V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

KİRİŞLERDE MAKSİMUM PURSANTAJ

mfkltd

Yeni Üye
raporda bazı kirişlerde maksimum pursantaj aşıldı hatası var,bunu gidermek için kesitmi artırmalıyız veya önerebileceğiniz bir çözüm varmı?teşekkürler....
 
Maksimumum pursantaj hatasını gidermeninin en kolay yolu kiriş kesitini arttırmaktır. Ancak daha öncesinde kirişin hangi bölgesinde moment fazlalığı olduğunu irdelemenizde fayda var. Kiriş betonarmesinde veya raporlarında ilgili kirişi inceleyin. Yük, taşıyıcı sistem ilişkilerine bakın. Yazdığım gibi belki kiriş boyutlarını arttırmak direk çözüm olabilir.
 
öncelikle ilginiz için teşekkürler hakan bey benimde ilk düşündüğüm kesit artırmaktı ama değişen birşey olmadı gene aynı hatayı vermeye devam etti,
ayrıca bu hatayı veren kirişler genelde perdeye basan kirişler,max.kesit artırmama rağmen bu sorunu düzeltemedim...tekrar teşekkürler
 
Aynı şekilde ben de perdeye basan kirişlerde çok yüksek kesme kuvvetleriyle karşılaşıyorum. Bu sorun sadece üst katlarda -en üst kat hariç- mevcut. Neredeyse simetrik olan binanın bir tarafında bu hata varken. Diğer tarafta böyle bir hata ile karşılaşmamam da ilgi çekici. Modeli oluştururken yaptığım bir hatadan kaynaklanmadığını sanıyorum. Deforme edilmiş 3D çerçeve olması gerektiği gibi gözüküyor.

Boyutları arttırmak hiçbir sonuç vermedi. Yukarıdaki soruna bir çözüm bulabildiniz mi? Yapmamı önerdiğiniz birşey var mı?

Not: Söz konusu kiriş kısa ve kesme güvenliği sağlamıyor.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
 
Merhaba

godiseru:w38z43wf' Alıntı:
Aynı şekilde ben de perdeye basan kirişlerde çok yüksek kesme kuvvetleriyle karşılaşıyorum. Bu sorun sadece üst katlarda -en üst kat hariç- mevcut. Neredeyse simetrik olan binanın bir tarafında bu hata varken. Diğer tarafta böyle bir hata ile karşılaşmamam da ilgi çekici. Modeli oluştururken yaptığım bir hatadan kaynaklanmadığını sanıyorum.

Sisteminiz simerik olup da sonuçlar simetrik çıkmıyorsa datanız(modeliniz) simetrik tanımlanmamış demektir. Modelinizin geometrik olarak simetrik tanımlandığını teyit ediyorsanız, girilen yük veya boyut itibariyle simetrik tanımlanmamıştır. İrdelemek gerekir.

godiseru:w38z43wf' Alıntı:
Aynı şekilde ben de perdeye basan kirişlerde çok yüksek kesme kuvvetleriyle karşılaşıyorum...... Boyutları arttırmak hiçbir sonuç vermedi. Yukarıdaki soruna bir çözüm bulabildiniz mi? Yapmamı önerdiğiniz birşey var mı?
Perdelere bağlanan elemanlarda yüksek moment ve beraberinde yüksek kesme kuvveti oluşması genelde beklenen bir durum. Kiriş boyutunu arrtırmak kiriş rijitliğini büyüteceğinden sonuca ulaşmanız güç olabilicektir. Şu linkte bu konuyla ilgili görüşler sunulmuştu. Göz atmanızı öneririm.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Projenizi mesaja eklerseniz, daha detaylı değerlendirme yapabiliriz.

İyi çalışmalar..
 
Donatı oranının maksimumu geçmesi elemanın sünekliğini ortadan kaldıran bir durumdur. Normal şartlarda minimum ve maksimum donatı oranı aralığında donatılandırılmış bir betonarme elemanında ilk başta donatı akma gerilmesine ulaşır ve bu noktadan sonra beton dayanıma ulaşana kadar plastik şekildeğiştirme yapar. Donatı artıkça akma momenti artar ancak elemanın sünekliği yani akmadan sonra göçmeye kadar olan plastik şekildeğiştirme kabiliyeti azalır. Donatı artmaya devam ederse bir noktadan sonra donatı akması olmadan beton dayanıma ulaşır ve gevrek göçme meydana gelir. Bu sebeple tüm elemanlarda maksimum bir donatı sınırı vardır. Aşağıdaki grafikte bu durumu göstermeye çalıştım. 3 fi 12 lik bir kiriş donatısı olan gri eğride düşük bir momentte akma noktasına ulaşmış ancak sünekliği oldukça fazla. 6 fi 18 llik donatıya geçildiğinde moment dayanımı artıyor ancak süneklik azalıyor. 8 fi 26 'lik turuncu eğride ise maksimum donatı aşılmış ve hiç süneklik yok bu durumda gevrek göçmektedir. Bu sebeple herhangi bir süneklik düzeyinde maksimum donatı oranına kesinlikle uyulması gerekmektedir.


1659626368608.png

Yukarıdaki grafiğin sonuçlarını elde etmek için eleman betonarme sonuç diyaloğunda bulunan "moment eğrilik" sekmesinden elde edebilirsiniz. Örneğin 3 Fİ 12 LİK donatı bulunan bir kirişin moment eğrilik grafiği aşağıdaki gibidir ki bu da yukarıda gri renkli eğri ile gösterimiştir.

1659626789291.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst