V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ide statik 6.2 versiyonu

uğur oflaz

Yeni Üye
öncelikle emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
gerçekten ide statik 6. versiyondan itibaren mükemmel olmaya başladı.
6.2 ile dahada güzelleşti tekrar tekrar teşekkürler. eskiler marifet iltifata tabidir derler.
6.2 de ilave edilen:

1-Düşey yük çözümünü opsiyonel olarak rijit diyaframsız yapabilme.
pratikte ne anlam ifade ediyor. neden sadece düşey yüklerde rijt diyaframsız çözüm imkanı eklendi.

2-aşamalı inşaat hesabı performans analizindede geçerlimi -( bu özellik sonradan yapılan perde ve mantoların ölü yük momentlerinin daha büyük olmasının azaltır, zaten ölü yükü taşıyan mevcut elemanların ölü yük momentlerinin gerçeğe uygun olarak almasını sağlamalıdır.)

3-Yük durumuna göre eleman bazında elastisite modülü veya atalet momentleri için azaltma faktörleri tanımlayabilme:
performans analiiznde zaten çatlamış kesit rijitlikleri kullanılıyor. bu ilave ilerde yeni yapılardada çatlamış kesit rijitliklerinin kullanılması yönünde yönetmenlikte yapılacak değişikliğe hazırlıkmıdır. yani yeni elamanlar içinmi kullanılacaktır. pratikte ne anlam ifade etmektedir.

4-Bir elemanı tüm katlara seçebilme: mükemmel düşünülmüş çok faydalı bir ilave.

yukarıdaki sorularıma açıklık getiriseniz. daha doğrusu yeni ilaveleri açıklayan bir yazı yazarsanız hepimiz daha çok aydınlanmış oluruz.
selamlarımla,
 
Uğur Bey, 1 ve 3 numaralı maddeler, mühendisin yaptığı projenin analiz modli üzerinde daha fazla insiyatif kullanabilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

1. Bazı kullanıcılarımız, düşey yük hesabında rijit diyafram modelini kullanmak istemiyorlar, (sadece yatay hesapta kullanıyorlar), bizden bu şekilde hesap yapma özelliğini istemişlerdi. Bunun amacı yüksek binalarda alt katlardaki kolonların ve perdelerin üst katların ağırlığı altında binanın yanlarına doğru açılmasını modellemektir. Normalde rijit diyaframlı düşey çözüm yaparsanız, diyaframa bağlı olan elemanlar yatayda hep beraber aynı hareketi yapacağı için çok doğru bir hesap yapılmış olmaz. Az katlı binalarda bu etki ihmal edilebilirken, tasarlanan binanın ağırlığına ve yapısına göre mühendis düşey çözümü diyaframsız yaptırarak bu açılma etkisini dikkate almak isteyebilir. Bu sebepten programa ayrı bir opsiyon olarak ekledik. Seçmezseniz eski versiyonlardaki gibi çözüm yapılır.
Yatay yükleme hesaplarında ise rijit diyaframsız çözüm hatalı olacağı için bu opsiyon sadece düşey yük hesabına eklendi. Isı hesabı ise kirişlerde normal kuvvet tesirlerinin çıkması için mutlaka rijit diyaframsız yapılmalı, dolayısıyla program her zaman diyaframsız çözüyor.

2.Aşamalı hesap performans analizinde değil, sadece normal analizde geçerlidir. Yüksek binaların üst katlarındaki kolon ve perdelerin düşey yüklerden oluşan tesirlerini gerçeğe daha yakın hesaplamak ve yüksek binaların uzun süreli inşaatlarındaki sünme ve rötre etkilerini de analiz modelinde dikkate almak için kullanılmalı.

3.İsterseniz bazı elemanlarınızı örneğin deprem durumunda çatlayacak şekilde tasarlayabilir, ve o elemanlar için sadece deprem hesabında analizde çatlamış kesit rijitliğini kullanabilirsiniz. (Düşey hesapta tam rijitlik, depremde çatlamış kesit rijitliği şeklinde). Bu durumda program düşey ve yatay hesaplar için 2 kere matris oluşturarak çözüm yapar.

Sorularınız oldukça cevaplamaktan memnuniyet duyarız, iyi çalışmalar.
 
Betonarme yapılarda büzülme etkisi ve ısıl hesapta çatlamış kesit rijitliklerinin kullanılması ile ilgili bir doküman (Uğur ERSOY, İMO Teknik Dergi/ Nisan 1991):
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst