Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Kesme Güvenliği Hatası

1serdarorman

Yeni Üye
Herkese merhaba, ekteki proje ile ilgili kafama takılan birkaç soru bulunmaktadır. Cevaplanabilirse çok memnuniyet duyarım.

1- Bodrum kat, kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği hatası alıyorum. Burada merak ettiğim tek şey, kolon ve kirişlerinin boyutlarına dokunmadan, kirişlerinin yerini değiştirmeden bu kesme güvenliği hatasını başka nasıl kurtarabiliriz?

2- 25/35'lik kirişlerde ikişer tane alt ve üst donatı olarak tasarlanmış. Bu donatı sayısına benzer birçok kirişler mevcut. Programda "kirişlerin alt ve üst donatısı minimum 3 olsun" diye bir komut var mıdır? Yoksa bunları elle kendimiz mi düzelteceğiz?

3- Temel ayarlarında programın "sonlu eleman genişliği 25cm" olarak veriliyor. Temelde alınan hatadan sonra "sonlu eleman genişliği 80cm" yapılınca bu hata gideriliyor. Bir hatayı gidermek bu kadar kolay mı? Bunun anlamı nedir? Neden bu yöntem kullanılarak bu hata gideriliyor? Doğru bir yaklaşım mıdır?

Ekli dosyalar

projenizi açıp inceleyemedim v11 kullanıyorsunuz sanırım. ben v10 kullanıyorum. kesme güvenliği hatasını gidermek için etriye ve çirozların sayısını artırabilirsiniz yada çapını büyütebilirsiniz.

Modelle önerilerim;
--geometri kontrolünde verilen hataları düzeltiniz,
1- Bodrum kat, kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği hatası alıyorum. Burada merak ettiğim tek şey, kolon ve kirişlerinin boyutlarına dokunmadan, kirişlerinin yerini değiştirmeden bu kesme güvenliği hatasını başka nasıl kurtarabiliriz?
--k20 kirişi kolona mesnetlenmemiş aşağıdaki gibi mesnetleyip genişliğini 35 cm yaparsanız hata vermiyor ama
--kolon ve kirişlerde kapasite yetersizliği var fiber donatı işaretleyerek hesap yaptırınız,
1735999985043.png
--k23 kirişini katlarda mesnet hizasından bölünüz,
--yatay toprak yüklerini giriniz,
--merdivenlerin kenarlarını mesnetleyiniz,
--kırmızı ile işaretledigim yerlerde merdivenler, doğru mesnetlenmiş kirişlere basması uygun olur. (3. kat tavanında da benzer durum var)
1736000053320.png
2- 25/35'lik kirişlerde ikişer tane alt ve üst donatı olarak tasarlanmış. Bu donatı sayısına benzer birçok kirişler mevcut. Programda "kirişlerin alt ve üst donatısı minimum 3 olsun" diye bir komut var mıdır? Yoksa bunları elle kendimiz mi düzelteceğiz?
--böyle bir şeye niye ihtiyaç duyuyorsunuz, program doğru modelleme yaptığınızda ekonomik ve doğru donatı koyuyor,
3- Temel ayarlarında programın "sonlu eleman genişliği 25cm" olarak veriliyor. Temelde alınan hatadan sonra "sonlu eleman genişliği 80cm" yapılınca bu hata gideriliyor. Bir hatayı gidermek bu kadar kolay mı? Bunun anlamı nedir? Neden bu yöntem kullanılarak bu hata gideriliyor? Doğru bir yaklaşım mıdır?
--sonlu eleman genişliği döşeme kalınlığının iki katı kadar olabilir diye yorumlar var, döşemede 25 cm, temel de 50 cm almak bana göre uygun, bu durum idecad için geçerli, kullanılan diğer programda katta sonlu eleman genişligini 1,00 m temelde 0,5 m kullanın, kat alanı 400 m2 üstündekilerde 1,5 m temelde 0.75 alın öneriliyor. her programın kendine göre modelleme mantıgı var.
son öneri bodrum üstü iki döşemeden fazla asmolen veya kaset döşeme yapmayınız.

Geri