V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

IDE CAD KULLANILARAK VE KABUL EDILEN ULUSLAR ARASI MAKALE

hakanyalciner

Yeni Üye
1-EKDEKI DOSYADA IDE CAD 5 ENTERPRISE KULLANILARAK YAZILAN VE PORTEKIZ LISBONDA (International Conference on Structural Engineering Dynamics ICEDyn 2009) DUZENLENEN KONFERANSDA ILK 5 E GIRMEYE HAK KAZANAN MAKALENIN BIR KISMI MEVCUTTUR. MAKALE ULUSLARI DERGIYE DE GONDERILMEYE HAK KAZANDIGINDAN SADECE BIR KISMINI SIZLER ILE PAYLASABILIYORUZ.

2-IDE CAD IN KESINLIKLE EN IYI SONUC VEREN PROGRAM OLDUGU (zaman tanim analizi sonucu) BIR KEZ DAHA BU CALISMADA DA KENDINI GOSTERMIS VE ARASTIRMACILARA OLDUKCA KOLAYLIK SAGLAMISTIR, BUNDAN DOLAYI BIRKEZ DAHA IDE CAD CALISANLARINA TESEKKURU BIR BORC BILIRIZ.

3-MAKALEDE OZET OLARAK MEVCUT BIR YAPI FEMA 356 VE FEMA BSO STANDARTLARINA GORE GUCLENDIRMEDEN ONCE VE GUCLENDIRMEDEN SONRAKI DAVRANISLARI INCELENMISTIR. MEVCUT YAPIYA 20 FARKLI DEPREM IVME KAYDI KULLANILARAK TIME HISTORY ANALIZI ONCE MEVCUT YAPIYA VE DAHA SONRA GUCLENDIRILMIS YAPIYA UYGULANARAK YAPININ GUCLENDIRDIKTEN SONRAKI DAVRANISI TEKRARDAN DEGERLENDIRILMISTIR.

4-MAKALEDE YER ALAN TABLO 3 E BAKILDIGINDA, GUCLENDIRME YAPARKEN PUSH-OVER (ITME ANALIZI) ANALIZININ NE DERECE ONEMLI OLDUGU GORULCEKTIR. LINEAR STATIC ANALIZI GOZ ONUNDE BULUNDURULARAK GUCLENDIRLEN YAPI, TIME HISTORY VE ITME ANALIZINDE YETERSIZ DAVRANIS GOSTERMISTIR.

5-SONUC OLARAK GUCLENDIRME YADA TASARIM YAPARKEN FEMA 356 BSO STANDARTININ, ITME ANALIZININ VE OZELLIK LEDE ZAMAN TANIM ANALIZININ NE KADAR ONEMLI OLDUGU TEKRARDAN BELIRTILMISTIR.LINEAR STATIC ANALIZE GORE GUCLENDIRILDIGI DUSUNULEN YAPI , TIME HISTORY ANALIZI UYGULANDIGINDA TERS SONUC VERME OLASILIGI MUMKUNDUR KI ZAMAN TANIM ANALIZI SONUCUNA GUVENMEK COK DAHA GERCEKTI BIR YAKLASIM OLCAKTIR.

6-IDE CAD 6 ICIN OZELLIKLE CIZIM DETAYLARI ICIN BIR COK TALEBI FORM DAN TAKIP EDIYORUZ.IDE CAD 6 DA DORT ASAMALI ITME ANALIZI VE LINEAR OLMAYAN ZAMAN TANIM ANALIZININ CIZIMLERDEN DAHA ONEMLI OLDUGU KANISI DUSUNCESI ICERISINDE BU KONUYA AGIRLIK VERILMESI ISTERIZ.UMARIM BIR SONRAKI GUNCELLEMEDE DORT ASAMALI (KOROZYON ETKISI GOZ ONUNDE BULUNDURULAN, ) ITME ANALIZINI GORMEK MUMKUN OLUR.
 
Önce bu makaleyi yayınlayan hocamızı akabinde uluslararası çalışmalarda sesimizi dünyaya duyurmamıza vesile olan ideCAD ekibini tebrik ederim. Çok kısa bir zaman diliminde Dünyanın sayılı mühendislik programı olacağını umuyorum. Saygılarımla...
 
Arkadaşlar yorumları okudum ve dikkatimi çeken çok önemli bir yorum hakkında bende birkaç şeyden bahsetmek istiyorum. yazıma başlamadan önce Hakan beye teşekkür ederim çok güzel bir noktaya değinmiş. Gerçekten ide cad statik güzel kaliteli bir program fakat bence burda daha önemli olan bir binayı modellemek değil hakan beyin bahsettiği gibi Push over (itme analizi ve time history analizi) bize daha gerçekçi degerler vermektedir. Mevcut bir yapıyı yada yeni bir binanın statik hesabını yaptıktan sonra bence kesinlikle push over ve time history analiz yapılması gerekli. çünkü binamızın davranışı hakkında daha net bilgiye sahip olabiliyoruz. Hangi elemanlarda göçme, akma yada plastik mafsallaşma gibi durumlar varsa bunu bize net bir şekilde gösteriyor ve gerekli olan tedbirleri almamıza yardımcı oluyor. Bir bina yanlış dizayn yapılmış olabilir yada o günün deprem yöneltmeliğine uygun olabilir fakat şuan uygun olmayabilir. Bunu push over analiz yaparak binamızın davranışı hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.
 
Geri
Üst