V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kirişsiz Döşeme Perde Koşulu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tahae
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tahae

Üye
Merhaba, bilindiği üzere kirişsiz döşemede her iki yönde de perde bulunması gerekiyor. Ancak elimdeki projede x yönünde perde bulunmasına karşın y yönünde eğik iki perde konumlandırılmış ve bu yönde başka perde bulunmuyor. Bu eğik perdeler y doğrultusu ile 12 derece açı yapacak biçimde yerleştirilmiş. Sizce bu durumda bir sorun var mı? İyi çalışmalar.
 
Koşul, 2 yönde perde bulunması değil, yapının tamamının depremde sadece perdeler ile taşınabilir olması. (4.3.4.4).

Bu sebeple kolonlar mafsallı olarak ek bir çözüm yapılıyor. (Yapıdaki tüm kolonlar depremde kırılıp mafsallaşsa bile kalan perdeler tek başına yapıyı taşıyabilecek mi acaba? çözümü)

Karar bu maddenin felsefesi gözetilerek verilmeli, projenin geometrisine ve deprem davranışına, elemanların kurtarıp kurtarmamasına vs bağlı. Perdeler 12 derecedir ama sistemde yeterince perde vardır ve sistem bütün olarak yeterince sağlamdır, o zaman "bence" yapılabilir.

Anlatımınıza göre projede yeterince perde yok sonucu da çıkıyor, ama projeyi görmeden net bir yargıya varmak zor.
 
Geri
Üst