V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Kiriş Yük Bilgileri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan onda
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

onda

Yeni Üye
Raporların Kiriş yük bilgileri bölümünde kirişlere etkiyen yük çeşitleri 3 ayrı numaralama ile gösterilmektedir.
Ancak saplama kirişlerden gelen ve 2 no ile tanımlanan tekil yükler çıktılarda hiç görünmemektedir.
Karışıklığın önlenmesi yönünde 2 tip nolu tekil yüklerinde raporlarda yazılması gerektiğini düşünüyorum.
İyi çalışmalar dilerim..
 
Merhaba,
-Kiriş yükleri raporunda 2 numara ile belirtilen yük kiriş üzerine gelen saplama yükü değil, kiriş üzerine kullanıcı tarafından tanımlanan yüktür.

-Kiriş kiriş kesişimlerinin birbirleriyle etkileşimleri, programda, 3 boyutlu sistemlerin çözüm yöntemleri açısından değerlendirilmelidir. Saplanan kirişin çözülüp saplama yükünün taşıyan kirişe verilmesi ancak 2 boyutlu analizde izlenen yaklaşık bir yöntemdir. Bu bağlamda, programda, hiçbir yaklaşık model kullanılmamaktadır. Gerçek üç boyutlu analiz yapıldığından, sistemde tek bir çerçeve vardır. O da binanın kendisidir ve kiriş-kiriş birleşimleri de bu çerçevenin içerisinde yer alır. Analiz sonucunda ise her düğüm noktasının uç kuvvetleri bir seferde hesaplanmaktadır. Kiriş-kiriş birleşimleri bir düğüm noktası olduğuna göre bu tür birleşimlerde de sadece düğüm noktası dengesinden bahsedilebilir.

Dolayısıyla, saplama yükü şeklinde bir ifade ideCAD Statik programında kullanılamaz. Böyle bir yük de yoktur, o noktanın uç kuvvetleri açısından dengesi söz konusudur.

İyi çalışmalar
 
Merhaba;

Programda kesit tesirleri sonlu elemanlar yöntemiyle hesaplanmaktadır, dolayısıyla sizin bahsettiğiniz gibi saplama kirişlerden dolayı taşıyan konumundaki kirişe hiçbirzaman için tekil bir yük aktarımı söz konusu değildir.
Bahsettiğiniz tekil yük durumu sonlu elemanlar yöntemini kullanamayan programlar tarafından kullanılan bir yöntemdir.Programın raporlarındaki gösterimde herhangi bir hata yoktur. 2 nolu yük tipi kirişler üzerine kullanıcılar tarafından tanımlanan tekil yükleri göstermek amacıyla eklenmiştir.

Saygılarımla.
 
Merhaba,

Saplanan diye tanımladığımız kirişle, taşıyan olarak tanımladığımız kiriş analizde tek seferde ve birlikte çözülmektedir. 3 boyutlu çözümde saplanan-taşıyan kiriş şeklinde bir tanımlama olmaz. Bu nedenle saplanan kirişin yükü diyebileceğimiz tesir, zaten saplanan diye tanımladığımız kirişin uç kesme kuvvetidir. Kirişlerin kesme kuvvetlreini de kiriş raporunda, "kiriş bilgisi ve statik sonuçları" başlığı altında, Vkesme olarak kiriş adı ile birlikte görebilirsiniz. Saplama kiriş yükü dediğiniz tesirler aslında o tesirlerdir...

İyi çalışmalar..
 
Tüm arkadaşlara açıklamalar için teşekkür ederim.
Raporlardaki tekil yük tanımlaması sanki taşınan kirişin kesme kuvvet aktarması gibi algılanıyor.
İyi çalışmalar dilerim.
 
Yine de kaset olusturmayan yani tasinan kirisin bariz belli oldugu durumlarda kesme kuvvetini
Yuk bolumunde vermek yararli olabilir.
 
6.53 versiyonda yapılan düzeltme için
ideyapı da ilgili arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Geri
Üst