V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

genel soru

sayın forum yetkilimiz benim sormak istediğim ide gerçekten kendini çok iyi yeniliyor bu doğrultuda çalışmalarda payı olan herkeze teşekkür ederim birşey sormak istiyorum projelerde örneğin mecburiyetten dolayı perde şartını sağlamdı hallede perde tanımlamak zorunda olduğumuz (25/70) gibi durumlar oluyor yada giriş kotundan dolayı eksi değerlerde döşeme tanımlamak ve yamuk kenarlara kolonlar tanımlamak zorundayız bu gibi işlemlerde geometri kontrolünde hatalı döşeme kotu perde şartı sağlamadığı gibi hatalar vermektedir. bu durumlarda bu mesajları gözardı etmemiz yalnışmı olur yada ne gibi işlemler yapmalıyız tamamen doğru olan analiz için geometri kontrolünden eksiksiz olarak mı geçmeyiz yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Önce somut örnekleriniz için:
Hatalı döşeme kotu mesajı, döşemenin en az bir kenarının kottan dolayı boşa düştüğünü (kaldığını) belirtir. Bunu bilerek yapıp yapmadığınız önemli. Aksi durumda hem döşeme analiz hatalı olacak (kenar boşta hesap edilecek), hem de kirişiniz yük almayacaktır...

Perde koşulunu sağlamayan perde için yine bir hatırlatma söz konusu... Ancak bir eleman perde koşulunu sağlamıyorsa onu kolon objesi girmeniz daha uygun olabilicektir.

-------

Genel olarak değerlenidirsek, geometri kontrolü veri girişlerininin hatalı olabilceğini size bildirmektedir. Uyarılara ilişkin durumları bilinçli yapıp yapmadığnı(tercih etmediniz) önemli... Aralarında çerçeve modelinin düzgün kurulmadığı belirten mesajlar var ki bunlar ayrıca önemli.. Bazıları ise yönetmelik açısından önemli olan mesajlardır. Bazıları da geometrik yerleşim açısından değerledirilmelidir.

Listelersek:

1.) Minimum obje uzunluğu
Kısa duvarlar, kısa kirişler ve kısa sürekli temellerin boyları min. obje uzunluğu ile karşılaştırılacak ve bu uzunluktan kısa objeler işaretlenecektir.
Belirli bir uzunluktan kısa duvar, kiriş ve s. temelin varlığını rapor eder. Bunu isteyip istemediğinizi bilmeniz gerekli. Örneğin projenizde 25 cmden kısa bir eleman olmayacaksa bu kontrolü yaptırırsınız ve çıkan sonucu dikkate alırsınız.

2.)Kısa objeler
İşaretlendiğinde Minimum Obje Uzunluğu satırında girilen değerden daha küçük açıklıklı objeler varsa program bu objeleri listeler.
Belirli bir uzunluktan kısa objelerin varlığını rapor eder. Bunu isteyip istemediğinizi bilmeniz gerekli. 1.madde gibi..

3.)Hatalı kiriş/panel kesişimleri
Birbirini kesen ve statik olarak ilişki olmayan kiriş ve/veya paneller varsa sayısı listelenir. Bu durum kirişin ve/veya panelin, başka kirişi ve/veya paneli pas geçmesinden(yakalamamasından) kaynaklanabilir.
İlgili bağlantında birbirine bağlanan objelerin projenize göre uygun bağlanıp bağlanmadığna bakılmalı.Belki bir obje diğerini pas geçmelidir. O zaman bu mesajı dikkate almazsınız.

4.)Hatalı Kolon/kiriş-panel kesişimleri
Birbirini kesen ve statik olarak ilişkili olmayan kiriş, panel ve kolonlar varsa listelenir. Bu durum kirişin veya panelin kolonu pas geçmesinden kaynaklanır.
3. maddeye benzer durum

5.)Düşey süreklilik
Kolon, panel gibi düşey elemanların ara katlarda kesilmesi ve hatalı temel oluşturması durumunu kontrol eder. Kolonların ve panellerin kotları ya da eleman kaçıklıkları hatalı verildiğinde ortaya çıkar.
Önemli bir madde. Mutlaka düzeltilmeli. Çerçeve sisteminde kolon ya da perde elemanların temele kadar inmediğini belirtir.

6.) Aynı isimli objeler
İsimleri aynı olan objeleri tespit eder. Aynı isimli objenin gerekliliğini kontrol edin.
Örneğin simetrik bir sistemde dikkate almazsınız. İsimleri farklı olması gereken objeleri farklı isimlendirirsiniz.

7.) Yetersiz ve hatalı hesap aksı çizilmiş döşemeler
Statik döşemelerde, hesap aksı çizilmediği ya da sadece bir yönde çizildiği durumlarda rapor edilir.
Önemli. Döşeme donatılarını etkiler. Ancak bir döşemede belki donatı hesabı yapmak istemezseniz dikkate almazsınız.

8.) Döşeme kotları
Döşemelerin kirişlerle ilişkisini kontrol eder. Örneğin bir döşemenin kotu, hiç bir kirişe bağlanmayacak şekilde verilirse bu hata ile karşılaşılır.
Döşemenin en az bir kenarının kottan dolayı boşta kaldığını belirtir. Bunu bilerek yapıp yapmadığınız önemli. Aksi durumda hem döşeme analiz hatalı olacak (kenar boşta hesap edilecek), hem de kirişiniz yük almayacaktır.

9.)Mesnetsiz kirişler
İki ucu boşta kalan kirişlerin kontrolü yapılır. Kiriş en az bir noktasından başka bir elemana bağlanmalıdır.
Önemli bir madde. Kirişin mesnetleme koşullarında sorun olduğunu belirtir.

10.) Eğimli döşemeleri denetle
Çatı döşemeleri gibi eğimli sistemlerde döşemelerin kurallara uygun girilip girilmediğini kontrol eder.
Sonuçta mimari sisteme uygun girilip girilmediğine bakarsınız.

11.) Kaset ve nervür döşemeler
Kaset ve nervür döşemelerin çözümü için gerekli olan hesap dişinin varlığını ve kendi içerisindeki süreklilik durumlarını kontrol eder.
Önemli bir madde. Sürekli dişlerin sürekli çizilmesi gerekir.

12.) Statik özellikleri kullanıcı tanımlı elemanlar
Kesit parametrelerine müdahale edilmiş objeleri listeler.
Bu müdahalenin yapmak istediğiniz müdahale ile uyumlu olması önemli. Bilerek yaptıysanız sorun yoktur.

13.) Statik materyalleri hatalı objeler
Statik materyal tanımı yapılmamış objeleri listeler.
Her objenin statik materyali olmalı. Önemli bir madde

14.) Hatalı açıyla yerleştirilmiş olası objeler
Küçük açısı objeleri listeler. Bu objelerin açılarının projeye uygun olup olmadığını kontrol edin.
Mimari açıdan böyle ise dikkate almanıza gerek yoktur.

15.) Objelerin boyutlarını yönetmeliklere göre denetle
Seçenek işaretlendiğinde objelerin TDY 2007 ve TS500e göre uygunluğu kontrol edilir. Örneğin döşeme yükseklik kontrolü TS500de verilen formüle göre yapılır.
Projeniz TDY ve TS500e uygun yapılacaksa dikkate almalısınız.

16.) Hatalı pencere yerleşimi
Pencerelerin duvarın içinde kalıp kalmadığının kontrolü yapılır.
Geometrik olarak uygun olup olmadığına bakılır.

17.) Hatalı kapı yerleşimi
Kapıların panel içinde kalıp kalmadığının kontrolü yapılır.
16 ile aynı neden

Nihayetinde,
Bir projede geometri kontrolü yaptıktan sonra 3 boyutlu çerçeve modelini incelemeniz ve modelin verdiğiniz verilere göre doğru oluşup oluşmağına bakmanız , beraberinde, raporları, çizimleri ile birlikte bir bütün olarak kontrol etmeniz ve projenizi bu kontrollerden sonra bitmiş olduğuna karar vermeniz, elbette istenen bir sonuç olacaktır.

İyi çalışmalar..
 
Geri
Üst