V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kat Tanımı ve Çerçeve Oluşturulması

ailkgun

Yeni Üye
Merhaba,

Ekte ilettiğim projede 2 katta çerçeve oluşturulmuş. Kat tanımında tek kat olarak tanımlanmış. 4,65 kotundaki kirişler çerçeve oluşumunu tam sağlamıyor ancak o kotta kat tanımlanmadığı için bu şekilde bir tasarım yapılması mümkün müdür ? Eğer değilse en uygun yöntem nasıl olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Bu şekilde de bir tasarım mümkündür, yapınız beklenen tepkileri verir, hem bu şekilde, hem de 2 katlı olarak modelleyip mukayese edilebilir, yerinize test ettim, 1. mod değerleri şu şekilde, birbirine birebir benzer değerler bekledim, lakin az biraz fark oluştu, 2katlı mod.png

Evet bir miktar fark çıkıyor. Ayrıca 4,65 kotunda kat tanımlanmaması durumunda kolon donatı bindirme alanları da tek kata göre yapılacağı için kolon-kiriş mesnet noktasına çok yakın bindirme alanları oluşuyor. Bu bir engel teşkil eder mi ?

birebir benzer değerler bekledim, lakin az biraz fark oluştu,
Sayın @GKöse iki model arasındaki periyot farkı kirişler üzerindeki duvar yüklerinden kaynaklanmaktadır, bu modele özel olarak uyumlu sonuç elde etmek için kiriş üzerindeki duvar yüksekliklerini manuel girerek her iki modeldeki duvar yüklerinin aynı alındığını teyit ediniz. Benim denememde her iki modelin periyot değerleri birebir aynısı çıkmıştır.

1759519466861.png

tek kata göre yapılacağı için kolon-kiriş mesnet noktasına çok yakın bindirme alanları oluşuyor. Bu bir engel teşkil eder mi ?
Sayın @ailkgun Kolon donatı ekini açıklıkta yapmak istiyorsanız V10 için projenizi iki kat olarak girmeniz uygun olur, V11 için ise kolon özellikleri menüsünden kolon bindirmeli ek konumunu aşağıdaki gibi + - değer vererek kaydırabilir ve açıklığa denk getirebilirsiniz.

1759519700449.png

sn @2m proje sizin bahsettiğiniz durumdan yola çıkarak söylüyorum. bu duruma göre kat tanımlamak veya tanımlamamak arasında fark yoktur mu demeliyiz?
bu proje özelinde evet fark yoktur, farklı projelerde farklı sebeplerden kat tanımlaması yapmak gerekebilir, örneğin kat bazında düzensizlik kontrolleri yapmak gerektiğinde.

Sorularım;

1.
İlgili görseldeki tasarımda aşağıdaki kat tanımlarından hangisini yapmak doğru bir analiz yapılmasını sağlar ve neden?
a. Subasman kat (260cm) - zemin kat (260cm) - normal kat (290cm)​
b. zemin kat (520cm) - normal kat (290cm)​

2. Bu tasarımdaki bir yapının perde genişliği 25cm mi olmalı yoksa 35cm mi olmalı ve neden?

Adsız.png

Son düzenleme:
Rıdvan bey iyi geceler, a şıkkını tercih ederdim,
subasman katı, kat yüksekliğinde ve rijit, bu tanımı yapmak, programın dogru algılamasını sağlamak için, rijit bodrum kat işaretlendiğinde 2 yüklemeli bodrumlu yapı gibi analiz ve tasarım yapılacaktır.
b şıkkında ise, katın yarısı tam rijit, yarısı değil, program bunu tam manası ile dikkate alacakmıdır, su basman bölgesini sanki bir katmış gibi görecek midir, test etmek icap eder.
bu yüzden, illa ki a şıkkı..

sn @GKöse peki zemin kat yüksekliği 300 cm olsaydı ve subasman yüksekliği 150 cm olsaydı ne düşünürdünüz?
bu durumda kat tanımınızı nasıl yapardınız?
perde genişliğinizi 25cm mi yoksa 30cm mi alırdınız?

Son düzenleme:
sn @Levent Özpak ın paylaşımı şu şekilde olmuştu bana

Sn. 2m yine klasınızı ortaya koydunuz, teşekkür ederim, sebep belirlendi, beklenti netleşti, sizin gibi işinin ehli meslektaşlarımıza çok ihtiyacımız var, yeni yetişenler sizi örnek almalı, idol görmeli, iyiki varsınız...
Merhaba Güray bey,
güzel yorumunuz için teşekkürler.
sizin gibi duayen bir meslektaşımızı tekrardan aramızda görmek güzel, değerli katkılarınızı ve paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.

Rıdvan bey merhaba,
150 cm subasman zatım için kat kabülünde sınır değer, 150 ve üstünü kat olarak tanımlar, 150 cm altını subasman perdeleri ile kata ilave ederdim. perde genişliğini de 30 cm alırdım.

Rıdvan bey merhaba,
150 cm subasman zatım için kat kabülünde sınır değer, 150 ve üstünü kat olarak tanımlar, 150 cm altını subasman perdeleri ile kata ilave ederdim. perde genişliğini de 30 cm alırdım.
subasman yüksekliğinin 200cm olduğunu ve normal kat yüksekliğinin 300cm olduğunu düşünelim. bu durumda yapı kenarları dışındaki elemanlar yani iç kısımdaki elemanların boyları 500cm oluyor. sizin demenize göre subasman kat olarak tanımlanır ve perde genişliğini 25cm alabilirim (en azından program buna izin veriyor). ama bana göre bu yanlış çünkü yapı içerisinde 500cm yüksekliğinde perdeler olacak ve 1/16 şartını gerçek davranışta sağlamayacaktır. perdenin çalışan toplam yüksekliği 500cm olacaktır.

su basmanın kat olarak tanımlanması, müstakil rijit kat olduğu anlamına gelmez ki, ( sadece bir modelleme kolaylığı sağlar) ,gelmesi için tıpkı normal katlarda olduğu gibi, donatılandırılacak kat döşemelerinin tanımlanması gerekir, bunu yaptığınızda evet perdeler 1/16 şartını sağlar, 25 cm alınır, su basman kotunda rijit döşeme tanımlanmaz ise, subasman yüksekliği üst katın yüksekliğine eklenerek perde genişliği seçilmelidir.
( bu durumda proje yapacak olsam, tercihim bu yönde olurdu.)

Geri