V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

kirişsiz radyede yardım

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abaci09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abaci09

Etkin Üye
kirişsiz radye temelde sorun; 9 katlı bir proje çözmekteyim, zemin değeri z3 ve zemin emniyeti df=110cm için zem=19,85t/m2 dir.temel 31m ye 23 m gibi,burada donatıyı fi 18/11 gibi atmakta.bu biraz fazla geldi bana,bu arada taşıyıcılarım perde momentten dolayımı bunu yapmakta.ve temeli iki yönde büyütememekteyim.
 

Ekli dosyalar

Merhaba;

Sanırım halen V5 kullanmaktasınız... bu sebepten öncelikle V6 ya geçmenizi ve V6 nın gelişmiş analiz opsiyonlarını ve yeniliklerini kullanmanızı tavsiye ederim.

Projenize baktığımda;
- Bodrumunuzda rijit çevre perdeleriniz olmamasına karşın rijit bodrum kat numarası -1 girilmiş bu değerin -2 olması gerekir.
- 9 katlı bir yapı için yaklaşık (9*10)=90cm radye kalınlığı normal şartlarda yeterli olacaktır, sizin projenizdede yeterli çıkmaktadır zaten.
- Zemin emniyet gerilmesi değerinin 19.85 tf/m² ise 8000 tf/m³ gibi bir yatak katsayısı değeri biraz abartı gibi geldi bana ve sorununuzun büyük bir bölümüde bundan kaynaklanmaktadır, genel bir yaklaşımla zemin yatak katsayınızın 2400 gibi çıkması oldukca mantıklı olurdu , geoteknikcinizle konuşmanızı tavsiye ederim.
- Betonarme/parametreler/radye döşeme parametreli başlığı altından radye döşeme pursantajlarınızı resimdeki gibi düzenlerseniz çok daha ekonomik sonuçlara ulaşacaksınızdır.

- V6 kullanmanız durumunda Yapı+Temel etkileşimli çözüm seçeneğini kullanmanız durumundada perde altlarında oluşan moment yığılmalarınıda oldukca hafifletmiş olacaksınız.
- üst yapıda C25 kullanırken temelde C30 kullanmak yerine tam tersi bir işlem yada yapının tamamında C25 kullanmak daha doğru olacaktır.

Yukarıda belirttiğim düzenlemeleri yaptıktan sonra V6 ila yaptığım analizlerde radye kalınlığı 90cm, G+Q kombinasyonu için max gerilme değeri 17.6tf/m², G+Q+EX1 kombinasyonu için 23.95 tf/m², radye döşeme donatıları her iki yön içinde Ø18/16 ALT ve ÜST şeklinde çıkmaktadır.

Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • radye.jpg
    radye.jpg
    28.8 KB · Görüntüleme: 6,488
ilginiz için çok teşekkür ederim.v6 ya geçmek istemekteyim fakat sadece duygusal olarak v5 ten ayrılamıyorum..c30 kullanmam zımbalama yönünden idi.bodrum katta rijit perdelerim var fakat tasarım aşamasında olduğu için otopark mimaride çözülecek ona göre rijit perdelerim işlenecek.bizim bu bölgede jeolojik etütlerd df temel kalınlığına bağlı olarak zem vermekteler ( terzaghi formülünden ).pursantaj değerlerini ts500 e göre değiştirdik zannımca bi bakıcam. tekrar çok teşekkür ediyorum.
 
Geri
Üst