V11'i Online Satın Alın

Kirişte Yetersiz Donatı Sorunu

huseyinakkus56

Tanınmış Üye
Merhabalar.. Asansör ağzında 25/50 ebatlarında kirişim var ve "yetersiz donatı" hatası alıyorum. İde'nin verdiği donatı yeterince fazla ancak "sorun çözülür mü" diye kirişe sığmayacak kadar donatı atıyorum yine de sorun çözülmüyor. Etriye aralıklarını azaltıp, çapı yükselttim, kiriş ebatını 30/50 yaptım yine de sorun çözülmüyor. Lütfen yardımcı olur musunuz? -Sizi uğraştırmamak için forumdan aynı sorunu yaşayan arkadaşların yorumlarını okudum ancak sorunu çözemedim..

huseyinakkus56":2n71bmdn' Alıntı:
Merhabalar.. Asansör ağzında 25/50 ebatlarında kirişim var ve "yetersiz donatı" hatası alıyorum. İde'nin verdiği donatı yeterince fazla ancak "sorun çözülür mü" diye kirişe sığmayacak kadar donatı atıyorum yine de sorun çözülmüyor. Etriye aralıklarını azaltıp, çapı yükselttim, kiriş ebatını 30/50 yaptım yine de sorun çözülmüyor. Lütfen yardımcı olur musunuz? -Sizi uğraştırmamak için forumdan aynı sorunu yaşayan arkadaşların yorumlarını okudum ancak sorunu çözemedim..

Merhaba,

Projenizi eklerseniz yardımcı oluruz.

Şuan tekrar indirdim bu linkten. Link bende sorun yaratmadı. Tekrar deneme şansınız var mı? Dosya ofisteki bilgisayarda kaldı da.

huseyinakkus56":kqfb7jks' Alıntı:
Şuan tekrar indirdim bu linkten. Link bende sorun yaratmadı. Tekrar deneme şansınız var mı? Dosya ofisteki bilgisayarda kaldı da.
Linkte sorun yok. İndirme gerçekleşiyor fakat inen dosyada problem var.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Buyrun yeniden attım. Umarım açılır. Zemin kattaki sorunları çözüp nasıl çözdüğünüzü anlatırsanız çok sevinirim. Ayrıca Kat adedini Z+1 kata düşürdüğümde zemin kattaki bazı sorunlar da çözülüyor. Ancak bana bu hâliyle çözüm gerekiyor(Z+6).

Merhaba
Önerilerim;
--Asansör makinesi için için döşeme koymayacak mısınız?
--1. Bodrumda perdeler var, kat genel ayarlarında var olarak işaretleyin,
--Nervür aralıkları 50 cm yapılmış sehim hatası veriyor. Özellikle seçilmiş ise kalınlıklar artırılmalı yanlışlık varsa ara 40 cm olmalı,
--Nervür ve döşemelerin üzerinde duvarlar var, hareketli yükler artırılmalı,
--6. katta (çatı) hareketli yük azaltılarak duvar yükleri kaldırılmalı,
--Bence perdeler az olmuş dengeli bir şekilde K13, K16-17-18, K36 kirişler perde yapılırsa kurtarmayan kirişlerdeki momentler düşer,
--Yarı rijit diyafram seçilip merdiven ile birlikte çözüm yapmanız daha iyi olur.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Ünver Bey'in söylediklerine ilave olarak;

- Asmolen döşeme tabla kalınlığını 12 cm vermişsiniz. 25cm yüksekliğinde strafor kullanacaksanız 7 cm yapabilirsiniz.
-Açıklığı 4 ve 7m'den fazla olan asmolen döşemeleri kaset olarak tanımlayıp, döşeme ortalarından nervür(ler) atın.
-BP2 (30/170) perde olarak girilmesine rağmen, perde koşullarını sağlamadığı için donatılandırması yanlış olmuş. fi12/25 düşey donatı var ve başlık bölgesi yok. Ölçüler böyle kalacaksa kolon olarak girebilirsiniz.
-Bodrum katınız için rijit tanımı yaptıktan sonra Analiz Ayarları-TDY sekmesinde Sünek Yapı Maddelerini Rjit Bodruma Uygula seçeneğini işaretleyin. Bodrum çevre perdelerini Subasman Perdesi olarak işaretleyin. Bu perdelerin alfa,s hesabına dahil olmaması gerekiyor. Oran azalacağından R katsayınızı değiştirebilir.
-Tüm kirişlerin duvar yükleri aynı girilmiş. Mimari projeye göre kontrol edip, daha ince duvarlarda kiriş yüklerini azaltabilirsiniz. artırmanız gerekenler de var tabi.
-Döşeme yükleri için de aynı durum söz konusu. Üzerinde duvar olan döşemelerde hareketli yükü artırın.
-Kapalı çıkma yapılan kısımlarda kolonları kirişlerle bağlamanızı öneririm. 1.Derece deprem bölgesinde daha da önem arzeder. X yönünde de perde ekleyin.
- Derin kiriş yüksekliklerini 60cm yapmanızı öneririm. Çoğu kiriş hatalarınız da düzelir.
-Analiz ayarları- Yük Güvenlik sekmesinde yer alan Hareketli Yük Azaltma Maddesi ve Yeniden Dağılım Maddesini Uygula seçeneklerini işaretleyebilirsiniz.
-Zemin grubunuz C veya D ise, Üst Yapı Etkileşimli çözün.
-Temel ampatman uzunluğunu artırmanızı öneririm. Ben olsam 100-120 yapardım.
-Kiriş donatı seçiminize 16'lık donatıyı da ekleyebilirsiniz. Bazı kirişleriniz donatı yoğunluğu yönünden rahatlar.
-Bazı kolon düşey donatıları üst katlarda önemli derecede artıyor. Bunları temelden son kata kadar eşitleyin.
-Son olarak, makine dairesini ayrı bir kat olarak tanımlamak yerine ağırlığını son katta ilgili elemanlara ilave yük olarak vermeyi düşünebilirsiniz.

Kolay gelsin.

Geri