V11'i Online Satın Alın

güçlendirme

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tedarmi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Projenizde üst tijit bodrum katı numarasının - 1 girilmesi uygun olur.

Ayrıca panellerin performans analizinde çatlamış kesit rijitliğinin dikkate alınması isteniyorsa kabuk olarak modellenmemesi uygun olacaktır.

İyi çalışmalar
 
Projenin performans düzeyi değişmeyebilir. Ancak analiz sonuçları değişiyor. Örneğin Kat yatay kuvvetlerini inceleyebilirsiniz.
 
Neredeyse tüm kirişler altina güçlndrme perdesi ve tüm kolonlara mantolama yapildiği halde hala performans analande bir değişiklik olmuyor bundan dolayi acaba veri girişinde yanlışlık yapılmiş olabilrmi
 
Veri girişinde genel olarak bir sorun görünmüyor. Projenizin performans düzeyi zemin kattaki kirişler nedeniyle göçme bölgesinde çıkıyor.


Kiriş ayarlarında Donatı korozyonu ve yetersiz kenetlenme boyu çarpanları 0.7 girilmiş. Performans analizi seçeneklerinde de donatı gerçekleşme katsayıları 0.7 girilmiş. Bu verilerin ışığında kiriş moment kapasitelerinin iyice azaldığı görülebilir.




Not: K05 kirişinin montaj, düz ve eğilme donatıları 12fi12, 21fi12, 13fi12 gibi değerler girilmiş. Bu nedenle kiriş gevrek eleman konumunda. (K06 nın sol üst ilavesi de olması gerekenden fazla gibi)
 

Ekli dosyalar

  • perf_1.PNG
    perf_1.PNG
    75.3 KB · Görüntüleme: 4,876
  • perf_2.PNG
    perf_2.PNG
    77.5 KB · Görüntüleme: 4,876
perdeye isabet eden kirişleri, yani perde içinde kalan kirişleri durumları çok kötü ise kırıp perdeye dahil edebilirsiniz. bunun manası o kirişi yok saymaktır. eğer dediğiniz şekilde çok aşırı güçlendirme talebi var ise idare/onay makamı/kontrol/mal sahibi ile görüşüp yıkım kararı da alabilirsiniz. genel eğilim güçlendirme maliyeti, yeniden yapım maliyetininin %30-40 gibi bir oranına ulaşıyorsa yıkım yönündedir...
 
tedarmi":324o0dxi' Alıntı:
son hali ile can güvenliği sağlandı sistemi ve veri girişine bakıp fikirlerinizi paylaşabilirmisnz

Sayın Tedarmi,
Gözüme takılan birkaç noktayı belirtmek istedim
1- Kolon mantolarında C15 kullanılmış düzeltmek lazım
2- Tüm kolon, kiriş ve perdelerde 0.7 gerçekleşme katsayısı kullanılmış.
3- Kesme hesabında çirozlar dikkate alınmış, mevcut yapılarda çirozdan emin olamazsınız bunu kullanmayın.
4- Sadece zemin katta manto ve perde kullanılmış. Bu doğru değil. Özellikle perdelerin tüm katlarda devam etmesi lazım. Düşey düzensizlik yaratırsınız.
5- Yapı sistemini yüksek sünek seçmişsiniz. Karma seçip R=6 kullanmanız daha doğru olur. Bu kadar sünek davranmaz mevcut yapılar.
6- Yan cepheler bitişik değilse kolonların çepeçevre mantolanması lazım. Bu şekilde verimli çalışmaz ve sargılama etkisi yaratmazlar.
7- Mantoların temele indiği kısımlarda ve perde temel bağlantılarında temellerin de takviyeye ihtiyacı olur.
8- yatay kesmenin % 70-75 ini perdelere verdiğiniz yapıda kirişlerin hasar göstermesini dikkate almayın. Onlar ikincil eleman durumana düşer.
 
mantolama c25 olması lazmdı gözümden kaçmış hemen düzelttm onu....bazı kolonlarda dört taraftan mantolama yaptığımızda manto kenarı temele basmadığı oluyor....gerçekleşme katsayısını 0.7 almamın sebebi yapı 14 yıllık,yapı sahibi kafasına göre yaptığı için ve üstyapıda kullanılan beton deniz kumundan yapılıp elle atilmş..
 
Sayın Tedarmi,
Bir önceki yanıtımda belirtmiştim manto yaptığınızda bu problem içerde veya dışarda olabilir. Bu sebeple mantoyapılmış kolonun altında temeli mantoyou da içeri alacak kadar takriben 50 cm gibi genişletmeniz lazım. Üç taraflı manto sargılama sağlamaz.
 
Geri
Üst