V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kat Ağırlık Hesabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kixuke
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kixuke

Üye
Merhaba iyi günler;
Aşağıdaki görseldeki hesaba göre bütün yükleri aynı olan katlarda son katın ağırlığının, alt katlara göre ağırlığı daha az olması gerekmez mi? Son katın diyaframının üstünde kolon ağırlığı bulunmamaktadır.
Ekran Görüntüsü (51).png

Aşağıdaki görselde temele bağlı kolonların ağırlığının yarısı dikkate alındığı görülmektedir.
Ekran Görüntüsü (53).png

Alttaki görselde iki katın da ağırlığı aynı olarak ifade edildiği çıkarımını yapmaktayım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Ekran Görüntüsü (52).png

Merhaba iyi günler;
İlk görseldeki hesaba göre bütün yükleri aynı olan katlarda son katın ağırlığının, alt katlara göre ağırlığı daha az olması gerekmez mi? Son katın diyaframının üstünde kolon ağırlığı bulunmamaktadır. Üçüncü görselde temele bağlı kolonların ağırlığının yarısı dikkate alındığı görülmektedir. İkinci görselde iki katın da ağırlığı aynı olarak ifade edildiği çıkarımını yapmaktayım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
İdecad bilgi bankasında kat ağırlığının nasıl hesaplandığına dair aşağıda linkini verdiğim açıklama var

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba Şükrü Bey;
Açıklamayı okuyarak bu soruyu sizlerle paylaştım. Aynı yüklere sahip katlarda son katın ağırlığının, üzerinde kolon yükü bulunmaması sebebi ile az olacağı düşüncesindeyim. İdecad raporunda kat ağırlıklarının aynı olduğunu yorumlamaktayım. Benim gözden kaçırdığım bir durum olabilir mi düşüncesindeyim.

Merhaba Şükrü Bey;
Açıklamayı okuyarak bu soruyu sizlerle paylaştım. Aynı yüklere sahip katlarda son katın ağırlığının, üzerinde kolon yükü bulunmaması sebebi ile az olacağı düşüncesindeyim. İdecad raporunda kat ağırlıklarının aynı olduğunu yorumlamaktayım. Benim gözden kaçırdığım bir durum olabilir mi düşüncesindeyim.
Son katın ağırlığı yönetmelik gereği arttırılıyor diye hatırlıyorum.

Bunun yatay bir yük olacağı düşüncesindeyim. Düşey yük olarak katlara bir etkisi olmayacaktır.

Merhaba. İlk katın temele bağlanan düşey taşıyıcıların ağırlıkları dışında duvarların da ağırlıklarının yarısı ihmal edilir.

Ben de bu şekilde hesaplar yaparak kütlelerin aynı çıkmaması düşüncesindeyim.
Diyaframa atanan sonlu elemanların kütlelerini idecad raporda yada programda inceleyebileceğim kısım var mıdır?

Ekran Görüntüsü (54).png

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (52).png
    Ekran Görüntüsü (52).png
    164 KB · Görüntüleme: 25
Merhaba tekrardan;
El ve sap2000 ile yaptığım çalışmalar sonucu toplam yapı kütlesi aynı fakat bu kütleyi katlara dağıtmakta kafamı karıştıran problemler var. Diyaframların üzerinde bulunan toplam ağırlıklar (kolon kütleleri hariç) 104,58 ton. Zemin kat kolon alt yarı ve üst yarı dahil edince 117,8 ton. 1.kat diyaframında üst yarıda kolon olmadığı için alt yarıyı dahil edince 111 ton civarı olarak bulmaktayım. Temele bağlı kolonlarda serbest olmayan kütle de 6.5 ton. Toplam kütle olarak doğru fakat bu kütleyi katlara bu şekilde etki edip mi fiktif yük ataması yapacağız. Eklediğim eklerde (idecad rapor) zemin kat ve 1.katlardaki yük 117.89 ton olarak eşit dağıtılmış. Raporu ben yanlış yorumluyor da olabilirim. Bu kütleyi katlara nasıl dağıtmam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

analiz yaptıktan sonra modal yüklemesinin deformasyonlarını açıp bakın. Orada zaten kütleler 111 ve 117 t civarı olarak görünüyor. Ancak bunların hepsi belli yaklaşıklıklarla kabullere dayanıyor, gerçekte diyafram kütlesi/kat kütlesi diye bir şey yoktur, kütleler yapıda her yere dağınık halde bulunur.

Merak ettiğim konu eşdeğer deprem yükü etkitirken yapıya, fiktif yüklerde diyaframlarda oluşan kat kütlelerini nasıl almam gerektiği.

ideCAD, dinamik analiz içerisinde kat ağırlıklarını sizin ilk sorunuzda gönderdiğiniz şekildeki gibi dikkate almaktadır.

1671436685893.png
diyaframa atanan sonlu elemanların kütlelerini idecad raporda yada programda inceleyebileceğim kısım var mıdır?

Deprem hesabında kullanılan kat kütlelerini görmek için 3 boyutlu görünüşte "sağ tuş menü" 'yü açıp "analiz sistemi görüntüleme seçenekleri" 'ne tıklayın. Açılan pencereden "deformasyon" bölüme gelip "kombinasyon" listesinden "Modal" 'i seçin. Bu durumda dinamik analizde kullanılan kat kütleleri 3 boyutlu perspektif görünüşte oluşturulacaktır.

1671436876690.png
1671438960645.png

Merak ettiğim konu eşdeğer deprem yükü etkitirken yapıya, fiktif yüklerde diyaframlarda oluşan kat kütlelerini nasıl almam gerektiği.
Yukarıda gösterdiğim seçenek ile verilen kütleleri kullanarak başka bir program ile eşdeğer deprem yükü yöntemini kullanabilirsiniz.
Ancak şunu belirtmek isterim ki ideCAD statik içerisinde eşdeğer deprem yükü hesabı değil, TBDY 4.8.2 ve detayı EK 4b 'de verilen mod birleştirme yöntemi kullanılmaktadır. Mod birleştirme yöntemi gereğine göre de katlara yatay yük etkitilmez.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Geri