Kirişlerde Dizayn Momenti (Hesap Momenti)

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Sayın idecad ailesi,
Proğram Kirişlerde Açıklıkta ve Mesnetde Üst ve Alt (Çekme ve Basınç) donatı hesabında Mdizayn (Hesap momnetini) kullanmadığı durum var mıdır?
Bu konuda ekteki resmide degerlendirerek yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • Kiriş Dizayn Momenti.png
    Kiriş Dizayn Momenti.png
    326.1 KB · Görüntüleme: 93
Kirişlerde donatı tasarımı 3 ayrı noktada (sağ uç , açıklık , sol uç) yapılır ve yükleme kombinasyonlarının tamamı dikkate alınır. Kombinasyonlar sonucunda sağ uç, sol uç ve açıklıkta oluşan moment değerleri tek tek hesaplanarak en olumsuz duruma göre kesitin alt veya üst donatısı belirlenir. Alt ve üst donatı belirlenirken de momentin işaretine göre belirlenir. Örneğin büyük çoğunlukta kirişlerin açıklıkları pozitif işaretli moment alır. Açıklıkta momentin işareti pozitif olduğu için kesitin alt bölümünde çekme ve üst bölümünde basınç gerilmesi oluşur. Çekme gerilmesi de donatı ile karşılandığından açıklık bölgesi alt moment değerine göre bir donatı tasarımı yapılır. Bunun yanında TBDY ve TS500 'de belirtilen minimum donatı koşulları da ayrıca kontrol edilir.

Sizin gönderdiğiniz resimde açıklık bölgesinin üst kısmında tasarım momenti hesaplanmamış çünkü açıklıkta negatif yönde bir moment çıkmamış. Bu bölümde deprem etkisinden kaynaklanan bir moment oluşmayacağı için gönderdiğiniz resimde tasarım momenti değeri yazılmamıştır.

1696228126370.png

Benzer bir durum gönderdiğiniz resmin alt bölümü için de geçerlidir. Sol ve sağ uçlarda düşey yükler ve deprem yükleri etkisi altında moment değerleri hesaplanır. Eğer deprem etkisi, düşey yüklerden oluşan moment değerinin işaretini değiştiremeyecek kadar düşük ise bu durumda ilgili uçta pozitif moment değeri oluşmaz. "Kiriş betonarme " penceresinin "kuvvetler" sekmesinde bu durumu liste halinde rahatlıkla görebilirsiniz.

1696228952444.png

Kombinasyonlar dışında minimum donatı koşulları da dikkate alınır ve kiriş donatı bu şekilde belirlenir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Son olarak sorunuzun içeriği ne olursa olsun projenizi .cde formatında göndermeniz çok daha uygun olacaktır. Sorularınıza proje üzerinden cevap vermek hem daha verimli hem de daha açıklıyı olur.

Saygılarımla...
 
Sayın Oğuzcan bey, cevabınız için teşekkür ederim.
İdecad donatı dağıtımında [Kiriş Betonarme--> Donatı Alanları kısmında (Mevcut, Gereken, fazla) kısmında anladığım kadarıyla] "Gereken donatı" yı referans alınarak dağıtım yapmaktadır. Fakat yönetmelik maddelerini okuduğumda, bizden mevcut donatıya göre dağıtım yapmamızı istemektedir diye anlıyorum, yanlış mı anlıyorum?

Ekteki resmi incelerseniz sevinirim
 

Ekli dosyalar

  • Kiriş Donatı Tahlili-1.png
    Kiriş Donatı Tahlili-1.png
    239.9 KB · Görüntüleme: 58
  • Kiriş Donatı Tahlili-2.png
    Kiriş Donatı Tahlili-2.png
    78.4 KB · Görüntüleme: 39
Madde 7.4.2.3 ve madde 74.3.1.a) kontrolleri gereken as'ler üzerinden yapılmaktadır. Şu ana kadar aksini gerektirecek bir duruma baktığımız kullanıcı projelerinde rastlamadık.
Resmini eklediğiniz durumun proje dosyasını eklerseniz, daha detaylı inceler bu durumun neden oluştuğuna bakarız.
İyi çalışmalar
 
Yukarıdaki donatı tahlilinin düzeltilmiş hali ekteki resimdedir. (2 hata değil 1 hata durumu vardır)
Proje ektedir.
İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • Kiriş Donatıları.cde
    29.1 MB · Görüntüleme: 5
  • Kiriş Donatı Tahlili-3.png
    Kiriş Donatı Tahlili-3.png
    199.6 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Geri
Üst