V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

KİRİŞ BURULMA KOŞULU VE KEME GÜVENLİĞİ

SAYIN FORUM YETKİLİLERİMİZ EKTE GÖNDERMİŞ OLDUĞUM 9 KATLI PROJEDE BAZI KİRİŞLERDE HERKATTA OLMAMAKLA BERABER BURULMA KOŞULU VE KESME GÜVENSİZKİĞİ SAĞLANAMAMAKTADIR. BU SORUNLA SIK SIK KARŞILAŞMAKTAYIM.BENİM TAMAMEN KENDİ TASARIMIM SONUCU OLUŞABİLECEĞİ GİBİ EN ÇOK MERAK ETTİĞİM PROJEDE KULLANMIŞ OLDUĞUM PARAMETE YADA DONATI AYARLARIMINMI EKSİK OLDUĞUDUR. BU AYARLAR SÜREKLİ KULLANMIŞ OLDUĞUM PARAMETRE AYARLARIDIR TABİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERMESİ MUHTEMEL PROJESİNE GÖRE SİZDEN İSTMİŞ OLDUĞUM YARDIM EKTE GÖNDERDİĞİM PROJE VE GENEL OLARAKDA BU GİBİ DURUMLARDA İZLENECEK ÇÖZÜM YOLLARIYLA İLGİLİ BİLGİDİR. İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
 

Ekli dosyalar

  • abc.cde
    abc.cde
    1 MB · Görüntüleme: 567
Merhaba,

Sisteminiz süreksiz çerçevelerden ve özellikle uzunluğu büyük kolonlardan oluşuyor. Sistem seçiminin iyi olmadığını düşünüyorum. Mümkünse, mimari projeyle beraber daha efektif kolon-perde-kiriş tasarımı yapabilmenin yollarını arayın. Gerçek bina - proje ve kurduğunuz model en uygun şekilde programa yansıtalabilmedir.

Örneğin bodrum kat K21 kirişi gibi elemanları ele alırsak; bir ucundan rijitliği çok büyük bir kolon(perde) elemanına bağlanıyor . Deprem tesirleri rijit perdede zaten büyük olduğundan haliyle kirişinizde de sorun çıkıyor. Kesme ve burulma sorunlarının en basit açıklaması budur.

Halbuki uzunluğu büyük olan veya L-U gibi, yarı tüp şeklinde perde elemanlarını kabuk olarak modellerseniz, gerçek davranışa daha yakın bir model oluşturmuş olursunuz. Rjit kollar perde içinde üniform dağılmış olur ve kiriş perde ile daha uyumlu deplasman yapar.

***
Bir ucu perde bir ucu kolon olan kirişlerde rijitlik azaltması programda uygulanmıyor. (Kiriş iki ucundan perdeye bağlanırsa %50 otomatik azaltma yapılıyor). Kirişin perdeye bağlandığı mesnetinde mafsallaşma olabileceğinden o mesnetlerde rijitlik azaltaması yapmak uygun olabilir.

Temel sisteminizin ise bu yapıya uygun olmadığını düşünüyorum. Perde ve "kolon olarak girdiğiniz perdeleri", kabuk olarak modelleyerek, kirişsiz radye döşeme ile projeyi çözmeniz uygun olabilecektir.

İyi çalışmalar...
 
Geri
Üst