V11.13 kullanıma sunulmuştur.

hem radye hem mütemadi temel

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wind20
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

wind20

Yeni Üye
Merhaba
Bir projede zemin kat dükkan ve bodrum kat depı olarak kullanılacak.yaklaşık 800 m2.üzerinde de 11 kat var ve onlarında oturum alanı yaklaşık 400 m2.Böyle bir proje de dairelerin oturum alanını radye,dükkan gelen kısımlarını da mütemadi temel olarak çözebilir miyiz?mantık olarak bir hata oluşur mu mühendislik açısından.amaç maliyetten kazanmak.acil yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler :)

Projenizi bilmiyorum ama elbette çözülebilir. Dilatasyonlu yada dilatasyonsuz yapılabilir. Tasarımda bir problem olmaz. Sadece program veri giriş mantığı açısından bir hata yapmayınız. Kolay gelsin.

çok teşekkür ederim NYILMAZ :) peki radyeyle müteadi temeli ayrım bölgesinde nasıl birbirine bağlamış olacağım sürekli temelle kenar belirleyip içini radye temel olarak mı tanımlamalıyım. şimdiden teşekkürler :)

wind20":9gbybfol' Alıntı:
temelle kenar belirleyip içini radye temel olarak mı tanımlamalıyım.

Bu şekilde yapacağınız tanımlama, program versiyon 7 için veri giriş kurallarına aykırı olur.

Genel olarak izah edecek olursak:

Programda kirişli ve kirişsiz radye olarak iki şekilde radye tanımlama imkanı vardır.

Kirişli radyede, sürekli temeller kolonlara ızgara şeklinde bağlanmalı, sürekli temel aralarına ise radye döşemesi tanımlanmalıdır.

Kirişsiz radyede ise, döşeme kenarı ile radye sınırı tanımlanmalı ve döşeme kenarı içerisine radye döşemesi tanımlanmalıdır.

Kirişli radye, kirişsiz radye sistemleri aynı proje içerisinde bulunabilir ancak -sorduğunuz soruda olduğu gibi- kütlesel olarak birbirleriyle bağlantıları olmamalıdır ( Versiyon 7 için geçerli 8 ve üstü versiyonblarda bağlantı yapılabilir).

wind20":9gbybfol' Alıntı:
Böyle bir proje de dairelerin oturum alanını radye,dükkan gelen kısımlarını da mütemadi temel olarak çözebilir miyiz?

İlk sorunuz için ise, yapının bir kısmını radye, bir kısmını sürekli temel yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur

sayın wind20 sanırım farklı kotlardan bahsetmiyorsunuz, aynı kotta yapacağınız sürekli temelin bir yüzü radye bir yüzü mütemadi olacak.

hocam radye temelde temel derinliği hesaba katlyomu .zem=Qtoplam/alan -df*y radye temlin formlünü bu olarak bilyom df temel derinliği(0 kotundan temel tabanına uzaklık) ben önce tek bodruma göre analiz yapğtım daha sonra kotunu değstrdim veya 2 bodrum yaptım fazla bi değisiklik olmadı zem gerilmesinden yoksa förmülümü yanlış bilyom program neye göre hesaplyor

matrax":1kfvu57n' Alıntı:
hocam radye temelde temel derinliği hesaba katlyomu .zem=Qtoplam/alan -df*y radye temlin formlünü bu olarak bilyom df temel derinliği(0 kotundan temel tabanına uzaklık) ben önce tek bodruma göre analiz yapğtım daha sonra kotunu değstrdim veya 2 bodrum yaptım fazla bi değisiklik olmadı zem gerilmesinden yoksa förmülümü yanlış bilyom program neye göre hesaplyor
Merhaba,

Programda Kirişsiz radye temelde gerilme hesabı; elastik zemine oturan plak teorisiyle yapılan çözüm sonucunda düğüm noktalarında hesaplanan çökmeler, zemin yatak katsayısıyla çarpılarak yapılmaktadır.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Ancak ben şu noktada takıldım.tüm kolon ve perdeleri temelde sürekli temelle birbirine bağlamam gerekiyor mu? benim projemde asansör çevresi sıkıntılı.asansör boşluğu bırakamıyorum etrafını mütemedi temel yapınca ampatmanlardan dolayı.binanın oturduğu kısmın etrafını mütemadi temelle çevirip içini radye olarak tanımlamak yanlış mı olur?bu konuda yardımlarınızı bekliyorum :)projemi ekliyorum bana bunun nasıl yapılacağını gösterebilir misiniz :)şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• temell.png
    temell.png
    228.6 KB · Görüntüleme: 13,609
perspektiften anladığım kadarı ile bina kat adedi fazla neden sadece radye temel olarak çözmüyorsunuz. Sistem hem rahatlar hemde siz

bina zemin+12 kat.maliyet açısından tamamını radye kullanmak biraz zorluyor.o yuzden mutemadi temelde kullanmak istiorum.projemi eklemek istiyorum ancak bir türlü yüklenemiyor.sizce böyle bir yapıda tamamını radye çözmek mi yoksa mütemedi temel de kullanarak çözmek mi daha iyi olur.şimdidn teşekkürler.

Bir sorum daha olacak.Tamamını radye temel yapıp üst yapı etkileşimsiz çözüyorum.Bu durumda rapor sonuçlarını incelediğimde radyedeki momentler 0 çıkıyor.Bu durum sistem tam anlamıyla dengede demek mi yoksa bir sıkıntı var mı?Acil yardımlarınızı bekliyorum.

wind20":121bux4t' Alıntı:
Bir sorum daha olacak.Tamamını radye temel yapıp üst yapı etkileşimsiz çözüyorum.Bu durumda rapor sonuçlarını incelediğimde radyedeki momentler 0 çıkıyor.Bu durum sistem tam anlamıyla dengede demek mi yoksa bir sıkıntı var mı?Acil yardımlarınızı bekliyorum.
Radye döşeme momentlerinin sıfır çıktığı projenize ekleyin, inceleyelim. Veri girişinde hata vardır.

Geri