V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kiriş ilavelerinde gerekenden fazla donatı var

çoğu projemde böyle bir sorunla karşılaşıyorum. örneğin k35 kişinde gereken 3.22 m² olmasına rağmen analizden sonra program 5.65 m² lik donatı atıyor. 1 tane ilave yeterli olurken 3 tane ilave atıyor buda kolon kiriş birleşim hatası almama sebep oluyor. tek tek bütün kirişleri elle düzenliyorum. çok katlı projelerde bu bir eziyet oluyor. bunun sebebi nedir acaba?as.png

Donatı artışı kiriş betonarme parametrelerinde "Gereken donatıyı fiber modeli kullanarak hesapla" opsiyonundan dolayıdır.
Bu opsiyon kullanılmadığında donatılar, gereken donatı alanına uygun olarak seçilmektedir fakat kapasite oranını sağlamayan durumlar oluşmaktadır. Ek resimde işaretlediğim üzere mesnet bölgelerinde kapasite oranı 1'i geçen yükleme durumları vardır.

Opsiyonu seçili bırakırsanız kapasite oranları kontrol edilir ve kapasite oranlarının sağlanması için donatı otomatik olarak arttırılır.
1754470203826.png

anladım teşekkür ediyorum. ben bu tür durumlarda elle donatıları eksiltiyordum. fakat raporda kapasite oranı 1 in üzerinde tarzında bir hata almıyordum. sizce aynı şekilde devam etmeli miyim?

Bu uyarıyı önemsiyor ve sistemin yapısal davranışı da dikkate alarak tasarım yapmasını istiyorsanız:

- “Fiber modeli kullanarak hesapla seçeneğini aktif tutun. Bu şekilde sistem, sadece minimum donatı alanını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda kesitteki donatı bölgelerinin performansına göre kapasite sınırlarını da kontrol ederek daha güvenli sonuçlar üretir.
- Elde edilen donatı alanı fazla görünse dahi, bu genellikle donatının kapasite oranını 1 veya altı tutma maksadıyla sistemin otomatik yaptığı eklemelerdir.

Eğer yine de donatıyı azaltmak istiyorsanız:

- Öncelikle Kapasite Tasarımı sekmesindeki oranları dikkatlice kontrol edin.

- Donatı azaltımı düşünüyorsanız, sadece gövde donatısını ekleyerek müdahale etmek daha kontrollü olabilir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

iyi çalışmalar.

Son düzenleme:
anladım teşekkür ediyorum. ben bu tür durumlarda elle donatıları eksiltiyordum. fakat raporda kapasite oranı 1 in üzerinde tarzında bir hata almıyordum. sizce aynı şekilde devam etmeli miyim?
Önerilerim;
Donatılarda eksiltme yapmayınız.
Benim bulunduğum ilde Yapı Denetimler olarak "Fiber modeli kullanarak hesapla seçeneğini aktif olmasını istiyoruz.

Biz de o şekilde tasarım yapıyoruz. Ancak çevremizdeki mühendisler bilinçli olarak böyle bir tasarım yapmıyor ve biz fazla demir çıkaran olarak anılmaya başladık :) inşaat mühendisleri odasında toplantıda meslektaşlarımız bu konunun açılmasını bile istemedi :) kolon ve perde gruplarında fazla "demir" çıkıyormuş.
hesap raporlarında fiber model seçeneğinin seçilip seçilmediği ve kapasite oranının göründüğü bir sayfa ekleme şansımız var mı acaba bir sonraki ara güncellemede?

Geri