V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Kiriş Donatı ve Radye Sorunu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serky
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

serky

Üye
Merhaba, Ekteki projede resimdede görüldüğü üzere K44-K45 ve K54-K55 kirişlerinde uygulaması mümkün olmayacak kadar fazla donatı çıkmaktadır. Bununa nasıl bir çözüm bulabilirim? Kiriş genişliğini arttıramıyorum.

Yapının temelini kirişli radye olarak düzenledim fakat bazı radyelerde zemin emniyet gerilmesi yetersiz sorununu aşamadım bu sebeple bu radyeleri kaldırdım ve sorun çözüldü. Bu şekilde bir sistem düzenlenmesi ne kadar doğrudur?

P4 Perdesi'de kesme güvenliği sağlamamaktadır.

Proje :
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • Capture.JPG
    Capture.JPG
    126.4 KB · Görüntüleme: 8,259
ilgili kirişlerin bu kadar yoğun ilave donatısı alması, ortalarındaki perdenin rijitliğinden kaynaklanmaktadır.Bu perdeyi kolona dönüştürün, kiriş açıklıklarıda artacak ilave donatı azalacaktır. Mimari endişe yoksa her iyi yönde perdeleri cephe akslarına koymaya çalışın, Sistem iki yöndede simetrik ve dengeli, çok rahat çalışması gerek.
Temelide kirişsiz radye olarak çözerseniz gerilme sorununu aşarsınız.

İyi çalışmalar.

G.KÖSE
 
modal analiz de 1. doğal titreşim peryodunuz burulma etkisinden oluşuyor. Sistem rijitliğinin merkezde olması, dış akslarda yetersiz perde olmasından kaynaklanıyor.
Benzer bir sistemde, bina köşelerinde perdeye yakın boyutlarda L poligon kolon kullandım, rijitlige katkısı çok oldu. sizde yuvarlak kolonları L kolon yaparsanız iyi olur.( Mimar arkadaş ne der bilemem.!!)

G.KÖSE
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Perdeleri kaldırmayı denedim fakat yine o bölgedeki kirişlerde ilave donatı çok fazla. Perdeleri kaldırdığımda 1. period yine burulma ve kütle katılım oranı daha da yükseldi. Mimari nedenlerden dolayı perdeleri cephe akslarına koyamıyorum hatta dış kolonların yönlerini de değiştiremiyorum. kenar kolonları 10 cm kısa yönde uzatmayı deneyeceğim.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
 
Bana kalırsa kiriş ebatlarınız da düşük sayılır. 5-6 m açıklıkları ben olsam 40/30, 50/30 kirişle geçmezdim. Ayrıca mimari çok büyük bir problem yoksa süreklilik arzeden yatık kirişleri de aynı ebat ve kaçıklıkta yapmaya çalışırdım. Rizitlik konusunda Güray beye katılıyorum. Hem kolon hem de kiriş anlamında sistemin en rijit bölgeleri o bölgeler olmuş. Dolayısıyla rijitliği biraz daha dağıtmanız gerekir. Mimarisi olmadan tavsiyede bulunmak zor. Belkide ya daha fazla perde kullanmalısınız, yada hep kaldırmalı, sistemi perdesiz dizayn etmelisiniz. Böylelikle rijitliği dağıtabilirsiz. ilk aklıma gelenler şimdilik böyle. Kolay gelsin.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Asansör perdeleri hariç tüm perdeleri kaldırmama rağmen yine 1. mod burulma ve kirişlerde ilave donatı yine çok fazla.
İyi çalışmalar.
 
Merhaba, Projede değişiklikler yaptım ve temeli de kirişli radye olarak düzenledim. fakat kirişsiz radye yapmak istediğimde donatı ve zemin emniyet gerilmesi sorununu bir türlü aşamadım. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Proje:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Temel sisteminiz, projenize birazcık müdahele edilerek çözüldü, (analiz ayarları, teemel yüksekliği ve asansör perdelerine bakınız) , ancak üst yapıda max. pursantajda kirişleriniz mevcut.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


İyi çalışmalar.

G.KÖSE
 
Çok teşekkür ederim. Ben projeyi kirişli radye olarak düzenledim ve daha ekonomik bir sonuç aldım. Projeyi ekledim. Projeyi inceleyebilirseneniz sevinirim. Analiz ayarlarında veya başka bir yerde hata var mı merak ediyorum.

Çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

Proje:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst