V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ide 5.5 .1 ve 6.5 arasındaki hesap uyumsuzluğu

Öncelikle herkese selamlar. 2 problemim var 1.si ide 5.5 de 30/60 kolonlarda kısa kenara 2 köşede 2 kenarda olcak şekilde 4 tane q14 donatı koyuyor toplamda 12q14 tamamda donatı dizaynını uygun şekilde bir türlü yapmadım pas payını vs. kolon parametresinde düzenlemem yapmama rağmen çözemedim q16 çelik de sorun düzeliyor.
2. olarak 5.5 de kurtartamadığm her projem 6.5 de sorunsuz kurtarılıyor, sehim kontrolü olayı hariç. 5.5 de çizdiğim projeyi 6.5 de açıp analiz yapıp rapor aldığımda normal kuvvetten kesme kuvetlerine kdr her kuvvetin daha düşük olduğunu ve projemin sorunsuz olduğunu görüyorum . 5.5 de çizip neredeyse kolonlarımın tamamında b hatası aldığım da dahi 6.5 de problemim kalmıyor. şimdi 5.5.11 i en uyumlu şekilde nasıl kullanabilirim herkese teşekkürlerimi sunarım saygılarımla..
 
Eleman bazında örnekle açıklama yaparak; projenizi mesaja eklerseniz, sorunuza ilişkin detaylı bir inceleme yapılabilir.

Not: Projenin 5.511'de kayıt edilmiş halini eklemeniz gerekir.
 
Merhaba,

profesyonel":3q7e9dv8' Alıntı:
2. olarak 5.5 de kurtartamadığm her projem 6.5 de sorunsuz kurtarılıyor, sehim kontrolü olayı hariç. 5.5 de çizdiğim projeyi 6.5 de açıp analiz yapıp rapor aldığımda normal kuvvetten kesme kuvetlerine kdr her kuvvetin daha düşük olduğunu ve projemin sorunsuz olduğunu görüyorum . 5.5 de çizip neredeyse kolonlarımın tamamında b hatası aldığım da dahi 6.5 de problemim kalmıyor. şimdi 5.5.11 i en uyumlu şekilde nasıl kullanabilirim herkese teşekkürlerimi sunarım saygılarımla..

Projeniziz analiz sonuçları 5.551 - 6.54 versiyonlarında çok yakın. Kuvvetler donatı alanındaki değerlere bakın. örneğin normal kuvvet için 5'de Tz değerlerine, 6'da ise Ni değerlerine bakmalısınız.

B problemi olan kolon sayısının 5'de daha fazla olması nedenine gelince :

5 versiyonunda kiriş alt donatıları komşu açıklın 1/4'üne kadar uzatılıyor. Dolayısıyla kolon kiriş kesme güvenliği kontrolünde mevcut donatı daha fazla oluyor. Bu durum da Ve değerini büyütüyor.

6 versiyonun ise alt düz donatılar komşu mesnetin hemen yüzünde kesiliyor. Dolayıyla mevcut donatıya katılmıyor. (Bu olanak 6 versiyonunun özelliklerinden biridir)

Örnek verirsek:

Zemin kat G-B aksında bulunan S2 kolonunda B hatası var.. S2 kolondan geçen kiriş alt donatılarını çizimde inceleyin.

Çözüm 1:
6 versiyonuna, dolayısıyla 7 versiyonuna geçiş yapabilirsiniz.

Çözüm 2:
G aksında bulunan kirişlerde; 1. kiriş ile 2. kirişin alt donatı değerlerini aynı yaparsanız mesnette "mevcut donatı" değerini azaltmış olursunuz.
S1-S2 arasında bulunan K32'de 3fi14 alt donatı var.
S2-S3 arasında bulunan K32'de 2fi14 alt donatı var. B kontolünde toplam 5fi14 oluyor. S2-S3 arasında bulunan K32'de 2fi14'ü 3fi14 yaparsanız toplamda 3fi14 alınır ve B kurtarır.

profesyonel":3q7e9dv8' Alıntı:
. 2 problemim var 1.si ide 5.5 de 30/60 kolonlarda kısa kenara 2 köşede 2 kenarda olcak şekilde 4 tane q14 donatı koyuyor toplamda 12q14 tamamda donatı dizaynını uygun şekilde bir türlü yapmadım pas payını vs. kolon parametresinde düzenlemem yapmama rağmen çözemedim q16 çelik de sorun düzeliyor.
Sorunuzu anlayamadım. 30/60 kolonlarda donatılar 4 köşe 8 kenar olarak seçiliyor. Bunda da bir sorun görünmüyor.
 
en yakın zamanda güncellemyi düşünüyorum zaten de maddi sebepler den dolayı beklemede. verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı teşekkürler
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

bahsettiğim konu 30*60 lık kolonun kısa kenarında ve kısa kenar köşelerinde toplamda 4 olan düşey donatı adedini 3 yapmak istiyorum
. . .
. - .
. - .
. - .
. . . yani şu şekilde toplamda 12q14 düşey donatı atmasını istiyorum, umarım problemi bu sefer daha net ifade edebilmişimdir. saygılarımla
 
Kolonda donatı yerleşimi 25fietriye şartı kontrol edilerek kenarlara eşit donatı dağıtılması şeklinde yapılıyor. Programın verdiği düzen yönetmeliğe uygun.

Programda kenardan kenara istediğiniz düzende donatı çubuğu kaydırma imkanımız yok.

Not: 5 versiyonda resimdeki gibi donatı seçiliyor... ancak 6 - 7 versiyonunlarında istediğiniz düzende otomatik olarak donatı yerleşimi yapılıyor. Bu durum da 5 - 6 versiyonu farklılıklarından biridir.

İyi çalışmalar...
 
Böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyuyorsunuz?

Kolon majör yönde, (ataletinin fazla olduğu) daha fazla moment almakta, kısa kenarlarda daha fazla gerilme oluşmakta dolayısı ile bu kenarlarda donatı ihtiyacı artmaktadır. Proğram bu ihtiyaca göre donatı yerleşimi yaptıktan sonra, konumlarını değiştirmek uygun olmaz.

G.KÖSE
 
konuda verdiğiniz son mesajı dün okumustum ancak cevap yazacak fırsat bulamamıştım. hakan bey teşekkürlerimi borç bilirim. @insmuh_gk kısa kenardaki o donatılarının o şekilde verilmesinin tek sebebi 25qetriye şartı yani herhangi bir yükle alakası yok ayrı yetten böyle bir kolon hiç görmedim saygılarımla.. sorularım yanıt bulmuştur konu kilitlene bilir.
 
profesyonel,

sizin böyle bir donatı yerleşimi olan kolon tasarımı görmemeniz , yoktur, böyle tasarım olamaz anlamına gelmez.

kolon kısa kenarinda ATALET MOMENTİNIN FAZLA OLDUĞU yönde donatının artması kolon moment kapasitesini, taşıma gücünü arttırır, rijitliğe katkı yaptığı için binanın o yöndeki rijitliğinide arttırır.

( perdelerde başlık donatısının fonksiyonu ne ise, kolon kısa kenarındaki donatılarında olur.)

Saygılarımla.

G.KÖSE
 
Dediklerinize kısmen katılıyorum ama Donatının artması o yöndeki rijitliği artırmaz Sn.Gök ...aksine o yöndeki esnekliği artırır yani yapı daha fazla sünek davranır.!
 
Geri
Üst