V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kirişli radye kademeli temel tasarımı

davutgalip

Yeni Üye
Merhaba, herkese iyi forumlar,

Ekteki projemde kirişli radye kademeli temeli tasarımını doğru şekilde yapamıyorum. mevcut halinde zemin kattaki temel kirişlerinden TK08 konsol olarak görünüyor ve yapıya mesnetleyemiyorum. bu kiriş haricindeki diğer kirişlerin mesnetlenmesinde problem görünmuyor ancak daha önce kademeli temel tasarımı yapmadığım için bu bağlantılarında doğruluğunu teyit etmek istiyorum.

alternatif olarak 60cm radyeli temel tasarımı yapmayı denedim. ihtiyacım olan kota subasman perdeleriyle çıkabilirim. ancak bu seferde radye ek donatıları çok sık atılmasına rağmen kurtarmıyor.

ek olarak bodrum katın döşemesi ile zemin katın temel üst kotunun aynı olması gibi bir zorunluluk var mı.

En doğru şekilde bu kademeli temel tasarımını nasıl yapabilirim. idecad programı ile kademeli temel tasarlarkan doğru tasarım yapıp yapmadığımı teyit edebilmek adına kontrol etmem gereken değerler nelerdir.

tasarım önerilerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Ekli dosyalar

• projem.cde
    projem.cde
    15 MB · Görüntüleme: 7
  • resim_2025-03-24_185335178.png
    resim_2025-03-24_185335178.png
    161.6 KB · Görüntüleme: 32
  • radyeli_projem.cde
    radyeli_projem.cde
    15.4 MB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Ekteki projemde kirişli radye kademeli temeli tasarımını doğru şekilde yapamıyorum. mevcut halinde zemin kattaki temel kirişlerinden TK08 konsol olarak görünüyor ve yapıya mesnetleyemiyorum. bu kiriş haricindeki diğer kirişlerin mesnetlenmesinde problem görünmuyor ancak daha önce kademeli temel tasarımı yapmadığım için bu bağlantılarında doğruluğunu teyit etmek istiyorum.

TK08 temelini perdenin düğüm noktasına bağlayınız.
1742909306494.png
1742909473590.png

En doğru şekilde bu kademeli temel tasarımını nasıl yapabilirim. idecad programı ile kademeli temel tasarlarkan doğru tasarım yapıp yapmadığımı teyit edebilmek adına kontrol etmem gereken değerler nelerdir.
Analizden sonra deformasyonları inceleyerek bağlantı sorunlarını kontrol ediniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Toprak ve sürsarj yüklerini yüksekliğe bağlı olarak doğru tanımlayınız.

ek olarak bodrum katın döşemesi ile zemin katın temel üst kotunun aynı olması gibi bir zorunluluk var mı.
Hayır

yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. söylediklerinizi dikkate alarak projemi son haline getirdim. son halinde kurtarmayan kesit yok. ancak ilk kademeli temel tasarımım olduğu için emin bir şekilde ilerlemek istiyorum. bu yüzden teyit etmek istediğim şeyler var. vaktiniz olursa bakabilirseniz çok sevinirim. idecad v11 ile çözdüm ve dosyayı dönüştürünce ayarlar aktarılmıyor. o yüzden bağlantı aracılığıyla ekledım.

- ekteki görselde raporda temel kirişim kolona mesnetlenmedi gibi yazıyor ancak kuvvet değerleri de mevcut. deformasyon modelinden baktığımda da bağlantı yapılmış gibi gösteriyor. raporde gözükmemesinin sebebi acaba kot farkından ötürü müdür yoksa gerçektende mesnetlenmemiş midir. benzer durum TK15 te de mevcut.

ek olarak eleştirel gözle baktığınızda değiştirmemi tavsiye ettiğiniz kısımlar var ise onları da düzeltmek isterim.

saygılarımla.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-03-28 112915.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-28 112915.png
    74.4 KB · Görüntüleme: 15
  • Ekran görüntüsü 2025-03-28 113228.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-28 113228.png
    108.3 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Sürekli temelin kotu uyumlu olmadığı için kolonlara bağlanmayabilir. Projenizdeki durumda da sürekli temel kolona bağlanmıyor.
Kirişsiz radye temel modelleme yöntemi denenebilir. Bu durum hata olarak notlarımızda kayıtlıdır.

Geri