V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

kirişin boyutları hakkında

mhmt_ali

Etkin Üye
elimde cizmek istediğim projede kirişlerin boyutlarını değiştirmemi istiyor program fakat benım ıcın boyutları yeterlı gıbı gelıyor ama hatayı baska bır sekılde duzelte bılırmıyım? yardımcı olursanız sevınırım
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    537.9 KB · Görüntüleme: 3,231
Kiriş donatılarınızın kolon içine uzama mesafeleri (a ve b uzunlukları) deprem yönetmeliği şekil 3.7'ye uyuyor mu kontrol ettiniz mi ?
 
ben idestatikte biraz acemiyimde kenetlenme boylarına programda kontrolu nasıl sağlandığına yardımcı olursanız sevinirim.
 
Yönetmelikte ilgili maddeye (3.4.3.1. şekil 3.7) bakarsanız, kiriş donatısının kolon içinde kalan boyu (a), en az 0.4 * lb (ts500 kenetlenme boyu) uzunluğu kadar olmalıdır.
Sizin projenizde kırmızı "ab" hatası aldığınız kirişlerde 18fi donatılar var, hata olmayan üst kat kirişlerinde ise en büyük donatı çapı 16'lık. 18'lik donatının kenetlenme boyu uzun olduğu için büyük ihtimalle kolonlarınızın ilgili boyutu kısa geliyor.
18'lik donatının kenetlenme boyu yaklaşık 76 cm'dir. 0.4 lb uzunluğu 30 cm yapar, bu durumda paspayına göre 35 ya da 40 cm'den dar kolonlarınız varsa uzunluk yeterli gelmeyecektir.

Çözüm olarak ya kolon boyutlarınızı ilgili yönde kurtaracak kadar (muhtemelen 5 cm yetecektir) büyütmeniz ya da programa kirişlerinizi en büyük 16'lık donatı kullanarak donatmanız (betonarme-donatı seçimi menüsünden) gerekiyor.
Bu durumu düzeltmek için kirişinizin değil, kirişin bağlandığı kolonun ilgili yöndeki boyutunu büyütmeniz gerekir, yönetmelikteki şekli (3.7) inceleyin.
 
Geri
Üst