Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Kademeli yapı modeli

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ibarut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ibarut

Yeni Üye
Merhaba; ekte uygulamada sıkça karşılaşmadığımız türden, kademeli bir yapı modeli bulunmakta. Mimari proje hazırlanma aşamasında olup, katında iki daireden oluşan bu yapı mimari gereksinimlerden dolayı daireler farklı kotlarda olacak şekilde, tüm yapı boyunca kademeli olarak, tek blok halinde tasarlanmak isteniyor. Farklı kotlardaki diyaframların birlikte çalışmaya zorlanması ve diyaframların ortak kullandığı kolonların kısa kolon oluşturması vb. durumlar çok sağlıklı gelmese de, bu tip bir sistemde ne gibi sonuçlar elde edileceğini incelemek için yapıyı modelleyerek analiz etmek istedik. Program yetkililerinden ve tabi ilgilenen diğer arkadaşlardan öncelikli ricam analiz modelinin, sistemin programa tanıtılması açısından uygunluğunun kontrol edilmesidir. Bu tip bir sistemin çözümü ile alakalı henüz çok bir araştırma yapmadım. Fakat araştırdığım kadarıyla yönetmelikte veya forumlarda böyle bir sistemle alakalı bilgi, kaynak veya yorum bulamadım. Uygulamada deprem yönetmeliği öncesinde bu sistemle yapılmış iki eski yapı örneği görmüştüm. İlk etapta sistemin istenmeyen düzensizliklerin ve sakıncalı durumların oluşmasına yol açacağını düşünsek de kabaca yaptığımız analiz sonuçlarının, analiz modelinde veya modelin çözümünde yapılan kabullerde bir hata yoksa, çokta elverişsiz olmadığını gördük. İkinci ricam varsa bu tip sistemlerle karşılaşmış veya konu ile ilgilenen tecrübeli arkadaşların sistem, analiz modeli ve analizde kullanılan kabuller hakkındaki fikirlerini öğrenmek. Bu sistemin dilatasyonlu iki ayrı blok halinde tasarlanması da mümkün. Fakat blokların kat kotları yine farklı seviyelerde olacaktır. Bu şekilde bir sistem ve analiz modeli ile alakalı görüşleriniz, varsa eksik gördüğünüz yerleri paylaşırsanız sevinirim.
Şimdiden tüm arkadaşlara hayırlı bayramlar dilerim.

İnş. Müh. M.Turabi KATMER
 

Ekli dosyalar

balkon döşeme nervürlerini kirişler ile kapatmanızı öneririm,
analiz , yarı rijit diyafram seçeneği ,diyafram ekzantirik moment yüklemesi ile tepki spekturumu çözümü kullan (rijit diyafram kütlelerini ... seçeneği işaretli olmasın) seçmenizi öneririm.
TS 498 hareketli yük azaltma maddesini uygulama yı seçebilirsiniz.
Önerdiğim ayarlarda analiz yaparsanız kesiti yetersiz elemanda sorun kalmıyor
mod sayısı da 6 da yeterli oluyor,deprem raporunda A1 düzensizliği bulunmuş zemin katta var,
asansör kovasının oldugu yerde 2 kolon arasına perde tanımlanmış,kolon aplikasyonunda düzenlenmesi gerekiyor,iç içe giriyor çizimler.
4 metreyi geçen döşemeleriniz var onlara tali kiriş tanımlayabilirsiniz.
Göreli kat öteleme sonuçlarında fazla bi değer çıkmamış,
Kısa kolon da oluşacağını düşünmüyorum,kat yükseklikleri fazla,çoklu etriye seçeneği seçmişsiniz,kısa kolondan dert yanıyorsanız kısa kolon seçeneğini seçebilrisiniz,yada betonarme den kolon sekmesinden etriye aralığını sıklaştırabilirsiniz.
Kolon boyutlarınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim pursantajı yüksek kolonlar mevcut,
S13 ve s13' kolonlarınızı perde yapmanızı öneririm.
program zaten farklı rijitlik kabul ediyor,Farklı dilatasyonlu çözüme gerek yok diye düşünüyorum.


Kademe olayını temelleri farklı kotlarda yapmak mümkünmü ,bu yapılabilir.Katlar içerisinde kot farkı değişmiyecekse gerek yok diye düşünüyorum.
Nacizane kendi görüşlerimi sundum.
 
Geri
Üst