V11.13 kullanıma sunulmuştur.

kat kotları makine dairesi

teddy

Üye
Çizdiğim bir yapının en üst katında asansör makina dairesi var ama o kat aynı zamanda çatı katı olarak kullanılıyor.Duvarlarla bölünmüş mahaller oluşturulmuş duvar üstü hatılı falan var.Bu durumda kat kotlarında en üst katı asansör makina dairesi olarak mı işaretlemeliyiz. Sonuçta BYS değeri ona göre değişiyor.

TBDY 2018 deki açıklama aşağıdaki gibidir. Projenizd son kat kullanım alanı olduğu için kat genel ayarlarında en üst kat asansör/makine dairesi olarak işaretlenmemelidir.
1681714321693.png

TBDY 2018 deki açıklama aşağıdaki gibidir. Projenizd son kat kullanım alanı olduğu için kat genel ayarlarında en üst kat asansör/makine dairesi olarak işaretlenmemelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 33512
yani ben buradan sizin dediğiniz çıkarımı yapamadım olaya sadece betonarme yönünden bakarsak evet asansör makine dairesi küçük bir döşeme ve dikkate alınmayabilir diyor kullanım alanından bahsetmiyor. Peki çatı döşemesinin üzerinde makine dairesi yok diyelim ama kullanım alanları duvarla bölünmüş bunu idecad ile modelleyemiyoruz yani o zaman ne yapacağız. Kolon kirişe bağlı büyük bir betonarme döşeme yoksa duvarlarla çevrili kullanım alanı dahi olsa asansör makine dairesi seçilebilir şeklinde düşünüyorum.

Son düzenleme:
kat genel ayarlarındaki "asansör/makine dairesi" seçimi kullanıcı tanımlıdır, yoruma bağlı işaretler veya işaretlemezsiniz. kararsız kaldığınız durumda projeyi onaylatacağınız kurumlardan onay almanız uygun olur.

Benim yorumum şu şekilde 3.3.1.3. Maddesinde " ....asansör makine dairesi ve benzeri küçük kütleli uzantılar dikkate alınmayabilir" deniyor. Sizin projenizde asansör kulesinin bulunduğu kat yığma da olsa yatay/düşey hatıllar ile oluşturulmuş bir kütle var. Bundan dolayı bu katın BYS hesabında dikkate alınmaması için "asansör/makine dairesi" seçeneğinin işaretlenmesi bence uygun olmaz.

çatı döşemesinin üzerinde makine dairesi yok diyelim ama kullanım alanları duvarla bölünmüş bunu idecad ile modelleyemiyoruz yani o zaman ne yapacağız.
Yığma yapı idecad içinde çözülemez, kat olarak tanım yapılmadığı için bys hesabına dahil edilmez.

Benim yorumum şu şekilde 3.3.1.3. Maddesinde " ....asansör makine dairesi ve benzeri küçük kütleli uzantılar dikkate alınmayabilir" deniyor. Sizin projenizde asansör kulesinin bulunduğu kat yığma da olsa yatay/düşey hatıllar ile oluşturulmuş bir kütle var. Bundan dolayı bu katın BYS hesabında dikkate alınmaması için "asansör/makine dairesi" seçeneğinin işaretlenmesi bence uygun olmaz.

Yığma yapı idecad içinde çözülemez, kat olarak tanım yapılmadığı için bys hesabına dahil edilmez.

Kat genel ayarlarındaki "asansör/makine dairesi" seçimi kullanıcı tanımlıdır, yoruma bağlı işaretler veya işaretlemezsiniz. Kararsız kaldığınız durumda projeyi onaylatacağınız kurumlardan onay almanız uygun olur.
teşekkür ederim bu galiba biraz yorum meselesi demek istediğinizi anladım

Yasin Bey küçük bir bölümden oluşan en son kat için asansör/makine dairesi seçeneği işaretlenirse o kat dinamik analizlere dahil edilir mi?

Asansör/makine dairesi seçimi yapılan katlar sadece bys hesabında dikkate alınmaz. Diğer tüm kontroller normal katlar gibi yapılırlar.
Dinamik analize dahil olur ve düzensizlik kontrolleri de yapılır.

Geri