V11'i Online Satın Alın

Kirişsiz döşeme

ottomancagatay

Etkin Üye
Hayırlı cumalar,
İlk kez kirişsiz döşeme yapacağımda,bi kaç sorum ve öneri isteğim olacaktı.
--Merdiven kovasının çevresini nasıl yapmalıyım?kiriş le çevrelemelimiyim ?
Merdiven kovası beni çok düşündürüyor,
Merdiven kovasına ne yapmam gerekiyor,örnek proje varsa yardımcı olursanız sevinirim.

ottomancagatay":1hblhg3n' Alıntı:
Hayırlı cumalar,
İlk kez kirişsiz döşeme yapacağımda,bi kaç sorum ve öneri isteğim olacaktı.
--Merdiven kovasının çevresini nasıl yapmalıyım?kiriş le çevrelemelimiyim ?
Merdiven kovası beni çok düşündürüyor,
Merdiven kovasına ne yapmam gerekiyor,örnek proje varsa yardımcı olursanız sevinirim.

boşver bence merdiveni... :) hangi deprem bölgesinde olursan ol kirişsiz döşeme yapma bence..

bedros":bltddbcg' Alıntı:
boşver bence merdiveni... :) hangi deprem bölgesinde olursan ol kirişsiz döşeme yapma bence..

Kirişsiz döşeme de bir yöntemdir. Uygun bina tipi, uygun kolon boyut ve yerleşimi olan yapılarda zımbalama konusuna hassasiyet göstermek kaydıyla yapılabilir. Ama bu yöntemi çözümsüzlüğe karşı çözüm olarak sunma fikrine karşıyım. Bina tipi gerçekten önemli.

NYILMAZ":1fjku5cv' Alıntı:
bedros":1fjku5cv' Alıntı:

Kirişsiz döşeme de bir yöntemdir. Uygun bina tipi, uygun kolon boyut ve yerleşimi olan yapılarda zımbalama konusuna hassasiyet göstermek kaydıyla yapılabilir. Ama bu yöntemi çözümsüzlüğe karşı çözüm olarak sunma fikrine karşıyım. Bina tipi gerçekten önemli.

herkesin görüşüne saygı duyarım,
fakat yapma,etme gibi söylemler ile bir yere gelemeyiz,müteahhit isteği doğrultusunda,en uygun şekilde dizayn yapmakla yükümlüyüz diye düşünüyorum,buna yapma demekle bişey elde edemeyiz,Neyse ki idecad in desteği sayesinde tamamladım projeyi.Ben sadece öneri istemiştim yapma etme gibi basit çözümler bizi ileri değil ülke olarak geriye getirir,yönetmeliklere uygun şekilde yapıldıgında biraz da kendi toleransımızla yapılmicak bişey yok diye düşünüyorum,iyi çalışmalar dilerim herkese. :)

ottomancagatay":3k7kfffn' Alıntı:
herkesin görüşüne saygı duyarım,
fakat yapma,etme gibi söylemler ile bir yere gelemeyiz,müteahhit isteği doğrultusunda,en uygun şekilde dizayn yapmakla yükümlüyüz diye düşünüyorum,buna yapma demekle bişey elde edemeyiz,Neyse ki idecad in desteği sayesinde tamamladım projeyi.Ben sadece öneri istemiştim yapma etme gibi basit çözümler bizi ileri değil ülke olarak geriye getirir,yönetmeliklere uygun şekilde yapıldıgında biraz da kendi toleransımızla yapılmicak bişey yok diye düşünüyorum,iyi çalışmalar dilerim herkese. :)

kirişsiz döşeme yapmamak ülkeyi nasıl ileriye taşıyacak onu anlayamadım.. Söylenmek istenen yani benim anladığım aslında, diğer sistemlere göre kirişsiz döşemenin daha zayıf bir taşıyıcı sistem olduğudur.

kirişsiz döşeme sistemi de bir mühendislik çözümüdür sonuçta. daha iyi/daha kötü gibi değerlendirmeler yapmak, hangi açıdan sorusu ile beraber düşünülmeli...mimari manada, tesisat vs. uygulaması manasında, büyük düz tavanlı alanlar elde etmek manasında iyi bir çözüm. kalıp işçiliği bakımından da kolay uygulanabilir sistem. bu döşeme tipine mesafeli duranların genel eleştirisi ise deprem açısından çerçeve davranışını tam yansıtmaması...ben her sistem ile çalışan projeler yaptım. fakat kirişsiz döşemede birkaç nokta iyi bilinmelidir...
1-en kritik nokta zımbalama dayanımı kontrolüdür. tasarım, her ne kadar donatı etkisi olsa bile salt beton dayanımına göre zımbalama dayanımı sağlayacak şekilde ele alınmalıdır.
2-deprem yüklerinin kolonlar arasında aktarılabildiği gösterilmelidir.
3-moment yönleri çok değişken olacağından alt-üst donatı birlikte kullanılmalıdır.
4-kolon diplerinde boşluk yapmaktan uzak durmalıdır...
5-20 cm den daha az kalınlıklı döşeme yönetmelik gereği yapılamıyor. ancak güvende kalmak adına çok büyük kalınlıklar seçmek de ağırlığı artırır ki hem deprem yükünü etkiler, hem kolon boyutlarını etkiler, hem temel boyutlarını etkiler, hem de döşeme donatısını artırır...
6-idecadde kirişsiz döşemelerin zımbalama kontrolü yapılıyor. ancak genelde, dış cephede ve merdiven/ asansör çevresi gibi yerlerde kiriş oluşturma mevburiyeti ortaya çıktığından programda zımbalama kontrolü(kiriş de içeren tasarımlarda) otomatik yapılmıyor. kolon başlığı oluşturmak sureti ile kontrol yapmak gerekir... ayrıca panel elemanlar üzerinde/altında temelde zımbalama kontrolü yapılmıyor. irdelemekte fayda var...

Önemli olduğunu düşündüğüm bir ekleme yapmak istiyorum. Genel olarak bacalar yada havalandırmalar köşe noktalara, dolayısıyla kolon diplerine gelir. Kirişsiz döşemede buna dikkat etmeli, bu tip elemanları kolonlardan uzaklaştırmak gereklidir.

Geri