V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Güçlendirme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ryildiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1-)Depremde hasar görmüş kolonu idestatikte nasıl tanımlarız?
burada sadece kiriş uçlarına mafsal tanımlamak yeterlimidir? yeterli ise kısmi rijitlik yay değerleri ne alınmalıdır?
kolon üst bölgesine mafsal nasıl tanımlanır?

2-)
performans analizi yapmak istediğimde bu uyarıyı alıyorum.
sorun nedir?

Ekli dosyalar

• 3.jpg
    3.jpg
    213.4 KB · Görüntüleme: 8,467
  • uyarı.jpg
    uyarı.jpg
    39.5 KB · Görüntüleme: 8,467
ryildiz":1gqfngww' Alıntı:
1-)Depremde hasar görmüş kolonu idestatikte nasıl tanımlarız?
burada sadece kiriş uçlarına mafsal tanımlamak yeterlimidir? yeterli ise kısmi rijitlik yay değerleri ne alınmalıdır?
kolon üst bölgesine mafsal nasıl tanımlanır?
Merhaba,
TDY 2007 madde 7.1.5 e göre hasarlı eleman bulunan binaların peformansının yönetmelikte belirtilen yöntemlerle değerlendirilemeyeceğini anlıyorum.

performans analizi yapmak istediğimde bu uyarıyı alıyorum.
sorun nedir?
Projede Performans analizi yapmak için Analiz Ayarları/TDY seçenekleri Sekmesinde Deprem yükü belirleme yönteminin Mod birleştirme yöntemi seçilmesi gerekiyor.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• madde7.1.5.PNG
    madde7.1.5.PNG
    87.8 KB · Görüntüleme: 8,455
Merhaba,
TDY 2007 madde 7.1.5 e göre hasarlı eleman bulunan binaların peformansının yönetmelikte belirtilen yöntemlerle değerlendirilemeyeceğini anlıyorum.

Ben yanlış anlattım galiba kusura bakmayın.
Bu bina tek katlı bir depo. Temel sistemi tekil temel. Deprem yükleri çerçevelerle taşınıyor. Döşeme yok...
Ve binada bulunan 20 adet kolonun içerisinde sadece birtanesi resimde gösterilen şekilde mafsallaşmış.
Diğer kolonlarda sıkıntı yok. Kirişlerde olması normal kesme çatlakları mevcut.

Bu yapıya güçlendirme projesi çizeceğim. Kolondaki hasarı nasıl tanımlayabilirizi onun için sormuştum. Yani madde 7.1.6 Hasarlı binanın güçlendirilmesi ve güçlendirilmiş yapının performans analizi.

Kolonlarda hasar tanımlama olanağı yok. Ayrıca bahsettiğiniz depoda rijit diyafram oluşumu yoksa, programda performans analizi yapılması da uygun olmaz.

ryildiz":193tu8cg' Alıntı:
Kolondaki hasarı nasıl tanımlayabilirizi onun için sormuştum.
Önce kolonda oluşan hasarın matematiksel karşılığının bilinmesi gerekir, ondan sonra programda nasıl bir model kurulacağına karar verilebilir.

Yani madde 7.1.6 Hasarlı binanın güçlendirilmesi ve güçlendirilmiş yapının performans analizi.
7.1.6'ya göre önce hasarlı elemanları güçlendirmeniz gerekiyor. Güçlendirdikten sonra performans analizi yapabilirsiniz. Hasarlı kolonların nasıl güçlendirileceği ise ayrı bir konudur. Kolonda mafsal tanımlama imkanı bulunmamakta ancak mantolama olanağı bulunmakta... Mantolama sonrasında kolonun düşey yük taşıyacağını varsayarak kolonu hiç girmemek veya ataletini düşürmek bir çözüm olabilir. Farklı güçlendirme tekniklerine ilişkin ise deneyimli meslektaşlarımız bu konuda belki görüş bildirirler.

Bu bina tek katlı bir depo. Temel sistemi tekil temel. Deprem yükleri çerçevelerle taşınıyor. Döşeme yok...
Performans analizi programda rijit diyaframlı yapılar için uygulanabilmekte...

İyi çalışmalar...

rijit diyafram olmayan yapıyı program ile performans analizi yapamazsınız. Yanlış sonuçlar çıkar. Böyle bir yapıyı değerlendirmenin en kolay yolu üzerindeki çelik çatı vs. yükleri kolon üstlerinden deprem kütlesine katılacak şekilde verip normal analiz yapmak (rijit diyaframsız). Sonuçta da kolonların kapasite diyagramlarına bakmak. % 30-40 kapasite civarın aşmıyorsa sorun yoktur.
Ya da performans analizi şartlarında yükleme yapıp manuel olarak performans analizi yapmak.
Hasarlı kolonun kapasitesi azaltılabilir ancak yönetmelik hasarlı yapılar için kullanılamayacağından her durumda hasarlı kolonu önce mantolayıp sonra analiz yapmak gerekir.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler. Bahsi geçen yapıyı ekte bulabilirsiniz.

Bu yapıya ( depo olarak kullanılıyor) güçlendirme projesi hazırlanacak.
Yapıda döşeme olmadığından dolayı İdestatik ile performans analizi yapmak mümkün değilse çözüm önerileriniz nedir? Sisteme döşeme olmadığı halde çok düşük dayanımlı (C0-C1) döşeme tanımı yapsak teorik olarak yanlış yapmış olurmuyuz?
Yada yapının mevcut halinin ve/veya güçlendirilmiş halinin performans analizini İDESTATİK ile nasıl yapabiliriz?

Ekli dosyalar

Geri