V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

KİRİŞ

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gürkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
s.a merhaba
İki sorum olacak ;
1-Projede iki kolona oturmuş bir kirişin tam ortasından bir kiriş daha yerliştiriyorum. oturttuğum kiriş tek bir kiriş olarak kalırsa kiriş donatıları farklı ama ; o kirişi silip tekrar iki ayrı kiriş çizersem kiriş donatıları farklı çıkıyor.Soracağım şu ki ; bu donatılardan hangisi daha güvenli veyahut olması gereken hangisi ?

2 konsol kirişlerde ve döşemelerde sehim sonuçlarına nereden ulaşabilirim ? ve sehimi fazla olan konsol kirişlerde program hata veriyormu ?

Teşekkürler
 
Merhaba

Ekteki projede K105 - K106 ve K116 - K117 kirişleri taşıyıcı kiriş olduğundan dolayı tek bir kiriş olarak modellemelisiniz ,
yani isimlerini aynı yapmanız gerekmektedir.

ideCAD Statik 6 versiyonda , Kiriş raporlaru aldığınızda Sehim ve Çatlak kontrolleri kısmından kiriş sehimlerini inceliyebilirsiniz.
Döşeme raporlarında , Döşeme Sehim Kontrolleri kısmından sehimleri inceliyebilirsiniz.
Kiriş ve Döşemelerde sehim sınırının aşılması durumunda, Sehim Raporlarında kırmızı X işareti ile gösterilir. Betonarme diyalogta ise Kiriş isminin yanına (S) yazılır.
 
k157 kirişinide iki ayrı kiriş olarak girmem gerekiyormu? Çünkü bu kirişi başka bir kiriş bölüyor ama donatısında bir farklılaşma yok .
 
Merhaba

Resim yerine proje eklerseniz daha anlaşılır olur, Resimden kiriş isimleri anlaşılamıyor.

Genel olarak kirişleri tanımlarken , kirişler kolon veya perdelerle bölünüyorsa isimleri farklı , Saplama kirişler oluşturuyorsa isimleri aynı olmalı.

Kirişleri tanımlaken, Kiriş toolbarındaki "Kesişimlerle böl" ve "Kolonlarla bölünen objeleri otomatik adlandır" standart olarak aktifdir. Bu şekilde çalışırsanız,
Kiriş isimlendirmelerinde sorun yaşamazsınız.

157 Kirişinin bir ucu perdeye saplanmış , diğer kirişlere saplama şeklinde bağlantı oluşturmuş , Yani K157 kirişi ikiye bölünür fakat isimler aynı olması gerekir.

Eğer eklediğim resimdeki gibi kiriş saplama değilde o düğüm noktasında bir kolon olsaydı. Kiriş isimleri K157 - K158 olmalıydı

İyi çalışmalar
 
Sayın TEZEL:
Bu gibi sistemelrde birşeye dikkat çekmek istiyorum.K116 ve K117 doğru tek kiriş olmalı,fakat K116 kirişi x -x yönünde iki rijit elemana bağlı ve açıklığı oldukça kısa ,buna oturan K157 diye tek isimle adlandırdığınız kirişin bir ucu perdeye oturuyor yani az dönebilen mesnet rijit elemana bağlı ortadan ise ikiye bölünüyor ve diğer parçası açıklığı fazla olan bir çubuk eleman ve bununda diğer ucu K105 kirişine saplanmış(diğer uca göre daha fazla dönebilen ve kolona göre mafsal kabul edilebilecek bir uç).
Bence bu sistemi söyle çalıştırmak daha uygun olmazmı? Sizinde ön gördüğünüz gibi K116 ve K117 kirişini tek K116 kirişi olarak, sonra buna saplanan K157 kirişine sağ uçtan saplanan ve K158 diye devam eden kirişede sol uçtan K116 ya saplanan ve diğer ucuda K105 e saplanan .Bence bu kabul statik sistem seçimi açısından daha uygun olacağı kanaatindeyim.Aslında iki kiriş kesişimi bir kolon ister fakat bazı mimari koşullar buan el vermiyor.Şayet sistemde birbirine saplanan kirişlerin her iki saplanan parçaları eşit veya eşite yakın olsaydı belki sizin kabulunuz daha geçerli olabilirdi.Teklifime yorum bekliyorum.Bu tip benzer sistemlere pek sık rastlanıyor.
Saygılarımla.
 
ideCAD Statik te siz sistemi nasıl girerseniz girin , analiz açısından hesap hep aynıdır. Bolunmuş kirişlerin aynı isimli olması veya olmamsı , bu kirişlerin donatılandırılmasını etkiler. Hesap açısından her durumda aynı sonucu alırsınız. Ayrıca sistemin moment diagramını inceleyip negatif veya sıfır moment olan noktalardan sistemi ayri kirişler olarak isimlendirmeniz daha uygun olacaktır. Ancak tekrar edersek kirişleri nasıl isimlendiriseniz isimlendirin sitemin uç kuvvetleri değişmez.
 
Merhaba;
Konuyla ilgili sayın cassabotanic'in açıklamalarına aynen katılıyor ve durumu daha iyi açıklayacağını düşündüğüm bir ekran görüntüsünü eklemek istedim.

ekran görüntüsünde;
1- K4 kirişi ile K9-K10 kirişlerinin moment diyagramlarına bakıldığında K4 kirişinin her iki parçasınında aynı isimde olması gerektiği, K9-K10 kirişlerinin ise plan görüntüsünde olduğu gibi farklı isimlerde olması gerektiği görülecektir,
2- K2 ve K11 kirişlerinde ise diyagramları yorumlayacak olursak her iki kirişinde parçalarına farklı isim verilmemesi gerektiği görülecektir.

sayın cassabotanic'inde söylediği gibi isimlendirme programda sadece donatı dizaynını etkilemekte olup analiz sonuçlarını değiştirmez. Ancak yanlış yapılan isimlendirme yanlış bir donatı yerleşimine dolayısıyla uygulamada sıkıntılar çıkmasına sebep olabilir...

saygılarımla.
 
Sayın 2m projenin açıklamaları ve eklediği sisteme ait moment diyagramları da benim yapmış olduğum kabul ve açıklamayı destekler nitelikte olduğu ve tekrar olarak hatırlatılması gereken durum eğer butip sistemler illa yapolmak isteniyorsa ve açıklıklarda fazla ise kiriş kesişim yerine mümkün oluyorsa kolon koymakta fayda var diye düşünüyorum.
selamlar
 
Geri
Üst