V11'i Online Satın Alın

Kiriş Gövde Donatısı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kübra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kübra

Üye
Merhaba,
Projede 60cm den büyük ve bir kaç kiriş dışında 150cm yi geçen konsol döşeme taşıyan kiriş olmamasına rağmen program her kirişe gövde donatısı atıyor. Betonarme sekmesinden gövde donatısını sildiğimde donatı yetersiz kalıyor. Bunu nasıl çözebilirim?

Ekli dosyalar

Re: KİRİŞ GÖVDE DONATISI

Merhaba,

Betonarme/Parametreler/Kiriş Parametrelerinde Gövde demiri için H değeri 60 cm olduğu için kirişlerde gövde donatısı atılıyor. Eğer 60 cm yüksekliğinde kirişlerde gövde donatısı istemiyorsanız bu değeri 61 cm yapın. Bu durumda kirişlerde TDY 2007 madde 3.4.1.1 c koşuluna giren kirişlerde gövde donatısı atılacak.

Yönetmeliğe göre kiriş yüksekliği hk>60cm olduğu durumlarda gövde donatısı atması lazım değil mi? Zaten kiriş yüksekliğimiz 60 cm den fazla değil. Kiriş yüksekliğini değiştirmeden gövde donatısını iptal edemez miyiz?

kübra":1mye3jdp' Alıntı:
Yönetmeliğe göre kiriş yüksekliği hk>60cm olduğu durumlarda gövde donatısı atması lazım değil mi? Zaten kiriş yüksekliğimiz 60 cm den fazla değil. Kiriş yüksekliğini değiştirmeden gövde donatısını iptal edemez miyiz?

Levent Bey'in mesajı yanlış anlaşıldı sanırım. İşlemi kiriş yüksekliğini değiştirmeden yapabiliyorsunuz. Evet TS500'de 600 mm'den büyük kirişler için yazıyor ancak bu kontrol programda bir parametreye bağlı. Parametre değeri 60 cm, program kontrolü büyük eşit alıyor. Dolayısıyla parametreyi 60 yerine 61 cm verebilirsiniz.

Şu işlemleri adım adım uygulayın:

1. Betonarme menüsü altında bulunan Parametreler satırını tıklayın.
2. Açılan alt menüden Kiriş Parametreleri satırını tıklayın.
3. Kiriş Parametreleri diyalogunda bulunan Gövde demiri için H satırında yazan 60 cm değerini 61 cm yapın.

Tekrar analiz yaptığınızda istediğiniz gerçekleşecektir.

İyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    37.8 KB · Görüntüleme: 12,780
kiriş gövde donatısını parametrelerden ne seçersem seçeyim 12 lik donatı atıyor.
acaba kaçırdığım bir noktamı var ?

efsane":3nedtft7' Alıntı:
kiriş gövde donatısını parametrelerden ne seçersem seçeyim 12 lik donatı atıyor.
acaba kaçırdığım bir noktamı var ?

Merhaba,

Gövde donatısı, kiriş parametrelerinde değiştirilebilen gövde donatısı çapına, TS500 kiriş burkulma hesabına ve/veya ts500'de verilen gövde donatısı koşullarına bağlıdır. Kiriş gövde donatısı parametrelerden ne seçiyorsunuz da 12'lik donatı atmamasını veya hangi donatıyı atmasını beklerdiniz? Soruları, şöyle yaptım, şöyle olması gerekirken şu şekilde oldu şeklinde sormanız isabetli yanıt verebilmemiz için önemlidir...

Hakan bey merhaba
Mesela projemde ince donatı 8 , kalın donatı 14 lük kullandım.
Ve 2 tip donatı olmasını istiyorum.
Devamlı yapıyordum ancak 8 versiyonda kiriş parametrelerindeki gövde donatı çapını 14 seçmeme rağmen 12 lik atıyor.
eski projeleride açıp denetim analiz sonucu 14 lük seçilmiş olmasına rağmen 12 lik atıyor.

Bir de şöyle bir problemim var.
25x50 ebatındaki kirişlerim de gövde donatısı istemiyorum.
betonarme parametrelerdeki gövde donatısı için H:51 ve üzeri yazıyorum.
Bazı kirişlerde 12 lik gövde donatısı atıyor.
Normal mi ?

efsane":1lpekefp' Alıntı:
Normal mi ?

Merhaba,

İki durum söz konusu gibi:

1. Betonarme parametrelerdeki minimum gövde donatısı çapı girdisinin ver 8'de işlevi yok görünüyor. Bu durumu not ediyoruz. (Gövde donatılarını kiriş betonarmesinde kendiniz değiştirebilirsiniz.)
2. Kirişinizde yüksekliğe bağlı olmaksınız gövde donatısının çıkmasının nedeni burkulma hesabı ile alakalı olabilir. Kiriş donatılarında burkulma sekmesinde ne hesaplandığına bakabilirsiniz. (Projeyi eklerseniz biz de bakabiliriz)

efsane":2xchfm6k' Alıntı:
Normal mi ?

Genelde perde kolları arasındaki kısa kirişlerde gövde donatısı çıkabilir. Açıklık 150cm olsa, 150/4=37.5cm i geçen kirişe gövde donatısı koyulmalı diyor TDY 2007 madde 3.4.1.1c Buna rağmen koymak istemiyorsanız ona bir şey diyemem.

MaFiAMaX":2twyhecj' Alıntı:
efsane":2twyhecj' Alıntı:
Normal mi ?

Genelde perde kolları arasındaki kısa kirişlerde gövde donatısı çıkabilir. Açıklık 150cm olsa, 150/4=37.5cm i geçen kirişe gövde donatısı koyulmalı diyor TDY 2007 madde 3.4.1.1c Buna rağmen koymak istemiyorsanız ona bir şey diyemem.

O tür kirişlere demedim de 14 olması gerekenler veya hiç olmaması gerekenlere hep 12 lik atıyor.öyle bir sorun dile getirmiştim.Çözdük zaten.yoksa tdy nin dediği halde neden atmak istemeyelim.öyle bir istek mi olur :).Çok teşekkür ederim.

manyaksel":z2gdfo09' Alıntı:
gövde donatısının çapını tek tekmi değitirmek zorundayız. yoksa donatılarda vaarda ben mi göremiyorum..

Kiriş gövde donatıların çapı kiriş parametrelerinde değiştirilebilmektedir.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    27.1 KB · Görüntüleme: 8,120
Geri