V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

hasar bölgesine geçen eleman sayısı 0

Ekte projesine aykırı yapılmış bir binayı modelledim. İşi almadan önce binanın performans analizinde sağlayıp sağlamayacağını gözüme kestirmek istiyorum. O yüzden henüz karot ve demir okumaları elimde mevcut değil, ancak beton kalitesi projesinde c25 olmasına rağmen c20 kabul ettim, kirişlerde ve kolonlarda etriye sıklaştırması olmadığını varsaydım, kirişlerde boyuna donatılarının tekdüze yapıldığını düşündüğüm için yer yer eksilttim, döşeme donatılarının arasını açtım ve kiriş ve döşemelerin ilave donatılarını sıfırladım. Buna rağmen raporda belirgin hasar bölgesine geçen eleman sayısı 0, bütün kriterler %0 görünüyor. Bütün kirişler de sünek davranış gösteriyor. Bundan dolayı bir analiz ayarını veya başka bir şeyi atladığımı düşünüyorum. Üstadlarımızdan müsait olan varsa eğer kısaca bir göz atıp beni yönlendirebilirse çok mutlu olacağım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

beton kalitesi projesinde c25 olmasına rağmen c20 kabul ettim, kirişlerde ve kolonlarda etriye sıklaştırması olmadığını varsaydım,
Projenizde kirişlerde "etriye sıklaştırması var" seçeneği işaretli durumda. sehven bu şekilde kalmış olabilir kirişlerde etriye sıklaştırması olmadığını varsaydığınızı belirttiğiniz için hatırlatmak istedim.

Gönderdiğiniz projede mevcut yapı için tek modlu itme analizi yaptığımda kontrollü hasar performans düzeyi hesaplanmaktadır. Doğrusal performans analizinde ise sınırlı hasar performans düzeyi hesaplanmaktadır. Şimdi bu ikisini irdelemeye çalışalım.
İtme analizinde elemanlar belirgin hasar durumuna geçiyor ancak bu çok küçük plastik dönme oranında meydana geliyor.

1743063821866.png

Doğrusal performans analizinde de buna yakın sonuçlar görebiliyoruz ancak TBDY Bölüm 15.5 'te anlatılan doğrusal performans analizinde elemanlardaki toplam eğrilik talebi denklem 15.2 'ye göre belirlenir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1743064123200.png

Bu eğrilik talebi bölüm 15.5 ve EK 15A kullanılarak hesaplandıktan sonra moment eğrilik bağıntısında karşılık gelen beton ve donatı birim şekildeğiştirme talepleri ile karşılaştırılır ve eleman performansı bulunur. SH için bu denklem 5.8a 'da belirtilmiştir.

Nonlineer itme analizinde ise yine moment eğrilik bağıntısı kullanılır ancak burada plastik dönme sonuçlarına bir değerlendirme yapılır. Eğer bir yapıda plastik dönme mevcut ise o yapının SH durumunun aşıldığı kabul edilir. Bu sebeple itme analizi için eleman hasar değerlendirmesi denklem 5.8b. 'ye göre yapılır.

1743064070619.png

Doğrusal performans analizinde SH birim şekildeğiştirme değeri 0.0075 ve akma birim şekildeğiştirme değeri 0.0021 (aşağıdaki tablodan aldığım değer) olduğundan çok az bir miktar da olsa donatı akmasına izin verildiği düşünülebilir. Bu sebeple doğrusal performans analizinde projenizde SH durumu oluşuyor kanaatindeyim.
1743064549780.png

Sonuç;
Bu noktada yöntemlerin birbirinden farklılığı ortaya çıkıyor. Bunun yanında yapının tek katlı olması ve mevcut hali ile kapasite oranlarının nispeten düşük olması durumları da etken olmuş gibi gözüküyor. Kontrollü hasar durumu çıkan itme analizinde bile çok düşük miktarda bir hasar söz konusu. yukarıdaki hesap ilkeleri neticesinde de bu durum açıklanabiliyor.

buna ek olarak sargılı betonun ihmal edilmesi ile ilgili durumu da şu şekilde yorumluyorum. Sargılı sargısız beton modeli yüksek miktardaki birim şekildeğiştirmeler için fark oluşturur. Sizin projenizde doğrusal performans analizi sonucunda bir kolonda gördüğüm en büyük beton birim şekildeğiştirme değeri 0.0017 civarında. Bu da aşağıda kırmızı ile işaretlediğim yere tekabül ediyor. Denklem 5.8a 'ya göre SH olan bu değerde sargılı ve sargısız beton modeli için neredeyse aynı grafikte seyrediyor.

1743065087717.png

Biz genellikle yaklaşık bir yöntem olmasından ötürü doğrusal performans analizinin daha olumsuz sonuç vermesine alışkınız. Ancak burada olumsuzluk durumu ileri düzey hasar için geçerli gibi gözüküyor. SH ve KH durumlarıda eğer alt sınır değerlerine yakın isek böyle bir durum oluşabiliyor.

Benim tespitlerim bu şekilde. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...

Geri