V11'i Online Satın Alın

Kısa kirişlerde pursantaj sorunu

herkese merhaba projemde çekirdek diye tabir ettiğimiz asansör merdiven kovası kısmında perdelerim var b+z+7 bir proje çözdüm .
1. sorunum perdeye düzlemine dik bağlanan 25/60 kirişim vardı ()K46-K58) kesme hatası veriyordu incelemek için açıp baktım inanılmaz bi donatı yığılması gördüm 4fi14 montaj mesnetlerdede 8fi18 donatı atmıştı ama pursantaj hatası vermiyordu bunu açıklayabilecek bir arkadas varsa mutlu olurum? bunun 25 cm genişliğinde bir kirişe sığmasına imkan evet var fakat arasına beton agregasının girmesine imkan yok

2. sorunum da ben bu 25/ 60 kirişlerimi 55/32 asmolene çevirdim (bina zaten asmolen sadece çekirdeği sarkık kirişlerle geçiyodum) yine kısa kiriş oldugundan ötürü mü bilmiyorum çok fazla donatı çıkıyor.bu kirişlere rijitlik azaltması manual olarak ben yapmalımıyım? yaparsam donatıda azalma olabilirmi? rijitlik azaltmasını ne oranda yapmalıyım 0.7? 0.5? kısa kirişler hep problem oluyor genel olarakta tavsiyeleriniz varsa memnun olurum(kısa kiriş yapma kiirşi kaldır hariç :) )

ayrıca rijitlik azaltması uygulamada ve statik proje hesaplarında ne anlama geliyor tam olarak?

öneri görüş veya tavsiyeleriniz varsa çok mutlu olurum
 

Ekli dosyalar

  • 45454545.png
    45454545.png
    215.6 KB · Görüntüleme: 3,562
Bu tür sorunların oluşmaması için yapının içinde birbirinden çok farklı rijit bölgeler yapmamaktır. Sistemin genel rijitliğini dağıtmaz da bir noktada toplarsanız bu tür sorunlarla karşılaşırsınız. Bu da özellikle bina dış çerçevesinde düzgün yerleştirilmiş perdelerle olur. Simetrik binalarda bile eğer çekirdek diye tabir ettiğimiz orta bölgede rijit perdeler yerleşirse benzeri sorunlarla karşılaşırsınız.

Bu tip sorunlar nervürlü sistem çözümlerinde daha çok kendini gösterir. Hem yatık hemde normal kirişleri barındırırlar. Yapısı itibariyle kirişlerin yükseklikleri daha az olduğundan daha fazla esnerler, buna mukabil perde bölgelerinde esneme imkanı bulunmayan kirişler eğilmeden çok kesme etkisine maruz kalırlar. Böyle durumda esnemenin (eğilmenin ve yer değiştirmenin) az olduğu yerler çatlama eğilimine girer. Kesme etkisinin en yüksek değer mesnet bölgesinde olacağından, ilave donatılarla program bunu karşılamaya çalışacaktır.Ve sonuçta da donatı yığılması meydana gelir.

TDY 2007":2pemcoox' Alıntı:
3.2.3. Taşıyıcı Sistem Hesabında Kullanılacak Kesit Rijitlikleri
Bölüm 2'de verilen yöntemlerle yapılacak taşıyıcı sistem hesabında çatlamamış kesite ait kesit rijitlikleri kullanılacaktır. Ancak, kendi düzlemleri içindeki perdelere saplanan kirişlerde ve bağ kirişi (boşluklu) perdelerin bağ kirişlerinde çatlamış kesite ait değerler kullanılabilir.
ifadesi yer almaktadır.
 
PEKİ İDECAD İLE İLGİLİ BU DONATI YIĞILMASI OLAN YERLERDE HATA NİYE VERMYOR BUNU AÇIKLAYABİLİRMİSİNİZ?

ÇÜNKÜ 25 CM YE 8 TANE 18 İLAVE 4 TANEDE MONTAJ 14 LÜK VAR YANİ BU KİRİŞE BU DONATILARIN AGREGAYLA BİRLİKTE SIĞMASI İMKANSIZ...


BİDE DEDİĞİM GİBİ ÇATLAMIŞ KESİT ATALETİNİ UYGULAMADA VE PROJELENDİRMEDE TAM OLARAK NE OLDUGUNU BİRAZ AÇIKLAYABİLİRMİSİNİZ ACABA?
 
Geri
Üst