Merhaba;
Sayın
@metsoy Sanırım bir yanlış anlaşılma oldu ben yazımı
@Taha E. ye cevap olarak yazmıştım, sizin bu böyle bir öneride bulunduğunuzu kastetmedim. Genel bir değerlendirme yapıyordum.
Sanırım bu konuda da asıl mesele mühendisin bakış açısı, bir mühendis yaklaşımı doğru bulmazken diğer bir mühendis doğru bulabilir. Yönetmeliğin asgari koşullarına uymakla birlikte kendi yaklaşımına göre gerekli arttırımları ve kontrolleri yapmasında bir sakınca olmayacaktır. Önceki yazımda da söylediğim gibi yatay yüklerin kirişler + döşemelerle aktarılacağını düşünüyorsa yönetmeliğin asgari koşullarının dışında döşeme düzlem içi etkilerini de kontrol etmelidir. dilerse R=8 almak zorunda da değildir.
Özetle anlatmak istediğim bu durum tamamen bir mühendislik yaklaşımıdır. Ban göre yapılabilir, siz kesinlikle yapmaya bilirsiniz, bir başka mühendis istese de yapamayabilir.
Bu tespitinize katılıyorum ancak kaçırdığınız nokta bu yapıların yapıldığı yıllarda yıkılmasına neden olan sebeplerin projelendirme aşamasında dikkate alınmadığı/alınamadığı. Yani ortaya çıkabilecek sorunların mühendisçe öngörülememiş olması yada o dönemde bilinmiyor olması yada öngörse de gerekli matematiksel modeli oluşturamaması vb.
Sayın
@metsoy Değerli katkılarınız için saygılarımı sunarım.