V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Kazık Yay Sabitlerinin Hesaplanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Erhan M.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Erhan M.

Kıdemli Üye
Merhaba,

ideCAD de kazık yay sabitlerinin modellenmesini anlamak için basit bit örnek yaptım. Ancak, hesaplanan yatay ve düşey yay sabitlerinin nasıl hesaplandığını çözemedim. Ekteki görselde örneği görebilirsiniz. Sizlerden yatay ve düşey yay sabitini nasıl hesapladığınızı belirtmenizi rica ediyorum.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• Kazik_yay_sabitleri.png
    Kazik_yay_sabitleri.png
    98.5 KB · Görüntüleme: 7,106
Verilen zemin yüksekliği = 5,70 m
12 nokta var.
hi(birim yükseklik) =5,7/12 = 0.475

örneğin 8.nokta için yatay:
zi=0,475*8= 3.8 metre

ki=Kazikçapi*zi*hi*Kyatak
ki = 1,0 * 3,8 * 0,475 * 3000 = 5415 tf/m

Düşey için ise;

Ki= YanalKAzıkAlani * Kdüşey

ki= 1,0 * 0.475 * 2000 = 950 tf/m

1. ve sonuncu düğüm noktasında ise ki/2 olarak yarı yarıya paylaşılıyor.

Hakan Bey,

Cevabınız için teşekkür ederim. Modeli SAP2000'e import edince farkettim yay katsayılarını ve benim normalde elle yaptığımdan farklı çıkması üzerine de bu soruyu sordum. Şöyle ki,

8. nokta için yatay:

zi=3,8m için verilen amprik formülden o derinlikteki yanal yatak katsayısını hesaplayıp (sanırım ideCAD hesabında zi ile çarparak doğrusal hesap yapıyor),

ki=Kazık yanal alanı * Kyatay = pi* r * 0,475 * Kyatay

Düşey için ise:

ki=Yanal kazık alanı * Kdüşey = 2 * pi *r * 0,475 * 2000=2983 tf/m

Sizin hesabınızda kazık yarı yüzey alanı kesit gibi alınıyor. Bunun sebebi nedir?

MaFiAMaX":1otaiwat' Alıntı:
Hakan Bey,

Cevabınız için teşekkür ederim. Modeli SAP2000'e import edince farkettim yay katsayılarını ve benim normalde elle yaptığımdan farklı çıkması üzerine de bu soruyu sordum. Şöyle ki,

8. nokta için yatay:

zi=3,8m için verilen amprik formülden o derinlikteki yanal yatak katsayısını hesaplayıp (sanırım ideCAD hesabında zi ile çarparak doğrusal hesap yapıyor),

ki=Kazık yanal alanı * Kyatay = pi* r * 0,475 * Kyatay

Düşey için ise:

ki=Yanal kazık alanı * Kdüşey = 2 * pi *r * 0,475 * 2000=2983 tf/m

Sizin hesabınızda kazık yarı yüzey alanı kesit gibi alınıyor. Bunun sebebi nedir?

Yatayda alan dairesel olmaz zaten. Düşeyde de yüksekliğe bağlı olarak dikdörtgen alan kullanılıyor. İncelenmesi için bu konuyu not edeceğiz...

Geri