V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Hasır Çelik Donatı

Merhabalar ilgili belediyeden döşememde '' hasır çelik donatı verilmeli '' gibi bir uyarı aldım. Belirtilen döşemede (DZ04) döşeme ayarlarından hasır çelik donatı kullan ibaresini aktif hale getirdim. Böyle bir istekle ilk kez karşılaşmamdan ötürü kalıp planında altta ve üstte hasır çelik donatı uygulamasının çizimlerini gördüm ve bununla birlikte tüm katlarda devam eden 15cm döşeme kalınlığım yeterli olmadı bu döşeme kalınlığını 20 cmye çıkartmak zorunda kaldım. İşin açıkçası kafam karıştı hem çizimler hemde döşeme kalınlığı konusunda bu uygulamayı doğru mu yanlış mı yaptığımı anlayamadım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Proje ektedir.

Ekli dosyalar

Modelinizde subasman katı ayrı bir kat olarak oluşturulup, katta döşemeler(diyafram) tanımlamış. Döşemeler uygulamada da bu şekilde yapılacaksa veri girişi doğrudur. Bu durumda döşemeler analiz modeline dahil edilir. Programda döşeme özeliklerinde seçilen hasır donatı uygulaması konstrüktif değildir. TS500 de belirtilen koşullara göre kontrolleri, tasarım momentlerine göre de donatı tasarımı yapılır. (Bu durumda hasır donatı uygulamasına da gerek yoktur.)

Eğer subasman katındaki döşemeler (grobeton) toprak dolgu üzerinde ise bunlar konstrüktiftir. Grobetonda istenen hasır donatı gösterimi, iki boyut çizim olanakları kullanılarak çizimlere ilave edilebilir. Ayrıca bu durumda bodrum katın rijit kabul edilmemesi uygun olur. Su basman yüksekliği de zemin kat yüksekliğine ilave edilerek tanımlanabilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar

Modelinizde subasman katı ayrı bir kat olarak oluşturulup, katta döşemeler(diyafram) tanımlamış. Döşemeler uygulamada da bu şekilde yapılacaksa veri girişi doğrudur. Bu durumda döşemeler analiz modeline dahil edilir. Programda döşeme özeliklerinde seçilen hasır donatı uygulaması konstrüktif değildir. TS500 de belirtilen koşullara göre kontrolleri, tasarım momentlerine göre de donatı tasarımı yapılır. (Bu durumda hasır donatı uygulamasına da gerek yoktur.)

Eğer subasman katındaki döşemeler (grobeton) toprak dolgu üzerinde ise bunlar konstrüktiftir. Grobetonda istenen hasır donatı gösterimi, iki boyut çizim olanakları kullanılarak çizimlere ilave edilebilir. Ayrıca bu durumda bodrum katın rijit kabul edilmemesi uygun olur. Su basman yüksekliği de zemin kat yüksekliğine ilave edilerek tanımlanabilir.

İyi çalışmalar
Levent bey tasarımımda subasman katının eklenerek tasarım yapılması istendi. Benim kafama takılan başka bir mevzu döşemelerim tüm katlarda 15 cm olarak devam ediyor lakin seçilen döşemede 15 cm kalınlık yetersiz hatası veriyor ve 20 yapmamı istiyor. Bu yapı açısından bir dezavantaj oluşturur mu yoksa hasır donatı bu şekilde mi çalışmak durumunda kalıyor?

Geri