V11'i Online Satın Alın

Kaset döşeme acil yardım !

İyi günler değerli meslektaşlarım. İlk defa asmolen döşemelerden oluşan bir sistem çözüyorum. Bu sebeple doğruluğundan emin olamadığım bazı durumlarla karşı karşıya kaldım ve sizlerin tecrübeleriyle bu soru işaretlerini gidermek istedim. Eklediğim projede kolonların kesme güvenliklerini çözmeden önce oluşturduğum kaset döşeme ile ilgili kafamda soru işaretleri var. Aldığım işi elime yüzüme de bulaştırmak istemiyorum.
1-) Kat planımda kaset döşeme sürekliliği ile ilgili uygun olmayan bir durum var mıdır?
2-) K35 ve K36 kirişlerinin solunda kalan çıkmaları döşeme kenarı ile oluşturup kasete çevirdim. Çıkmaları bu şekilde döşeme kenarı ile dönüp kasete çevirerek çözebiliyor muyuz ? Ya da daha uygun bir şekli var mıdır.
3-) Balkonları, benim projede yaptığım gibi uygun hareketli yüklerini tanımlayarak asmolen yapabilir miyiz.
4-) K17 ve K40 kirişlerini dik olmayan açılı bir şekilde teşkil ettim. Asmolen olduğu için görünmeyeceğini düşünüp bu şekilde uyguladım(Saplama yapmak istemedim). Sizce dik geçip saplama yapmak daha mı uygundur.

Acil yardım edebilirseniz çok makbule geçecek. Cevap verecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

* Geometri kontrolündeki hatalarınızı düzeltin.
* Kirişlerinizi mümkün mertebe kolonlara simetrik bastırın. k15, k16, k25, k26, vs
* Sistemde perdeleriniz var taşıyıcı sistem davranış katsayısı hatalı. En fazla 7 olabilir.
* Perdeleri kolon objesi olarak değil panel objesi olarak girip kabuk olarak modelleyin.
* Sürekli olan yatık kirişlerinizin genişliklerini aynı yapın. k46, k49, k21 vs
* Saplama yerine eğik de olsa kolonlara bastırmak daha doğrudur.
* S12 ve k22 kirişini sürekli yapın. devam ettirip k52 kirişine saplama yapın.
* Yüklerde bir arttırıma neden gittiniz. Dolgu malzemesi olarak tuğla mı kullanacaksınız. Eğer tuğla yerine strafor kullanıyorsanız biraz yükleriniz fazla. Program dişlere ait yükleri otomatik hesaplıyor.
* k27 kirişini sürekli olarak balkonun ucuna kadar devam ettirin.
* banyo wc hava bacaları ile her türlü baca ve giderlerin yerlerine dikkat edin kirişlere gelmemesine özen gösterin.
* k60, 61, 62, .. kirişlerini sürekli yapın. gerekirse dışarıda arta kalan kısımları 2b ile çizip beton ilave edebilirsiniz.
* Kolon kiriş birleşim problerini düzeltin.
* s9 kolonu zemin ve üstte üst üste oturmuyor.
* yatık kirişli sistemlerde kirişlere hareketli yük verilmesi (geç yere bağlı olarak) önem arz edebilir.
* Çatı katında hareketli yüke gerek var mıdır?
Şimdilik söylebileceğim bunlardan ibaret kolay gelsin iyi çalışmalar.

Teşekkür ederim Sayın Yılmaz. Belirttiğiniz hususları göz önüne alıp tekrar projemi gözden geçireceğim. Size de iyi çalışmalar.

NYILMAZ":3rhmeus3' Alıntı:
* Geometri kontrolündeki hatalarınızı düzeltin.
* Kirişlerinizi mümkün mertebe kolonlara simetrik bastırın. k15, k16, k25, k26, vs
* Sistemde perdeleriniz var taşıyıcı sistem davranış katsayısı hatalı. En fazla 7 olabilir.
* Perdeleri kolon objesi olarak değil panel objesi olarak girip kabuk olarak modelleyin.
* Sürekli olan yatık kirişlerinizin genişliklerini aynı yapın. k46, k49, k21 vs
* Saplama yerine eğik de olsa kolonlara bastırmak daha doğrudur.
* S12 ve k22 kirişini sürekli yapın. devam ettirip k52 kirişine saplama yapın.
* Yüklerde bir arttırıma neden gittiniz. Dolgu malzemesi olarak tuğla mı kullanacaksınız. Eğer tuğla yerine strafor kullanıyorsanız biraz yükleriniz fazla. Program dişlere ait yükleri otomatik hesaplıyor.
* k27 kirişini sürekli olarak balkonun ucuna kadar devam ettirin.
* banyo wc hava bacaları ile her türlü baca ve giderlerin yerlerine dikkat edin kirişlere gelmemesine özen gösterin.
* k60, 61, 62, .. kirişlerini sürekli yapın. gerekirse dışarıda arta kalan kısımları 2b ile çizip beton ilave edebilirsiniz.
* Kolon kiriş birleşim problerini düzeltin.
* s9 kolonu zemin ve üstte üst üste oturmuyor.
* yatık kirişli sistemlerde kirişlere hareketli yük verilmesi (geç yere bağlı olarak) önem arz edebilir.
* Çatı katında hareketli yüke gerek var mıdır?
Şimdilik söylebileceğim bunlardan ibaret kolay gelsin iyi çalışmalar.

Öncelikle üşenmeden ayrıntılı bir şekilde yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkür ederim. Bahsettiğiniz eksiklikleri büyük ölçüde düzelttim. Ancak havalandırma ve baca boşlukları ile kiriş çakışma durumunun çözümü için 20 lik duvar üzerinde 25/50 kiriş kullanmak durumunda kaldım(Bu herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir diye düşünüyorum). Projemi de tekrardan ekledim. Dolgu malzemesi olarak tuğla kullanılacak diye düşündüm, yarın tuğla mı strafor mu teyitini alır ona göre düzenlememi yaparım. Sayın Yılmaz izninizle size birkaç sorum daha olacak.
* Strafor konulursa kaplama olarak girilecek yükün miktarı nedir ?
* Çatı katında hareketli yük mevzusuna gelince, size yolladığım proje kaset sürekliliği ve döşeme yapısını sorma amaçlı acele ile yolladığım proje olduğu için çatı katını ve geometrik unsurları revize etmemiştim. Yine de 4.kat tavanı için 200kgf/m2 hareketli yük tanımlanması doğru olmaz mı ?
* K60,61,62.. diye belirttiğiniz kirişleri sürekli yapıp çözdüm ancak sistemde hiçbir avantaj sağlamadığını gördüm. Ancak yine de bahsettiğiniz 2b çizim tavsiyesi dikkatimi çekti. Dediğiniz gibi sürekli duruma getirdiğimizde 2 aks arası 18cm lik bir döşeme parçasını elle çizmem gerekiyor, bu döşemenin kalınlığı da diğer asmolenlerdeki gibi dolgu üzeri 7cm olarak mı gösterilmeli ? (Bunu sadece merakımdan öğrenmek için soruyorum)
* Perdelerle ilgili yukarıda belirttiğiniz gibi panel olarak tanımlayıp kabuk olarak modelleyerek çözme şekli; diğer tüm betonarme projelerindeki perdeler için de yapılması uygun olan yöntem midir ? Kolon komutuyla (boyu eninin 7 katı olacak şekilde) oluşturulan perde elemanları hatalı mıdır ?
* Çatı katındaki 50 cm saçağı, kiriş sınırlarından döşeme kenarı dönülerek 12 cm kalınlığında normal döşeme olarak teşkil etmek doğru bir uygulama olur mu ?(Bu sorunun cevabını öğrenmeden saçak oluşturmak istemedim)

Ekli dosyalar

Projenizde biraz çalışıp öneri planı ve sorularınıza cevabı maille gönderdim. Kolay gelsin.

Geri