V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

HEA VE HEB KONUSUNDA YARDIM

Merhabalar çizdiğim bir çelik hangar projesinde HE360A ile sağladığım kolonu HE280B ile sağlayabiliyorum Tablo 9.3 den dolayı ama piyasada HEB profiller biraz zor bulunuyor. HE300A pmm oranı olarak kurtarırken Tablo9.3 uymadığı için analizden geçemiyorum. Bu durumla karşılaşan tecrübeli arkadaşlar öneri verebilirmi Tablo9.3 ü nasıl en uygun kesitle geçebilirim?

TBDY 2018 Tablo 9.3, moment aktaran çelik çerçeve sistemlerinde kolon-kiriş rijitlik oranlarını belirlemek için kullanılan bir tablodur. Bu tabloya göre, kiriş ve kolonların moment kapasiteleri arasında belirli bir oranın sağlanması gerekir. Amaç, kolonların kirişlerden daha rijit olmasını sağlayarak, deprem anında yapının sünek davranış göstermesini temin etmektir.

Tabloda belirtilen oranları sağlamak için HEB profilleri gibi daha rijit kesitler tercih edilmelidir. Ancak HEB profillerinin temininde sıkıntı yaşanabilir. Alternatif olarak, HEA veya HE profilleri kullanılabilir, ancak bu kesitler için de Tablo 9.3’te belirtilen minimum rijitlik oranlarına dikkat edilmelidir.

Eğer piyasada bulunabilen daha küçük kesitler kullanmanız gerekiyorsa, tablo gerekliliklerini sağlamak amacıyla yapısal sistemdeki diğer parametrelerde (örneğin çapraz elemanlar veya birleşim noktaları) güçlendirme yapmayı düşünmelisiniz.

Merhabalar çizdiğim bir çelik hangar projesinde HE360A ile sağladığım kolonu HE280B ile sağlayabiliyorum Tablo 9.3 den dolayı ama piyasada HEB profiller biraz zor bulunuyor. HE300A pmm oranı olarak kurtarırken Tablo9.3 uymadığı için analizden geçemiyorum. Bu durumla karşılaşan tecrübeli arkadaşlar öneri verebilirmi Tablo9.3 ü nasıl en uygun kesitle geçebilirim?
Yüksek sünek bir tasarım yapıyorsanız, enkesit kontrolünden dolayı kullanacağınız minumum profil He360a. He280b rahat bulunur. Bu tür hangar yapısında Heb deki sıkıntı, majör yöndeki göreli kat ötelemesi. Ötelemede problem yoksa Heb kullanabilirsiniz.

Geri