V11'i Online Satın Alın

Karma Sistem Alfa S Oranı

Aşağıdaki projede; X yönünde alfa S 0.30 gibi, Y yönünde 0.08 çıkıyor. Bu oranı 0.40 ın üzerine nasıl en ekonomik çıkartabilirim. Rijit bodrum kat numarasını -2 alıyorum, bodrum kat rijit değil diye, -1 alabilir miyim? Neye göre rijit diyebiliriz? Ne kadarı perdeyle çevrili olması gerek, rijit diyebilmek için...

Yapının bodrum katını perdeler ile çevirip, Üst rijit bodrum kat numarasını -1 mi yapayım.Yoksa tüm katlarda devam eden perdeler ekleyip, üst rijit bodrum kat numarasını -2 mi alayım?

1. derece deprem bölgesi yapıyı nasıl çözebilirim başka Sünek, Normal vs... Bu şartlarda bu proje için R katsayısı ne seçilmeli?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

Merhaba
Önerilerim:
--Beton değerini C25, kolon en dar kenarını 30 cm (borum kat yüksekliğiniz 440 cm bu katta dar kenar 35 cm bile olabilir.), projeyi yarı rijit diyaframlı çözün (KISA BİR ZAMAN SONRA ÇIKACAK OLAN TBDY 2016 UYSUN)
--Projede merdiven yok mu? varsa mesnet durumlarına dikkat ederek modelleyin,
--Kolonlardaki (B) hatalarını düzeltin,
--Geometri kontrol undaki hataları giderin,
--Asansör makinesini hangi döşeme taşıyacak? Araya Döşeme koymanızı tavsiye ederim,
--P01 perdesinin ucuna S13 kolonu koymanıza gerek yok. P02 gibi olabilir,(çatıda P01 perdesini kesmeye gerek yok)
--Zemin kat ve üst katlarda K7 ve K243 kirişlerin mütemadiliği yok, yan döşemelerini asmolen yapıp mütemadiliği sağlayabilirsiniz,
--Zemin kat ve üst katlarda K14 ve K18 kısa olmuş böyle kirişlerden sakınmak lazım,
--R yi 7 alarak çözebilirsiniz,(sünekliği yüksek alın)
-- Bodrum kat K37 ve K235 kirişlerinin oturduğu konsollar deprem anında çatlar veya kırılabilir, aynı durum üst katlarda da var,
--Temel kirişlerinde yeterli olmayanları büyütün,
--"üst rijit bodrum kat numarasını -2 mi alayım?" doğru alınmış
--Binanız küçük, ebatlarda yeterli, eksikleri tamamlarsanız ekonomiyi sağlamış olursunuz.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Ünver Bey, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Sünek yapı olarak çözmeye çalıştığımda B hatalarını düzeltemiyorum.

Karma olarak çözmeye çalışıyorum ama alfa S oranı çok düşük çıkıyor. Bu sistemi karma çözmek için tavsiye edeceğiniz bir şey var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba
Yukarıdaki önerilerime uygun olarak yaptığım (kolonların tamamı düzeltilmedi) düzeltmeler sonrası kolonlarda (B) hataları S13 hariç düzeldi.
Proje raporundaki ( 4 hata) hatalar ve S13 de yukarıdaki önerilere göre düzeltirse (kaldırılırsa) tamamdır.

Ünver ÖZCAN
PROJE EKTE:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ünver Bey, uğraşınız için çok teşekkür ederim. Fakat kolondaki B hatalarını Nasıl giderdiğimizi tam olarak anlatamadım. Bir de ne Zaman Sistemi yarım rijit diyafram çözülmesi gerekir? Kısaca bilgi verebilirseniz memnun olurum. Teşekkürlerimi sunarım...

izmirli_35_35":3jaui7vl' Alıntı:
Ünver Bey, uğraşınız için çok teşekkür ederim. Fakat kolondaki B hatalarını Nasıl giderdiğimizi tam olarak anlatamadım. Bir de ne Zaman Sistemi yarım rijit diyafram çözülmesi gerekir? Kısaca bilgi verebilirseniz memnun olurum. Teşekkürlerimi sunarım...
Merhaba,
Her türlü yapıyı, yarı rijit diyafram kabulüne göre çözebilirsiniz.

Ayrıca Ünver Bey'in söylediklerine ek olarak projedeki bazı tespit ve önerilerimi aktarmak isterim;
-Panel objelerini kabuk olarak modellemeniz uygun olur.
-TK26 ve TK28 sürekli temelleri P02'nin sol düğüm noktasından bağlanmamış.
-Bodrum kattaki ismiyle K34 kirişinin kotu D15 döşemesinin kotu ile uyumlu değil. (Geometri kontrolünde hata mesajı olarak veriliyor) Eğer döşemenin bu kenarında kiriş yoksa kirişin bir kaç içerisinden döşeme kenarı çizerek kapalı alan oluşturabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Geri