V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

hareketli yükler

TUĞÇE54

Yeni Üye
çatı katının altındaki katta çatı üzerinde etkiyecek bir yük yoksa döşemeye ait hareketli yük 1 olarak alınabilir mi?

1 derken birimi nedir ? 1 kN/m2 mi ? 1 ton/m2'mi ? Ayrıca çatı varsa ve üzerinde gezilmiyorsa hareketli yük olarak sadece kar yükü dikkate alınabilir. Ancak her halukarda çatının ölü yükünün dikkate alınması gerekir.

ton/m2 şeklinde birimi ölü yükü 0.545 olarak tanımladım. Yapının yapıldığı yerin rakımı 40 m bölge olarak ts498'e göre 1. bölgede oluyor tablodan 0,75 kN/m2 gerekiyor bu durumdan benim 1 ton/m2 yazmam doğru oluyor o zaman

çatının alt katındaki merdiven içinde mi hareketli yük durumu yine sadece kar yükü olarak mı yazılacak

ton/m2 şeklinde birimi ölü yükü 0.545 olarak tanımladım. Yapının yapıldığı yerin rakımı 40 m bölge olarak ts498'e göre 1. bölgede oluyor tablodan 0,75 kN/m2 gerekiyor bu durumdan benim 1 ton/m2 yazmam doğru oluyor o zaman

0.545 değerine nasıl ulaştınız ? 0,75 kN/m2 yaklaşık olarak 0.075 ton/m2 eder. Eğer son kat döşemeniz üzerinde çıkılamayan bir çatı var ise yani döşeme ile çatı arasında insanların yaşayabileceği bir yaşam alanı yok ise ve çatınızın üzerinde gezilmeyecek ise bu döşemenin hareketli yükünü 0.075 ton/m2 alabilirsiniz. Ancak her durumda 150 kg/m2'den aşağıya döşeme hareketli yükü almamak gerekir. Döşeme zati yükü için ise döşemenin kendi zati yükü + döşeme kaplamasının zati yükü + çatının yükü şeklinde bir ölü yük tanımlamanız gerekir.

Örnek olarak;

Çatı döşemeniz 10cm kalınlığında ise ;

Döşemenin kendi ağırlığı = 250 kg/m2 (Program bunu otomatik hesaplar.)
Döşeme üzerinde bulunan kaplamanın ağırlığı = Kaplamanın türüne göre değişmekle birlikte ortalama 200 kg/m2
Döşeme üzerindeki çatının ağırlığı = Kremit bir çatı ahşap konstrüksiyonu ile yaklaşık 150 kg/m2

Toplam 600 kg/m2 eder. Tabi bu değerler projeye göre farklılık gösterir. Hesaplamanız lazım

çatının alt katındaki merdiven içinde mi hareketli yük durumu yine sadece kar yükü olarak mı yazılacak

Merdiven varsa insan çıkacak demektir. 500 kg/m2 alınması gerekir merdiven için.

Geri