Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
merhabalar. Çelik eğitim videolarını izleyerek küçük bir depo çizmeye çalışıyorum. Daha önce çelik yapı deneyimim yok öğrenmek istiyorum. Hatalarım konusunda yardımcı olabilirmisiniz. Neler yapabilirim?
Kaplama ve kar yükleri hatalı verilmiş. Yayılı yükün doğrudan kendi değerini veriniz. Burada tanımlayacağınız pozitif yükleme yerçekimi yönünde tanımlanır. Yük ve analiz modeli otomatik oluşturulduğundan - yön belirtmeyiniz.
D-2 aksında olduğu gibi bir çok noktada düğüm noktaları birbirlerini yakalamamış durumda. çelik eleman modellerken düğüm noktalarını orta akslara tanım aşağıda gösterdiğim şekilde tanımlayınız. Bu ve bazı düğüm noktalarında kolonun orta noktası yakalanmamış ve mafsallı birleşim tanımı ile çok fazla deplasman yapmasına sebep olmuş.
Yapınızda gereğinden fazla mafsallı birleşim kullanılmış. Örneğin kolon taban levhalarını aşağıda gösterdiğim gibi rijit birleşim yapabilirsiniz.
Kolonların kuvvetli eksenlerinde aşağıda gösterdiğim gibi moment aktaran birleşimler kullanmaya gayret ederseniz öteleme ve sehim sorunlarını aşmakla beraber daha sünek ve rijit bir yapı elde ederseniz. Benim aşağıda gösterdiklerim sadece birer örnek başka moment aktaran birleşimler de seçilebilir.
Çaprazlı çerçeveleri yapının başında ve sonunda modelleyiniz. Bu çelik yapı teamüllerine daha uygun ve aynı zamanda daha stabil bir yapı elde etmenizi sağlayacaktır.
Her iki yön için de R katsayısı seçimleriniz hatalı. X yönünde moment aktaran çerçeve Y yönünde merkezi çaprazlı çerçeve seçmeniz uygun olacaktır. X yönünde moment aktaran çerçeve seçilebilmesi için yukarıda bahsettiğim moment aktaran birleşimleri kullanarak X yönünde çerçeveler oluşturulmalıdır.