srt mühendislik
Tanınmış Üye
Kaset metrajını idecad nasıl hesaplıyor acaba mantıgını tam anlayamadım
Sizin söylemek istediğinizi anladım. Genelde şantiyelerde uğraşmamak için düz ölçü adıyla, döşemenin kuşbakışı ölçüsü istenir. tek tek kalıp yüzeyleri ölçülmez. Bunun için idecadda böyle bir veri yok. Autocadde oturup kendiniz çıkarmalısınız. Çünkü o tarz ölçümlerde perdelerin bir yüzünü ölçüp yükselikle çarpma, kolonların sadece 2 yüzeyini toplayıp yükseklikle çarpma, temellerin kuşbakışı alanını alıp 1.5 la çarpma gibi metodlar var. Şantiyelerde bulunduysanız bunlarla karşılaşmıssınızdır. öncelikle sizden metraj isteniyorsa, kalıp sözleşmesini isteyip tüm sözleşme ölçüm şekillerini okuyup ona göre metraj çıkarmalısınız, idecadden almakla olmaz. Metraj işleri önemli ve özenilmesi gereken işlerdir, sözleşme görmeden sadece bana metraj ver diyenlerin metrajını çıkarmayın sonra suçlu siz olursunuz.Hocam benden normal düz metraj istiyotlar programda kasetleri plaga cevirip kalıp metrajı alsam doğru sonuç almış olur muyum yoksa elle normal tek tek hesaplamalımıyım
Bazı şehirlerde 1metreden büyük kolonları alıyorlar, bazı şehirlerde almıyorlar, bazı şehirlerde son kat ile çatıyı aynı alıyorlar, bazı yerlerde çatıyı son katın yarısı alıyorlar vs vs. önce sizden metrajı isteyen yüklenici firma ile görüşün anlaşmaları nasılmış ya da nasıl anlaşıyorlar diye, ona göre hesabı kolay, tamamen alan hesaplama.Sizin söylemek istediğinizi anladım. Genelde şantiyelerde uğraşmamak için düz ölçü adıyla, döşemenin kuşbakışı ölçüsü istenir. tek tek kalıp yüzeyleri ölçülmez. Bunun için idecadda böyle bir veri yok. Autocadde oturup kendiniz çıkarmalısınız. Çünkü o tarz ölçümlerde perdelerin bir yüzünü ölçüp yükselikle çarpma, kolonların sadece 2 yüzeyini toplayıp yükseklikle çarpma, temellerin kuşbakışı alanını alıp 1.5 la çarpma gibi metodlar var. Şantiyelerde bulunduysanız bunlarla karşılaşmıssınızdır. öncelikle sizden metraj isteniyorsa, kalıp sözleşmesini isteyip tüm sözleşme ölçüm şekillerini okuyup ona göre metraj çıkarmalısınız, idecadden almakla olmaz. Metraj işleri önemli ve özenilmesi gereken işlerdir, sözleşme görmeden sadece bana metraj ver diyenlerin metrajını çıkarmayın sonra suçlu siz olursunuz.
Evet o yüzden böyle program kaset metrajı alırmı demek yerine sözleşmeye bakıp metraj çıkarmak çok önemli.Bazı şehirlerde 1metreden büyük kolonları alıyorlar, bazı şehirlerde almıyorlar, bazı şehirlerde son kat ile çatıyı aynı alıyorlar, bazı yerlerde çatıyı son katın yarısı alıyorlar vs vs. önce sizden metrajı isteyen yüklenici firma ile görüşün anlaşmaları nasılmış ya da nasıl anlaşıyorlar diye, ona göre hesabı kolay, tamamen alan hesaplama.
tabi işin doğrusu normalde tamamen kırık ölçü hesap ama bizim ülkede bunu layıkıyla yapılabileceği zaten zor![]()