Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Kenetlenme boyu hatası

Ekteki resimde görülen K58 Kirişi ile S14 kolonu arasında kenetlenme boyu hatası alıyorum. Ama çizimden görüleceği üzere ben burada kenetlenme boyu ile ilgili bir hata göremiyorum. Sonuçta "a" ve "b" boyları belli b=51 cm iken "a" boyu da yaklaşık 45 cm olsun. 7.4.3.1 deki koşullar sağlanıyor gibi görünüyor. Hata bu kolona bağlanan asmolen ve açılı bağlanan kiriş sebebiyle oluyor diye düşünüyorum. Ama aslında olmaması gerek değil mi. Ben mi hesapta bir şey atlıyorum. 14 lük demir için konum1 için düz kenetlenme boyu lb yaklaşık 53 cm değil mi? Buna göre (a+b)büyükeşit lb, a büyükeşit 0,4lb, b büyükeşit 12fi(16,8 cm yapar) koşulları sağlanıyor. Ama yine de hata veriyor. Benim atladığım bir husus mu var. a, b değerlerini mi yanlış alıyorum. Bence hata olmadığını düşünüyorum. Bu durumda ayaarlardan kenetlenme boyu kontrolünü kapatsam, yönetmeliğe aykırı mı davranmış olurum.
Ayrıca aynı kirişin sol ucundaki kolon boyu 50 cm onda hata alıyorum. Aynı donatı ve sağ uçtaki kolon boyu 30 cm, burada hata almıyorum. Ben anlayamadım bu hususu.
 

Ekli dosyalar

  • kenetlenme boyu.png
    kenetlenme boyu.png
    11.7 KB · Görüntüleme: 32
Yasin bey selamlar projeyi eklerim tabi, ama bu kontrol, sonuçta geometrik bir hesap, C25 beton, S420 çelik ve 14 lük demir için "lb" değeri standart bir değer, bu kiriş özelinde "a" belli "b" belli, "lb" belli, geri kalan matematiksel işlem değil mi, Kenetlenme boyu hatası da çekme donatısı için olduğu belli zaten. Ben bu hatanın matematiksel sebebini anlayamadım. Benim tespit ettiğim a ve b değerleri yanlış mı acaba
 

Ekli dosyalar

Hata bu kolona bağlanan asmolen ve açılı bağlanan kiriş sebebiyle oluyor diye düşünüyorum.
Bundan dolayı projenizi istedim. Donatı geçişlerini 3B’de incelemek gerekir.
Kısmi donatı geçişi yapılmış olabilir.
Hesap hatası varsa sorunu notlarımıza almak için projenize ihtiyacımız olacak.
Düzeltilebilecek bir durum var ise projeniz üzerinde kontrol sağlamamız gerekir.
 
Kirişler kolona ortalanarak donatı geçişinin daha uygun olması sağlandı. 40cm genişliğindeki yatık kirişlerin genişliğini arttırmanız uygun olur.
Bu şekilde düzenlendiğinde ab hataları giderildi
1710341455676.png



14 lük demir için konum1 için düz kenetlenme boyu lb yaklaşık 53 cm değil mi?

Lb hesabınız doğru
1710341675751.png

Zemin kattaki temel sınırının, bodrum kattaki perdelerin orta aksına taşınması uygun olur.
1710345318577.png
Ekteki projeyi inceleyiniz.
 

Ekli dosyalar

Yasin bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben aslında kirişleri bu şekilde düzenleyince kenetlenme boyu hatasının düzeldiğini biliyorum, ama ben mesajı buradaki kenetlenme boyu hatasının, çekme donatısından kaynaklandığını düşündüğüm için yazdım. Programın kenetlenme boyu hatasını ne sebeple verdiğini anlamak açısından, bu kontrolu neye göre yaptığını anlamak istedim. Tabiki kirişleri ortalayarak sorunu çözebiliriz, ama kenetlenme boyu hatası veren kirişin sağ ucunda da benzer şekilde yatık kiriş var, o da açılı bağlanıyor ve aynı donatı geçişi orda da var, ama sağ uç için hata vermiyor. Sonuçta bu matematiksel bir kontrol. ben bu kontrolu elle yaptığımda hata yok, program niye hata veriyor bunu anlamak istedim.
İyi günler dilerim
 
Projenizin gönderdiğiniz hali ile K358 kiriş gönyesi hatalı olarak 51cm çiziliyor ve kiriş üstünden beton sınırını aşıyor.
Çizilen gönye beton sınırını taştığı için böyle bir hata alıyorsunuz.
Bu durum incelenmek üzere notlarımıza alınmıştır
Yukarıda açıkladığım şekilde K351 kirişini ortaladığınızda bu durum düzeliyor ve iki gönyede 42cm = (50cm - 2xbeton örtüsü) olarak çiziliyor.

1710401031599.png

K351 kirişi ortalandığında verilen çizim

1710401220458.png
 
Geri
Üst