Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Kirişlerde moment

yasintan54

Etkin Üye
Merhaba burdaki örnekte moment vektörü yönü nasıl oluyor. Burada kirişin içindeki negatif yöndeki moment çizgisini 3 boyutlu olarak gösterebilirmisiniz? Sağ el kuralına göre basınç ve çekmeyi belirliyor bunu da anlamadım. Ek olarak MRi pozitif yapması için tarafsız ekseni 180 olarak giriyoru bunuda anlatırmısınız ?

Ekran görüntüsü 2023-07-26 174839.png
 
Sağ el kuralına göre basınç ve çekmeyi belirliyor bunu da anlamadım.
2 tane sağ el kuralı vardır, siz şunu kullanacaksınız:
1690385022346.png
Başparmağınız kiriş kesidindeki iki oklu yöne denk gelecek şekilde elinizi koyarsanız, diğer parmaklarınızın yönü, kirişin ne tarafa "kıvrıldığını" gösterir. Yani kirişin üst tarafı ekrandan içeri doğru gider, üst tarafı sıkışır, basınç alır. Aynı şekilde kirişin alt tarafı da ekrandan dışarı çıkar, yani uzar, yani alt tarafı çekme alır.
Diğer sorularınızı anlayamadım, bazı kavramlar oturmamış gibi.
Bu bilgi ışığında netleşmediyse biraz daha net olarak tekrar sorabilir misiniz :) Momentlerin işareti bir kabuldür sadece... mri'yi pozitif yapmak için tarafsız ekseni 180 derece girmek gibi bir şey yok?
 
Dediğinizi tam olarak anladım. Soruma cevap oldu ve ek bir sorum var. Deprem yönü (örneğin +Y) için VE bulurken Mpi(-) ve MPj (+) olarak alıyor. Deprem yönü -Y olduğunda bunlar tam tersi oluyor. Nedenini açıklar mısınız?


Örnek soru burada
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • soru.png
    soru.png
    77.9 KB · Görüntüleme: 9
Hesabın biri, kirişin bir tarafa eğilmesi için, diğeri de diğer tarafa eğilmesi durumu için. Bu sebeple işaretler ters ve yönetmelikteki formül artılı eksili.
 
Buradaki kafa karışıklığı Mpi(+) ve Mpj(-) vs, adlandırmasından geliyor sanırım. Buradaki artılar eksiler momentin işaretini belirtmiyor, Bu momentlerin (taşıma gücü) dördü de hep pozitif. Hesaptaki değerlere bakarsanız görebilirsiniz bunu.
Artılar eksiler sadece isimlendirme, sağda çizdiklerimden hangi durum olduğunu belirtiyor.
 
Geri
Üst