V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik perde ile kirişlerde As(-) : Yetersiz donatı

akadirgülmez

Yeni Üye
Merhabalar
İnşaat Müh. son sınıf öğrencisiyim bitirme projemde idecad statik 8 (demo) programı kullanıyorum
perdeler ile birleşen kirişlerde KAs(-) hatası alıyorum normal de iki ucu kolonla birleşen kirişler de aynı hata oluştuğu zaman kesiti artırarak yada etriye sıkılaştırması yaparak sorunun çözümüne ulaştım fakat bir ucu kolon diğer ucu perde ile kesişen kirişler de bu hatayı düzeltemiyorum forumda benzer konu başlıklarını da inceledim fakat bir sonuca varamadım
yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Re: idecad statik perde ile kirişlerde As(-) : Yetersiz don

Proje dosyasını eklerseniz, forum katılımcıları önerilerini iletme olanağına sahip olacaktır.

öncelikle öğrenmek istediğim konu perde ile kesişen kirişler de KAS- hatası alıyordum kesit artırmak çözüm sağlamıyordu aynı hatayı kolon kiriş kesişimlerinde rastlamadım.
kirişlereki problemi etriye çapını Q12 yaparak düzelttim fakat bu bana çok doğru gelmedi??
farklı bir çözüm yolu var mı acaba ?
ayrıca perdeler de de hata alıyorum donatı çapını artırmak bazı perdeler için çözüm sağlamıyor mesela 25/200 taşıyıcı perde yapmak yerine 25/200 kolon yapmak bir çözüm olabilir mi yada doğru bir yaklaşım mıdır?
ekteki dosyada su basman perdelerinde yatay donatıları artırarak çözüm sağlıyorum fakat aynı yöntem taşıyıcı perdeler de işe yaramıyor ?

dosya boyutu büyük olduğu için wetransfer vasıtası ile yükleme yaptım .
(proje demo versiyonda hazırlanmıştır)

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

yardimlarınız için teşekkürler ...

akadirgülmez":1x900prf' Alıntı:
öncelikle öğrenmek istediğim konu perde ile kesişen kirişler de KAS- hatası alıyordum kesit artırmak çözüm sağlamıyordu aynı hatayı kolon kiriş kesişimlerinde rastlamadım.
Kirişin kolona veya perdeye bağlanması durumunda uç kuvvetlerinin ve buna bağlı olarak kesme kuvvetlerinin değişmesi normaldir. Konuyla ilgili ayrıca Tdy 2007 madde 3.4.5.1' ve 3.5.4.2' yi inceleyiniz.
kirişlereki problemi etriye çapını Q12 yaparak düzelttim fakat bu bana çok doğru gelmedi??farklı bir çözüm yolu var mı acaba ?
Kiriş Kesme Güvenliği kontrolünde Tdy madde 3.5.2 Denklem 3.10' a göre iki koşulun sağlanması gerekir. (kiriş_kesme.png)

ayrıca perdeler de de hata alıyorum donatı çapını artırmak bazı perdeler için çözüm sağlamıyor mesela 25/200 taşıyıcı perde yapmak yerine 25/200 kolon yapmak bir çözüm olabilir mi yada doğru bir yaklaşım mıdır? ekteki dosyada su basman perdelerinde yatay donatıları artırarak çözüm sağlıyorum fakat aynı yöntem taşıyıcı perdeler de işe yaramıyor ?
Perde kesme kuvveti kontrolü ile ilgili Tdy 2007 madde 3.6.6.3 ve ilgili maddeleri ve perde_kesme.png resmini inceleyiniz.

Diğer bazı öneri ve tespitler ;

*K13 kirişinin rijit kol mesafesine (d1) değer girilmiş. Program bu değeri otomatik hesaplar, farklı bir değerle çalışılmayacaksa bu değer sıfır bırakılmalıdır.

*1. bodrum katta çevre perdeleri var. Katı riijit kabul ediniz.

*Analiz ayarları Tdy Seçenekleri sekmesinde "Tdy 2007 2.5.2.3, 2.8.5,3.5.2 sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula" satırını işaretlenmeden analiz seçeneği değerlendirilebilir.

*Yarı rijit diyafram kabulüne göre analiz yöntemi seçenek olarak değerlendirilebilir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• kiriş_kesme.PNG
    kiriş_kesme.PNG
    110.1 KB · Görüntüleme: 5,971
  • inceleme_1.cde
    inceleme_1.cde
    1,015.8 KB · Görüntüleme: 514
  • perde_kesme.PNG
    perde_kesme.PNG
    160.3 KB · Görüntüleme: 5,970

teşekkürler yardımlarınızı dikkate alarak çalışmalarıma devam edeceğim ...

Geri