V11'i Online Satın Alın

kemer kirişi tasarımı

sefa Bozdağ

Yeni Üye
iyi günler;

forumda cami kubbelerinin oturacağı kemer kirişi tasarlamak için;
kirişleri parçalar halinde tanımlayıp, kot ve sağ uç kotlarını uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. diye açıklamalar yapılmış.

mimarisi altıgen bir tasarım olan 6 adet kemer kirişlerine kubbe mesnetlemem gerekiyor. ve her bir kemer kirişini 30-40 parçaya bölüp kot ve sağ uç kotlarını hesaplamam ve bunların veri girişini yapmam çok zor ve uzun zaman alacak.

kemer kirişi tasarımının ;kiriş ayarları kısmından objelere eğim ver komutu gibi bir komutla ya da daha pratik bir yolla yapılması mümkün mü?

Sefa bey merhaba,
cevaba sondan başlar isek şimdilik mümkün değil,
bir kemer bölgesini 30 -40 parçaya bölmeye kalkarsanız işin içinden çıkamazsınız, ki, 5-6 parça yeterli olacaktır, aslolan kubbe, kasnak, kemer, kolon yük aktarımının doğru yapılarak analitik modelin kurulması,
5-6 parça kemer kirişlerini zaten çizimde kullanmayacak, donatılarına bakıp, cad ortamında gerçek eğrisel kemeri oluşturacaksınız, ( kemerli camii projelerinde bu şekilde çalışıyorum).
kolay gelsin.

Sefa bey merhaba,
cevaba sondan başlar isek şimdilik mümkün değil,
bir kemer bölgesini 30 -40 parçaya bölmeye kalkarsanız işin içinden çıkamazsınız, ki, 5-6 parça yeterli olacaktır, aslolan kubbe, kasnak, kemer, kolon yük aktarımının doğru yapılarak analitik modelin kurulması,
5-6 parça kemer kirişlerini zaten çizimde kullanmayacak, donatılarına bakıp, cad ortamında gerçek eğrisel kemeri oluşturacaksınız, ( kemerli camii projelerinde bu şekilde çalışıyorum).
kolay gelsin.
yorumunuz için çok teşekkür ederim kesinlikle size katılıyorum. lakin demek istediğim ekteki tasarımda yapılan modellemenin tek tek kot verilerek yapılamayacağı bunun muhakkak kolay bir yolunun olduğunu düşünüyorum

Ekli dosyalar

Geri