Kiriş kesit tesirleri

merhabalar ekteki proje demo dosyasıdır.
bu projede gösterdiğim kirişlerdeki g yüklemesinde bir anormallik olduğunu düşünüyorum kesme diyagramı pozitife geçmiyor bunun sebebi nedir veya bir hatam varmı öğrenebilirmiyim?

Eğer normal bir şey ise açıklamasını öğrenebilir miyim lütfen ?
 

Ekli dosyalar

  • tez model.cde
    3.9 MB · Görüntüleme: 14
G yüklemesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

G yüklemesinde yapının şekildeğiştirmesine baktığınızda perdelere bağlı olmayan ortadaki kolonun düşey yönde, diğer kolonlara nazaran daha fazla eksenel kısalmaya maruz kaldığı görülebilir. Bu durum da negatiften pozitife simetrik olarak geçmesini beklediğimiz kesme kuvveti diyagramının şeklini asimetrik hale getirmeye başlar. Perdeye bağlı kolonlar perdenin de rijitliğinden faydalanarak eksenel kısalmaya maruz kalmadığından fazladan bir kesme kuvveti etkisi oluşur ve bu durumda kesme kuvveti diyagramının simetrikliği bozulur. Bir noktadan sonra da pozitif tarafa geçmez.

1652712357683.png

eğer kolonlar eşit eksenel rijitliğe sahip olsaydı beklediğiniz kesme kuvveti davranışı oluşacaktı. Örneğin orta kısımdaki perdeleri silerek tekrar analiz yapalım. Bu durumda kısa kirişe bağlı iki kolonda eksenel şekildeğiştirmeler yakın değerlerde olacak ve ekstra bir kesme kuvveti etkisi oluşmayacaktır. Bu durumda da kirişte alışık olduğumuz kesme kuvveti diyagramı oluşacaktır. Aşağıdaki görselde bunu göstermeye çalıştım.

1652712970409.png

ideCAD statik çubuk ve kabuk sonlu elemanlarda tüm iç kuvvetlerden kaynaklanan 6 serbestliği de (U1, U2, U3, M1, M2, M3) gözönüne alarak şekildeğiştirmeleri ve buna bağlı olan iç kuvvetleri hesaplamaktadır. Aşağıdaki bağlantıda gönderdiğim sonlu eleman kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
hocam perdeleri kaldırdığımda poz,t,fe geçtiğini gördüm fakat dediğiniz gibi simetrik bir diyagram elde edemedim. pozitif kuvvet negatife göre düşük kalıyordu. bu da aynı sebepten midir?
 
Oğuzcan Bey, sonlu elemanlar dokümanı paylaşımınız için teşekkür ederim. Idecad statik programında döşemeler ve perdeler, 4 noktalı elemanlar olarak mı modelleniyor?

Saygılar.
 
Geri
Üst