Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Havuz su yükü ve kombinasyonlar

hatice bayram

Etkin Üye
Merhaba perde ve radyeden oluşan havuz tasarıml yapacağım burada bu su yükünü tanımlamak için panellere toprak yükü eklediğimiz kombinasyonları kullanarak bu su yükünü ekleyebilir miyim? Başka kombinasyon ve yükleme durumu mu tanımlamak gerekir mi?

Ekli dosyalar

• C167917F-63FC-4A5B-BFA7-7303C25BB023.png
    C167917F-63FC-4A5B-BFA7-7303C25BB023.png
    3.5 MB · Görüntüleme: 228
Doğrusu statik ve dinamik olmak üzere 2 adet daha yükleme durumunuz oluşur. Dinamik yüklemeniz 4 yönlü olacağı için toplam 5 yükleme durumu çıkar. Statik durumu hareketli yük kabul edeceksiniz. Dinamik yükleme ise aynı dinamik toprak basıncı gibi depremli kombinasyonlara ilave gelecek. Dinamik su yükünün hesabı bizim yönetmeliklerimizde yok. Yabancı şartnamelere bakacaksınız.

Ancak sizin su yüksekliğiniz fazla değil. Su yükünü tamamen ihmal edebilir statik ve dinamik toprak itkisinden gelen yüke göre perdenizi dizayn edebilirsiniz.

Peki yukarıda attığım ekran resmindeki kombinasyonları toprak itkisi eklemek için kullanıyorum aynı kombinasyonlarla suyun birim hacim ağırlığına göre hesap yaparak aynı yüklemeyi havuzun iç kısmından perdelere yatay yük olarak vermiş olursam hatalı bir tasarım yapmış olur muyum? Doğru mu anladım diye teğit etmek istedim.

Hatalı olur. Çünkü havuz için dolu ve boş olma durumu var. Boş halinde toprak basıncı daha kritik çıkacağı için su yükünü hiç girmemek daha doğru olur.

ölçülerim boy:5 en:3 h:2 30 tonluk su deposu yapıyorum taban:20 cm radye perdeler 20 cm genişlik üst döşeme:15cm
Yük nasıl tanımlyacağım ? tanımlayacağım değerler neler perdeler ? perdeler 25 cm mi olmalı şimdiden çok teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• SU DEPOSU.png
    SU DEPOSU.png
    100.4 KB · Görüntüleme: 137
Sürme izolasyon daha uygun olur. Su tutan yapılarda dizaynı çatlak genişliği kontrol eder. TSE500'de 0.1mm alınmasını öneriyor. Ancak bu yapıyı su tutan özel yapı sınıfına sokarsanız Eurocode Statik su basıncı / perde kalınlığı oranına bağlı olmak üzere 0.2mm civarında bir değer önerir. Bence 0.2mm almanız uygun olur.

Bu konulara çok yabancı olduğunuzu ve yapamayacağınızı farz ederek daha basit bir yaklaşımla perde kalınlığını min 30cm paspayını da en az 5 cm almanızı öneririm.

Su yükünü tanımlamak için ilgili perde elemanını seçip perde yatay yükü dedikten sonra açılan pencerede perde üstü için 0 ton/m2 perde altı için 2 ton/m2 yük girmeniz gerekecek. Detaylı açıklama idecad yardım kütüphanesinde mevcuttur.

Geri