacak etriye çapını ve aralığını tanımlamanız gerekiyor. Olayı çiroz/etriye yerleşimi olarak düşünmeyin, toplam kesme kapasitesini ifade eden etiye çapı ve aralığı olarak düşünün. (Çirozla uğraşmayın diye seçenekten bahsetmiştim). 1975 deprem yönetmeliği ile hesap yaptığınızda sorduğunuz soruya göre bir düzenleme elde edemeyebilirsiniz. Çünkü 75 yönetemliğinde orta bölge için enine donatı hesabı söz konusuydu... Sıklaştırma bölgesinde ise minimum koşullar geçerli idi.

çok çok teşekkür ederim o zaman ben çiroz ve etriyenin ne kadar olduğunu el ile hesaplayıp programın o kısmına hesapladığım şekilde giriyorum...tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

Geri