V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

kirişsiz döşeme

tevekkül

Etkin Üye
ide 5 ile 20 cm döşeme kalınlığı ile kurtaran bir proje ide 6 ile ancak 32 cm ile kurtarabiliyor... arada bu kadar fark olması normal mi? yoksa ben modellemede hata mı yaptım. betonarme hesap aksları ile ilgili problemim mi var?
 
Merhaba,

TS500'e göre kalınlık kontrolleri 6 versiyonda eklenen yeni olanaklardan biridir... Program, döşemelerin hesap açıklıklarına göre minimum kalınlık kontrolü yapıyor 6 versiyonunda, o yüzden 32 cm öneriyor. 5'de böyle bir kontrol yoktu ve dolayısıyla öneri de yoktu...

Ayrıca çok katlı kirişsiz döşemelerde yatay yöndeki deprem yükü aktarımını da göz önüne almanız gereklidir. Bu gerekliliği ise her kolonu gizli kirişlerle birbirine bağlayarak sağlayabilirsiniz ya da link elemanları kullabilirsiniz.. Bu 1. modeliniz olur ve TDY 2.bölüm kontrollerini bu modele göre yaparsınız. 2. modelde ise hiç kiriş tanımlamazsınız ve kabuğun analizini düşey yüklere yaparsınız. Ayrıca 1. modelde gizli kirişlerde hesapladığınız donatılar ile düşey yükleme sonucunda bulduğunuz diğer donatıları çizimlerde birleştirebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Kolay gelsin...
 
öncelikle ilginize teşekkür ederim...

program ts500 kalınlık kontrolünü sanırım betonarme hesap aksının geçtiği mesafeye göre yapıyor. hesap akslarının yerini değiştirdim daha az kalınlıkta ide 6 kesit yetersizliği uyarısında bulunmadı.

bir de ts500 kalınlık kontrolünde bu tür döşemeleri nasıl kabul ediyor. bu sistemde kiriş var ama kirişsiz sistem, ts500 bu döşemeyi kirişli çift yönlü sistem olarak kabul ediyorsa bu kalınlık kontrolü doğru olmaz. kirişsiz kabul etse bu kez yine projede konsol bölgeler var. o yüzden projenin kalınlık kontrolünü bu tür sistemlerde kendimiz yapmamız gerekiyor sanırım. fakat donatı çözümü için hesap akslarını geniş bölgelerden geçirmemiz gerektiğini de düşünüyorum. bu durumda bu projeyi ide 6 ile çözsem kalınlık yetersiz uyarısı verecek hatasız rapor alamayacağım.

yatay yöndeki deprem yükü aktarımı için gizli kiriş attığımız takdirde, bu kirişler kiriş şartnamelerine uygun olmayan kirişler olacak, ayrıca bu kirişleri ide'de modellediğimiz zaman bu kontrolleri yapacaktır, hem de kesit sağlamayacaktır diye düşünüyorum.

deprem yükü aktarımında döşeme rijit diyaframının, kolon uç noktalarının birlikte hareket etmesi için yeterli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? gizli kiriş yapsak da bu kirişlerin kesitleri değişmeyecek sadece o bölgede donatıyı daha sık atacak. zaten uygulamada ve çizimlerde biz bunu yapıyoruz. link elemanlardan bahsetmişsiniz bunu tam anlayamadım. bunu uygulamada ve hesapta nasıl yapacağız?
 
Tekrar merhaba

program ts500 kalınlık kontrolünü sanırım betonarme hesap aksının geçtiği mesafeye göre yapıyor. hesap akslarının yerini değiştirdim daha az kalınlıkta ide 6 kesit yetersizliği uyarısında bulunmadı.
Hesap aksının geçtiği yer önemli olsa da program, kolonlar arası mesafelere bakarak en uygun açıklığı bulmaya çalışıyor. Ancak algoritma kirişsiz döşemenin gerçekten kirişsiz tanımlamasıyla geçerli olacaktır. Halbuki sisteminizde kirişler de var. Bu durumda karma bir değerlendirme yapılacaktır.

bir de ts500 kalınlık kontrolünde bu tür döşemeleri nasıl kabul ediyor. bu sistemde kiriş var ama kirişsiz sistem, ts500 bu döşemeyi kirişli çift yönlü sistem olarak kabul ediyorsa bu kalınlık kontrolü doğru olmaz
Zaten dikkatinizi çekmek istediğim husus buydu. Kirişsiz döşeme modelinde kiriş tanımı olmayacak ancak deprem aktarımı için ikinci bir model gerekiyor.

kirişsiz kabul etse bu kez yine projede konsol bölgeler var. o yüzden projenin kalınlık kontrolünü bu tür sistemlerde kendimiz yapmamız gerekiyor sanırım.
Döşeme kalınlık kontrollerini kirişsiz olan sistemde için kabul etmek gerekiyor. Tablasız kirişsiz döşemede Kalınlık>=ln/30, tablalıda Kalınlık>=ln/35 alınıyor.

fakat donatı çözümü için hesap akslarını geniş bölgelerden geçirmemiz gerektiğini de düşünüyorum. bu durumda bu projeyi ide 6 ile çözsem kalınlık yetersiz uyarısı verecek hatasız rapor alamayacağım. yatay yöndeki deprem yükü aktarımı için gizli kiriş attığımız takdirde, bu kirişler kiriş şartnamelerine uygun olmayan kirişler olacak, ayrıca bu kirişleri ide'de modellediğimiz zaman bu kontrolleri yapacaktır, hem de kesit sağlamayacaktır diye düşünüyorum. ]
Girdiğimiz kirişleri göreli kat otelemesi ve bunun gibi deprem yonetmeliği kontrolleri ve için giriyoruz. Ancak 6'da gizlli kirişler için gerekirse yönetmelik kontrolleri yaptırmadan çıktı almanız mümkün olabiliyor. Yeter ki bir mühendis olarak yaptığımız modelin hangi sonuçları doğurduğunun bilinci içerisinde olalım. 2.modelde rapor alırken uygunluk kontrolü yaptırmayabilirsiniz. .

deprem yükü aktarımında döşeme rijit diyaframının, kolon uç noktalarının birlikte hareket etmesi için yeterli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? gizli kiriş yapsak da bu kirişlerin kesitleri değişmeyecek sadece o bölgede donatıyı daha sık atacak. zaten uygulamada ve çizimlerde biz bunu yapıyoruz. link elemanlardan bahsetmişsiniz bunu tam anlayamadım. bunu uygulamada ve hesapta nasıl yapacağız?
Link elemanlarında kastım programda rijit bağlantı elemanlarıydı ancak tanımlanmasına gerek olmadığını gördüm çünkü kolon üst noktalarında zaten rijit diyafram kabulü yapılıyor. Amaç yazdığım gibi göreli kat ötelemesi vs bölüm 2 kontrollerini yapabilmek..bunun için en uygun modelleme gizli kirişlerin tanımlanmasıyla olacak.
 
programda kirişleri tamamen sildim ve tek bir kirişsiz döşeme attığımda gördüm ki program kirişsiz döşeme minimum döşeme kalınlık kontrolünde döşeme serbest açıklığını asansör ve merdiven iç kısımlarındaki açıklıklar olarak algılamış. bu da 190 ve 250 cm gibi küçük açıklık olduğu için döşeme minimum kalınlığı 250/30=8,3 cm buluyor. bu projede daha geniş açıklıklar mevcut... yani anlaşılıyor ki program kirişsiz döşeme için minimum kontrolünü bu proje için doğru yapmıyor. bir de projede kirişler olduğunda program kirişsiz döşeme olarak algılamadığı gibi zımbalama kontrolü de yapmıyor... ayrıca projenin bodrumunu perde ile çevreleyip içerisine döşeme attığımda bu döşemeyi kirişsiz olarak tanıtamıyorum...

deprem aktarımı için projeye fiktif kirişler tanımlayınca, kesitte değişiklik olmayacağı için, döşeme rijitliği ile aynı atalete sahip kirişlerle, durumun çok değişmeyeceğine inanıyorum. zaten proje rijit diyafram olarak çalıştığı için düğümlere yatay yüklerin rijitlikleri oranında paylaştırılmasında bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

bu fiktif kirişleri girmesek bile program göreli kat ötemeleri gibi kontrolleri yine de yapıyor.
 
bir de program perde kesme kuvveti kontrolünde panel objesi ile tanımlamış olduğum perdelerin kesme kuvveti kapasitelerini 0 alıyor...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
tevekkül":kodio47w' Alıntı:
bir de program perde kesme kuvveti kontrolünde panel objesi ile tanımlamış olduğum perdelerin kesme kuvveti kapasitelerini 0 alıyor...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Panellerden değil de kirişle bölünmüş panellerin alfas raporunda sıfır basılması ile ilgili bir durumu var. İlk çıkacak güncelleme versiyonda değerler görünecek

Şimdilik AAlfas raporunda o değerlerin de görünmesini isterseniz, raporu almadan önce o panellere bağlanan kirişleri silersiniz, raporu aldıktan sonra undo yaparsınız.

Ayrıca projenizde, 1.bodrumda bodrum çevre perdeleri olmadığı için rijit bodrum katı nosunu -2 girmeniz gerekmektedir. Sanırım -1 değeri yanlışla bırakılmış.
 
projeyi ön çalışma olsun diye modelledim. zaten bodrumda konsollar da olmayacak ve çevresini perde ile çevreleyeceğim. büyük ihtimal kirişsiz döşemeden de vazgeçerim...
 
Kirişsiz döşemelerde minimum döşeme kalınlığında dikkate alınacak açıklık her zaman çok net bir şekilde tanımlanamıyor.
Bazı kullanıcılarımız bir açıklığı dikkate alırken, diğerleri bu açıklık fazla, şu iki kolon arasını dikkate alalım gibi isteklerde bulunabiliyor. O yüzden bir sonraki güncellemede (v6.0100) minimum kalınlık kontrolünde kullanılacak açıklığa mühendisin müdahale etmesi olanağını getirdik.
Programın otomatik kontrolde doğru karar verdiğine kanaat getirirseniz hesaplanan açıklık ile kontrol yaptırabilirsiniz. Yok eğer bahsettiğiniz gibi insiyatif alarak ben şu açıklığı kullanmak istiyorum derseniz, bunu programa bildirme şansınız olacak.
 
Geri
Üst