V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kirişli Radye Temel Sık Enine Donatı Sorunu

davutgalip

Yeni Üye
Merhaba. Eklemiş olduğum projem de kirişli radye temelli sistemde taşıyıcı subasman perdelerimin olduğu sürekli kirişlerde(tk31, tk02, tk39, gibi) yüksek değerde kesme kuvvetleri oluşuyor. bu yüzden atılan enine donatı çapları yüksek veya aralıkları sık oluyor. kendimce birçok deneme de yaptım ancak çözüme ulaşamadım. oluşan kesme kuvvetinin sebebini de bulamadım. projemi inceleyip tasarımda yardımcı olabilir misiniz. ek olarak bu taşıyıcı subasman perdelerinin mesnetlenme koşulundaki alt ucu ankastre mesnet tikini kaldırdığımda kesme kuvvetleri azalıyor sanırım. bu tiki kaldırmam doğru olur mu.

Ekli dosyalar

anladım teşekkür ederim. o şekilde denemelerime devam ediyorum bir yandan. sizce bu bölgelerde oluşan kesme kuvvetleri olağan mı. sizce nasıl biz çözüm yolu izleyebilirim. projemdeki kolon yerleşimlerinden ötürü sürekli temelleri birleştirirken zorlanıyorum. düğüm noktalarının çalışma mantığını tam oturtamadım. 4 kirişin birleştiği yerde tüm yönlerden gelen kirişlerin düğüm noktaları tek bir noktada mı birleşmeli yoksa aynı doğrultuda olmaları yeterli mi. ayrıca bu düğüm noktaları kolonun veya perdenin içerisinde kaldığında oluşan kesme değerleri değişiyor. nasıl bir yol izlemeliyim bu düğüm noktalarını belirlerken.

P30 perdesinin altındaki temelde kayma var.
1738236807224.png

Sürekli temellerin düğüm noktaları eğer kolona bağlamak istiyorsanız, kolon kenarlarını düğüm noktasına kilitlen veya gelişmiş yakalama kullanılarak kolon kenarlarına bağlantı yapılabilir. Ayrıca sürekli temel düğüm noktaları kolon içinde kalmak zorundadır.

Sürekli temeller perdelere bağlanırken perde aksında ise perdenin düğüm noktasına bağlamanız uygun olur.

Sürekli temel bilgileri ve statik sonuçları raporunda sürekli temelin iki ucunun hangi kolon veya perdeye bağlandığını görebilirsiniz.
Bağlantı yapılamamış veya konsol olarak çalışan bir temel var ise parantez içerisinde verilen eleman ismi boş kalacaktır.
1738237035735.png

Sürekli temellerde donatı yoğunluğu varsa kesit arttırmanız uygun olabilir.

yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. lokal olarak taşıyıcı perdenin altındaki kirişlerin kesitlerini yatayda arttıracağım. ek olarak öğrenmek istediğim birkaç şey daha var.
- yatayda değil de düşeyde boyutlarını arttırsam. yani bu kirişlerin yükseklikleri diğer kirişlerin yüksekliklerinden fazla olsa bu doğru bir uygulama mıdır? doğru bir uygulamaysa bu kirişlerin daha derine gömülmesi daha doğru olur diye düşünüyorum. taban seviyeleri aynı olup üst kotları farklı olursa üzerlerine gelen kolonların boyutlarında da farklılaşmaya sebep olur. bunun yerine derine gömüp kolon boylarını aynı tutmak daha doğru gibi geliyor.

-projemde gömme derinliğim 80cm. ancak yapıyı yükseltmek maksadıyla temel kirişlerimi 120cm yapmayı düşünüyorum. bu durumda doğru analiz için kiriş yüksekliği 120cm yazıp ilaveten kat ayarlarından temel kotu seviyesini 40cm yapıyorum. böylelikle uygulamadaki sıfır kotundaki çizgiler temelimin üst seviyesinden 40cm aşağıda kalıyor. bu durumda idecad benim istediğim gibi 80cm si gömülü 40cm si toprak üstü seviyesinde olan bir temel analizi mi yapıyor yoksa burdaki kotlandırmanın temel analizinde bir önemi yok mu?

yanıtlarınız ve vakit ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Geri