Re: KİRİŞE BASAN KOLON ÇÖZÜMÜ
Öncelikle ben böyle bir sistemi özellikle 1. derece deprem bölgelerinde kesinlikle yapmazdım. Ama veri girişi olarak hatalı yaptığınız söyleyebilirim. Öncelikle bomboş bir 6. kat var sebebini bilemiyor sadece hatırlatıyorum. Eğer bir anlamı yoksa silinmeli.
Gelelim kiriş üzerine kolon çizme yöntemine: Üç boyut ekranından bakıldığında, sistem kurulmuş gibi görünse de 3B çerçeve ve deformasyona bakıldığında kolonla kirişin birleştiği noktada düğüm noktasının oluşmadığı gözlenecektir. O halde veri girişi nasıl olmalıdır? Şöyle ki: kirişe basacak kolonun düğüm noktasının olduğu noktaya üst katta bir aks sistemi giriniz. Sonra bu aks sistemini alt kata kopyalayarak oradaki yeri belirleyiniz. Alt kattaki kirişi yaparken kolonun altına gelen yere kadar bir parça, sonrasına ayrı bir parça olarak çiziniz ki orada bir düğüm noktası oluşsun. (bu iki parçanın ismi aynı olsun)
Bu şekilde veri girişi doğru bir veri girişidir. Eğer veri girişinizde bir sorun yoksa, deprem yönetmeliği genel raporunda, b3 türü düzensizlik vardır yazar. Program b3 türü düzensizliklerin olduğu elemanlarda yükleri %50 otomatik arttırmaktadır. Söz konusu kirişler için kolon ve kiriş raporlarının statik sonuçlar bölümünde, B3 düzensizliği %50 arttırıldı ibaresi yazar.
Diğer hatalarınızı da gözden geçiriniz. Sisteminizde yeterli sayıda kolon bulunduğunu yada kolon kiriş sisteminin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bodrum katta yaptığınız 3-A aksı kesişim noktasına dikkat ediniz. Üst katta kirişlerin üstüne koyma cesaretini gösterdiğiniz kolonları, alt katta korkmadan, aynı cömertlikle kirişlerin altına da koymanız gerekliliğini hatırlatmak isterim. Sizi zorlayanlara bence bu kadar prim vermemelisiniz. Sonuçta cezalandırılan onlar değil siz olabilirsiniz. Sevgilerimle....