V11'i Online Satın Alın

ideCAD ile açılı yapı modeli

Herkese Merhabalar... Benim ilk defa karşılaştığım bir durum...Mevcut bir yapı düşünün, zemin oturmasından kaynaklı, her hangi bir tarafa doğru 30 - 40 cm yatmış bir vaziyette. Yapının mevcut durumunun performans analizi yapılacak. Ancak mevcut bu durum idecad de nasıl modellenebilir. Yani yapı gerçekte olduğu gibi 30 - 40 cm yatık modellenebilir mi ? Modellenirken ki ekstradan yapı elemanları ile ilgili yapılması gereken özel bir durum var mıdır. Konu önemli ilgilenirseniz sevinirim... Şimdiden Teşekkürler...

Merhaba,

Mesajında binanın bir yana doğru 30-40 cm yatmış olduğunu belirtmişsin, kanaatimce hiçbir betonarme yapı ve de elemanı bu denli açısal distorsiyonu karşılayamaz. Söz konusu yapıdaki kolon, kiriş ve diğer yapısal elemaların kesme ve moment kapasitelerinin bu durum dolayısıyla oldukça düştüğünü ve yapının can güvenliği açısından tehlikeli duruma geçtiğini söylemek için (bence) perfomans analizine gerek yoktur. Fakat, illaki analiz yapılacaksa mevcut durum tam anlamıyla saptanıp, mesnet çökmesi vb durumlar için ilgili düğüm noktalarına deplasman değeri verebilirsin. Bu arada, program tarafından, perfomans analizine düğüm noktalarına tanımlanan parametrelerin (dış yükler, deplasmanlar vs.) dahil edildiğinden ve gözönüne alındığından emin olmalısın.

İyi çalışmalar.

Sayın Godfrey'e katılıyorum. Bana göre (aslında" bana göre" demek de çok anlamsız ama yine bir açık kapı bırakalım.) söz konusu bina ömrünü tamamlamıştır. Bundan sonra matematik yöntemlerle ayakta tutmak yada tutulup tutulmayacağını irdelemek doğru değildir. Bu tip bir davranışı programlar vasıtasıyla modellemenin mümkün olmadığını düşünüyorum. Söz konusu binaya ne yapılırsa yapılsın pansuman tedbirle olacağını düşünüyorum. Yapı sahiplerinin kendini kandırmasından başka bir şey olmaz. Herhangi bir depreme maruz kalmadan 30-40 cm deplasman geri döndürülmesi mümkün olmayan bir deplasmandır. Önerim, siz de mühendislik formülleriyle bunu idealize etmeyi denemeyiniz. Hoşlanmayacakları gerçekleri net olarak ifade ediniz.

Selamlar,
Her iki arkadaşa katılmakla yapı için yapılacak olan yorumdan önce binanın yüksekliği nedir, bu 30-40 cm yana yatma ağırlık merkezini ne kadar ötelemiştir. Bunlar önemlidir. Tabii birde zemin etüdü yapılmışmı binada farklı oturma mı yoksa zımbalamamı var dır bü tür incelemeden sonra bina ile ile ilgili fikir yürütülür. eğer varsa kat planını ve yüksekliği yazarsanız ozaman arkadaşlar daha iyi yorum yaparlar.

Cevap yazan ilgilenen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Şimdi bazı gerçekler vardır ki gözle görülse bile ispat ister. Özellikle işin içinde hukuk varsa belge ister. Bu kapsamda Mühendis olarak bunu ispatlamamız ve belge sunmamız lazım. Hatta ve hatta teknik olarak yapı düz olsaydı yapı elemanlarındaki kuvvetler deplasmanlar vs bu olurdu...yapının mevcut 30 - 40 cm yatmış şekli ile yine yapı elemanlarındaki kuvvet deplasman vs vs şu olurdu diye bilmek lazım. Gördüğüm kadarı ile herkes 30-40 cm e takmış durumda, 30 -40 cm olmasın 10-15, 15 - 20 olsun. Benim asıl sorum bunu idecadde modelleme yapma imkanımız var mı yok mu ? başka bir programda modellenmiş sanırsam....ayrıca yapıda zeminden kaynaklı oturma var zımbalama vs yok... Tesekkür ederim Bir kez daha ilginiz İçin....

Merhaba;

Yapınızın istediğiniz oranda yana yatmış halini kolonlara ve kirişlere eğim vererek modelleme şansınız var. Eğik haliyle modellediğiniz yapı elemanlarındaki kesit tesirlerini de hesaplayabilirsiniz. Ekte durumu açıklayan ufak bir model paylaşıyorum.

Ekli dosyalar

• YATIK BİNA.jpg
    YATIK BİNA.jpg
    148.9 KB · Görüntüleme: 3,347
  • 40CM YATIK BİNA.ide7
    40CM YATIK BİNA.ide7
    168.6 KB · Görüntüleme: 399
Geri