V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kirişsiz Döşeme - R seçim Nedeni Rapor tablosu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan obguner
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

obguner

Yeni Üye
merhabalar,
Kirişsiz döşeme sistemi bir projem var. Kontrol mühendisi tarafından sorulan, kafa karıştıran bir noktayı sizinle paylaşıyorum.

Raporun R katsayısının seçim nedeni bölümünde bulunan bu tabloya göre kirişsiz döşemeler için seçilen A12 ve A13 için deprem yönetmeliğinin 4.3.4.6 maddesinin Mdev>0.75 sağlanması gerek gibi anlaşılıyor.

4.3.4.6 yönetmlikte sadece karma sistemlerde karşılanması gerekteği yazmaktır.
idestatik kirişsiz döşemeli sistemlerde 2 aşamalı çözüm yapmaktadır. Fakat raporun bu kısmı kafa karıştırmaktadır.

bununla ilgili kontrol mühendisine paylaşabilceğim bir açıklamanız varmı bulamadım. Görüşlerinizi, fikirlerinizi bekliyorum.
İyi günler dilerim.

Ekli dosyalar

• rpr.jpg
    rpr.jpg
    102.3 KB · Görüntüleme: 202
  • d4346.jpg
    d4346.jpg
    85.3 KB · Görüntüleme: 196
Re: Kirişsiz Döşeme - R seçim Nedeni Rapor tablosu hk.

Merhaba
R Katsayısının Seçim Nedeni şeması ve Madde 4.3.4.6' teki ifade, Denklem 4.2' deki koşulun sağlanamaması durumunda taşıyıcı sistem tipinin deprem etkilerinin tamamının süneklik düzeyi yüksek perdelerle karşılanan durumlar için tanımlanan R, D katsayıları ve izin verilen en üst BYS'nin dikkate alınması gerektiği ile ilgilidir.
Kirişsiz döşemeli sistemlerde Madde 4.3.4.4' te ise iki aşamalı hesap istenmekte ve 1. aşama hesapta deprem yüklerinin tamamının perdeler tarafından karşılanması koşulu getirilmektedir. Toplam Mdev>=0.75Mo koşulunun sağlanmasına yönelik bir yaptırım getirilmemiştir.

Ekli dosyalar

• 4.3.4.4.png
    4.3.4.4.png
    267.7 KB · Görüntüleme: 186

obguner":1cylkbop' Alıntı:
merhabalar,
Kirişsiz döşeme sistemi bir projem var. Kontrol mühendisi tarafından sorulan, kafa karıştıran bir noktayı sizinle paylaşıyorum.

Raporun R katsayısının seçim nedeni bölümünde bulunan bu tabloya göre kirişsiz döşemeler için seçilen A12 ve A13 için deprem yönetmeliğinin 4.3.4.6 maddesinin Mdev>0.75 sağlanması gerek gibi anlaşılıyor.

4.3.4.6 yönetmlikte sadece karma sistemlerde karşılanması gerekteği yazmaktır.
idestatik kirişsiz döşemeli sistemlerde 2 aşamalı çözüm yapmaktadır. Fakat raporun bu kısmı kafa karıştırmaktadır.

bununla ilgili kontrol mühendisine paylaşabilceğim bir açıklamanız varmı bulamadım. Görüşlerinizi, fikirlerinizi bekliyorum.
İyi günler dilerim.

4.3.4.4 Sadece kirişsiz döşemeleri içeren taşıyıcı sistemlerde, deprem etkilerinin tamamı
betonarme binalarda süneklik düzeyi yüksek bağ kirişli (boşluklu) ve/veya boşluksuz perdeler
veya süneklik düzeyi sınırlı boşluksuz perdeler tarafından karşılanacaktır.

Bu maddeye göre Mdev>0.75 sağlanması gerekir. Bu nedenle bana göre gösterimde bir problem yok.
Yani A12 veya A13 ( bu koşul sağlandığında BYS>=2 olan binalarda da kirişsiz döşeme kullanılabilir)
Sınırlı kullanıldığı durumda Mdev>0.75 sağlanmasının yanında R=4 , BYS>=6

Levent Özpak":1eupz03h' Alıntı:
Merhaba
Toplam Mdev>=0.75Mo koşulunun sağlanmasına yönelik bir yaptırım getirilmemiştir.

Haklısınız Levent Bey ama orda 0.75 ten büyük olması gerekir ibaresi kafa karışıklığı yaratıyor. 2 aşamalı çözümde 1. aşamada kolonları mafsal çözdüğümüzde tüm momenti zaten perdeler taşıyacak. 0.75 değil 1 olacak yani.

Ufak bir önerim uygun görürseniz, 1. aşama çözümde deprem momentinin hepsini perdelerin ne oranda taşıdıkları + toplamları veya tüm deprem yükünün perdelerin taşıdığı çerçeveli sistemlerde de deprem momentinin hepsini perdelerin ne oranda taşıdıkları + toplamlarının verilmesinde fayda olur. var ise bunu ben göremedim.

Geri